Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Αγώνας αξιοπρέπειας

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η φωτογραφία της σε αυτό το παράξενο τετ α τετ που είχε με τον αστυνομικό των ΜΑΤ έκανε 
χθες τον γύρο του κόσμου. Η 52χρονη Δέσποινα Κωστοπούλου είναι μία από τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και θεωρείται η ψυχή των κινητοποιήσεών τουςκινητοποιήσεών τους

θα μπορούσα να ήμουν η μητέρα σας. Θα χτυπούσατε τις μανάδες σας;», άρχισε να φωνάζει προς τους αστυνομικούς κρατώντας το κλομπ ενός άνδρα των ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Οχι, δεν εξοργίστηκαν οι καθαρίστριες, ούτε «η Δέσποινα πήρε το κλομπ στα χέρια για να προκαλέσει κάποιον τραυματισμό στους άνδρες των ΜΑΤ», λέει η ίδια. Το κλομπ έπεσε από κάποιον αστυνομικό και το κράτησε συμβολικά στα χέρια της, υποστηρίζει, για να δείξει ότι οι καθαρίστριες δεν είναι ένας άψυχος αριθμός. Η Δέσποινα Κωστοπούλου είναι μία από τις πενήντα καθαρίστριες που κάθε μέρα, εδώ και έξι μήνες, ξεροσταλιάζει έξω από το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας τη δουλειά της πίσω.

Είναι μητέρα δύο άνεργων κοριτσιών -της 30χρονης Μαρίας και της 29χρονης Κωνσταντίνας- και είναι αναγκασμένη να υπερασπιστεί τα 21 σκληρά χρόνια εργασίας που κουβαλά στην πλάτη της αγωνιζόμενη στη μάχη του πεζοδρομίου.

Η 52χρονη γυναίκα από τη Μανωλάδα Ηλείας είναι ένας περήφανος άνθρωπος που καθημερινά τραβάει τον δικό της Γολγοθά, για να σταθεί στα πόδια της. Τα 300 ευρώ που παίρνει αυτήν τη στιγμή, λόγω διαθεσιμότητας (η οποία τελειώνει στις 18 Μαΐου), ούτε για το νοίκι του σπιτιού της δεν φτάνουν...

«Δεν ντράπηκα ποτέ στη ζωή μου για τη σκούπα και το σφουγγαρόπανο που κράτησα για να μεγαλώσω τα παιδιά μου», λέει συγκινημένη. «Οταν όμως δεν έχεις δουλειά, δεν έχεις χρήματα, η αξιοπρέπειά σου χάνεται... Δεν έχεις τίποτα. Κοιτάζω τα παιδιά μου στα μάτια και προσπαθώ να πάρω δύναμη και κουράγιο να αντέξω. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας. Ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση και ότι θα μας πάρουν πίσω», καταλήγει.

Σε διαθεσιμότητα
Οι καθαρίστριες, μόνιμες υπάλληλοι τετράωρης απασχόλησης, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που κατάργησε όλες τις οργανικές και προσωρινές θέσεις στις υπηρεσίες καθαριότητας του ΥΠΟΙΚ σε όλη την Ελλάδα (συνολικά 595). Πρόκειται για μια ομάδα γυναικών από 45 έως 57 ετών, οι οποίες δύσκολα μπορούν να ξαναβγούν στην αγορά εργασίας, ενώ όσες είναι κοντά στη σύνταξη δεν μπορούν πρόωρα να τη λάβουν. Εκτιμούν ότι η ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες θα μεγαλώσει το κόστος αντί να το μειώσει.

Μαρίνα Ζιώζιου, Έθνος