Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Μαέστρος ο Πιοβάνι του Αλέξη. ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Εναν απρόσμενο σύμμαχο στο εγχείρημα των Ιταλών αριστερών να διεκδικήσουν αλλαγές εντός 
του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη «Λίστα Τσίπρα», όπως έχουν ονομάσει το κόμμα τους, βρήκαν στο πρόσωπο του Νικόλα Πιοβάνι.

Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης, που κέρδισε το βραβείο Οσκαρ καλύτερης μουσικής για την ταινία «Η ζωή είναι ωραία» του Ρομπέρτο Μπενίνι, στηρίζει την πρωτοβουλία και καλεί τους συμπατριώτες του να υπογράψουν, ώστε η παράταξη υποστήριξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να συμμετάσχει στις ιταλικές ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Υπογράφω κι εγώ για να μπορέσει το κόμμα ?Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα? να συμμετάσχει στην προεκλογική καμπάνια για τις ευρωεκλογές και καλώ όλους σας να κάνετε το ίδιο. Γιατί κατά τη γνώμη μου ο πλουραλισμός και η πολυφωνία είναι το αλάτι της δημοκρατίας. Θέλω να πάρει μέρος στη διαδικασία και στο τέλος τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι θα αποφασίσουμε ποιον θα ψηφίσουμε», δήλωσε ο γνωστός για τον λυρισμό του μαέστρος.

Χιλιάδες Ιταλοί παίρνουν μέρος στην καμπάνια της ιταλικής Αριστεράς, που έχει ξεκινήσει... σαφάρι, προκειμένου να συλλέξει τις 150.000 υπογραφές, προϋπόθεση για τη συμμετοχή του κόμματος στις ευρωεκλογές. «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Ιταλία και φιλοδοξεί να κατέλθει στις ευρωεκλογές της χώρας. Αυτό συγκίνησε και τον διακεκριμένο μουσικό, ο οποίος δήλωσε υπέρ της προσπάθειας.


Η συμμετοχή του δημοφιλούς δημιουργού που έχει συνεργαστεί με τον Φεντερίκο Φελίνι και τον Μάνο Χατζιδάκι και έχει συνθέσει μελωδίες που έχουν «μιλήσει» στις καρδιές όλων των Ευρωπαίων -και όχι μόνο- αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια των Ιταλών αριστερών να ενώσουν τις δυνάμεις τους, υποστηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μαθητής του Χατζιδάκι


Σε όλες τις πόλεις της Ιταλίας, τα μέλη της «Λίστας Τσίπρα» έχουν αναπτύξει πρωτο-βουλίες προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 150.000 υπογραφές που είναι απαραίτητες για να κατέβει το κόμμα στις ευρωεκλογές. Ειδικά «περίπτερα» έχουν στηθεί από τη Ρώμη και την Αγκόνα μέχρι τη Νάπολι και την Καζέρτα.

Τις μουσικές του τις γνωρίζουμε όλοι από τον κινηματογράφο. Ο 68χρονος συνθέτης έχει «ντύσει» μουσικά ταινίες του Φελίνι, των αδελφών Ταβιάνι, του Μορέτι αλλά και του Ρομπέρτο Μπενίνι. Η μουσική από την ταινία «Η ζωή είναι ωραία» και το Οσκαρ που κέρδισε τον καταξίωσαν διεθνώς. Ακόμη όμως θυμάται τον Μάνο Χατζιδάκι, καθώς υπήρξε δάσκαλός του. Ο Πιοβάνι έχει προταθεί για τα βραβεία Γκράμι και Σεζάρ, το 2008 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού. Εκτός από το σινεμά, έχει γράψει μουσική για θέατρο, τηλεόραση, μπαλέτο αλλά και μουσική δωματίου.



Οι υποστηρικτές του κόμματος «Τσίπρα» που θα υπογράψουν πρέπει να προέρχονται και από τις πέντε εκλογικές περιφέρειες της Ιταλίας και μάλιστα να υπάρχει ποσοστιαία εκπροσώπηση από τις επιμέρους περιοχές.

Υπέρ της υποψηφιότητας του κόμματος της ενωμένης Αριστεράς έχουν τοποθετηθεί γνωστά πρόσωπα της ιταλικής κοινωνίας, όπως ο διάσημος ηθοποιός Μόνι Οβάντια και η διανοούμενη-ιδρύτρια του κόμματος Μπάρμπαρα Σπινέλι (φωτό).

Ετσι, το όνομα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να μπαίνει δυναμικά στην καθημερινότητα των Ιταλών, που βλέπουν καθημερινά σε κεντρικά σημεία των πόλεων να στήνονται «περίπτερα» του κόμματος, όπου τα μέλη του ενημερώνουν τους περαστικούς και τους ζητούν τις υπογραφές τους. Πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί στη Ρώμη, στο Μιλάνο, στην Αγκόνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, όπως επίσης και σε κάθε απομακρυσμένη περιοχή της βόρειας και της νότιας Ιταλίας.

Η «Λίστα Τσίπρα» είναι μία πρωτοβουλία έξι διανοούμενων της Ιταλίας, οι οποίοι δημοσίευσαν το κάλεσμα για την ενότητα της ιταλικής Αριστεράς και των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων για μια άλλη Ευρώπη.

Ειδικά «περίπτερα» έχουν στηθεί από τη Ρώμη και την Αγκόνα μέχρι τη Νάπολι και την Καζέρτα.

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης Ρέντσι επιτάχυνε την ενωτική διαδικασία ανάμεσα στις διάφορες παρατάξεις της Αριστεράς και των κινημάτων, και το κόμμα υποστήριξης του Α. Τσίπρα κατάφερε να ενώσει μέσα σε λιγότερους από δύο μήνες την κατακερματισμένη κοινωνική και πολιτική Αριστερά. Ηδη, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 50.000 υπογραφές και η προσπάθεια συνεχίζεται με την πρωτοβουλία των μελών της κίνησης.

«Ο Τσίπρας χαρακτηρίστηκε από το εξώφυλλο του Spiegel στη Γερμανία ως ο δημόσιος εχθρός Νο 1 στην Ευρώπη», τόνισε η Μπάρμπαρα Σπινέλι, μία από τους ιδρυτές της πρωτοβουλίας και από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της Ιταλίας. «Είναι ένας πολιτικός της Αριστεράς, πολύ κριτικός εναντίον αυτής της Ευρώπης όπως έγινε, αλλά θέλει να μείνει για να σώσει την ιδέα μιας καλύτερης Ευρώπης. Για μένα αντιπροσωπεύει μια έξοδο από την εναλλακτική λύση "όχι στην Ευρώπη - ναι στην Ευρώπη"», συμπληρώνει. Η στήριξη του Α. Τσίπρα «επισφραγίστηκε» με την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα Φεβρουαρίου στη Ρώμη.


Αν τελικά καταφέρει να συμμετάσχει στις εκλογές «Η Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» φαίνεται ότι θα πάει αρκετά καλά, αφού οι πρώτες δημοσκοπήσεις τής δίνουν ποσοστό 5-7%. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της συλλογής υπογραφών, καθώς η προθεσμία λήγει στις 15 Απριλίου. Εκτός από τον Νικόλα Πιοβάνι, πολλοί ακόμη διάσημοι της γειτονικής χώρας έχουν δηλώσει συμπαραστάτες σε αυτόν τον αγώνα της ενοποιημένης ιταλικής Αριστεράς και υπογράφουν για να γίνει η ζωή των Ευρωπαίων πιο ωραία...

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr