Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Νομιμοποίηση του Mall με 10.000 ευρώ


Η θυγατρική του ομίλου Λάτση, Lamda Olympic Village, που είναι ιδιοκτήτρια του Mall, ετοιμάζεται για fast track επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης χρησιμοποιώντας την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που της δίνει τη δυνατότητα πολεοδομικής τακτοποίησης και σύνταξης εκ των υστέρων μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών με ένα πρόστιμο μόλις 10.000 ευρώ, με επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης που θα εγκριθούν με διαδικασίες fast track και κυρίως με την «ευλογία» της κυβέρνησης η ιδιοκτησία του Mall στο Μαρούσι ετοιμάζεται για την οριστική νομιμοποίηση του εμπορικού κέντρου 70.000 τετραγωνικών.

Όπως αναφέρεται το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του ακύρωσε τη ρύθμιση του 2003, που έφερε την υπογραφή του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, ωστόσο άνοιξε «παράθυρο» για την πολεοδομική τακτοποίηση με την εκ των υστέρων εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πρόκειται για την 376/2014 απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου, που ελήφθη τον Ιούνιο του 2013 αλλά δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος με δύο νέες νομοθετικές ρυθμίσεις δίνει τη δυνατότητα τακτοποίησης του Mall. Ειδικότερα σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 23 του ισχύοντος νόμου 4178/2013 (ΦΕΚ 174Α’ της 8/8/2013), που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Σταύρου Καλαφάτη, στις ρυθμίσεις «υπάγονται και κτίσματα που έχουν ανεγερθεί με άδεια που εκδόθηκε από την αρμόδια αρχή και η οποία μεταγενέστερα ανακλήθηκε ή ακυρώθηκε για οποιονδήποτε λόγο». Θέτει μόνο δύο περιορισμούς: να μην οφείλεται η ανάκληση ή η ακύρωση σε υποβολή αναληθών στοιχείων ή σε ανακριβείς αποτυπώσεις της υπάρχουσας κατάστασης.

Όπως σημειώνεται και στο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών για τη νομιμοποίηση αυτής της κατηγορίας αυθαιρέτων αρκεί η καταβολή του αναλογούντος παράβολου, δηλαδή για την περίπτωση του Mall η νομιμοποίηση μπορεί να γίνει με καταβολή 10.000 ευρώ, καθώς αυτό είναι το παράβολο που θεσπίζει ο νόμος για κτίρια με επιφάνεια πάνω από 5.000 τετραγωνικά.

Επίσης με προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 151 ΑΑΠ της 3/5/2012), που φέρει την υπογραφή του τότε αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη, τροποποιήθηκαν οι χρήσεις γης σε όλα τα οικοδομικά τετράγωνα του Αμαρουσίου που έχουν πρόσοψη στο βασικό οδικό δίκτυο και τους σημαντικούς οδικούς άξονες. Πρόκειται για τακτοποίηση όλων των πολεοδομικών παρανομιών που έχουν γίνει σε μεγάλες ιδιοκτησίες της συγκεκριμένης περιοχής, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το Mall που βρίσκεται δίπλα στην Αττική οδό.

Σημειώνεται πως για το εν λόγω νομοθέτημα έχουν κατατεθεί προσφυγές στο ΣτΕ, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η Εφημερίδα των Συντακτών, πρόκειται για προεδρικό διάταγμα και επομένως έχει προηγηθεί επεξεργασία από το ακυρωτικό δικαστήριο.

Με γνωστή την απόφαση του ΣτΕ, η ιδιοκτησία του Mall προετοιμάζεται για τη νομιμοποίηση του εμπορικού κέντρου και μέσω ενεργειακής αναβάθμισης. Υπάρχει άλλωστε ειδική διάταξη στον νόμο Καλαφάτη που επιτρέπει τη μείωση του προστίμου κατά 50%, με την προϋπόθεση ότι το ποσό θα διατεθεί για παρεμβάσεις που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας.

Σύμφωνα πάντα με την Εφημερίδα των Συντακτών, που επικαλείται πληροφορίες, η εταιρεία έχει ήδη υποβάλει πρόγραμμα έργων ενεργειακής αναβάθμισης, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, στον φορέα Invest in Greece ζητώντας να εγκριθεί με διαδικασίες fast track. Δεν αποκλείεται να έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε επιδοτούμενο πρόγραμμα. Παράλληλα, με βάση τον επενδυτικό νόμο 4146/2013, έχει ζητήσει την εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) που πρέπει να θεσμοθετηθεί με προεδρικό διάταγμα.
tvxs