Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Bloomberg: Η ΕΕ δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα να πνιγεί στο χρέος. Η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους


Μάχη με το υπέρογκο χρέος δίνουν μια ακόμη φορά Ελλάδα και δανειστές, αλλά όσο 
επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη, η επόμενη συμφωνία δεν έχει αυξημένες προοπτικές επιτυχίας σε σχέση με τις προηγούμενες, γράφει το Bloomberg σε άρθρο του τιτλοφορούμενο: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα να πνιγεί στο χρέος».
Το 2010 η Ελλάδα έλαβε ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης στην ιστορία και δανείστηκε ξανά αλλά το χρέος δεν μειώθηκε. Οι ειδικοί προέβαλαν το επιχείρημα ότι το πρόγραμμα λιτότητας που θα εφαρμοζόταν με αντάλλαγμα νέο δανεισμό, ήταν δυσβάσταχτο για τους Έλληνες φορολογούμενους, ότι το νέο σχέδιο δεν ήταν πολιτικά και οικονομικά βιώσιμο και ότι οι πιστωτές θα έπρεπε να προετοιμαστούν για απώλειες.

«Είχαν δίκιο τότε και εξακολουθούν να έχουν» υποστηρίζει το Bloomberg, αναφερόμενο στα υπό συζήτηση νέα μέτρα, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στα 50 από τα 30 έτη και την μείωση των επιτοκίων, αλλά και νέο πιθανό δάνειο ύψους 15 δισ. ευρώ.

Όσο πολλά υποσχόμενα και να ακούγονται όλα αυτά, «η αριθμητική στέφεται με αποτυχία, καθώς η πολιτική και η οικονομία αρνούνται να συμβαδίσουν» γράφει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες κατέληξαν να μισούν την τρόικα και να κατηγορούν εκείνη για την ύφεση, ενώ η λιτότητα και τα βάσανα θα συνεχιστούν για χρόνια.

«Η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους και η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι είναι ικανή να διδαχθεί από τα λάθη της» καταλήγει το δημοσίευμα.
Από το Έθνος