Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Η κρυφή προσδοκία της κυβέρνησης Tvxs Ανάλυση



Παρά την αισιοδοξία που δημιουργήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συμφωνία με την Τρόικα και την επικοινωνιακή καταιγίδα για τη διανομή "κοινωνικού μερίσματος" από το πρωτογενές πλεόνασμα, υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία τόσο λόγω αταξίας στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων, όσο και λόγω αδυναμίας διαχείρισης των προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας και των κοινωνικών αδιεξόδων. Επομένως, το επιτελείο του πρωθυπουργού προσδοκά ότι, με τις προεκλογικές παροχές, θα ανακοπεί η δυναμική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα ενισχυθούν ιδιαίτερα τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας. Με άλλα λόγια, ενισχύεται η εκτίμηση ότι τα ποσοστά του νέου δικομματισμού, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι γενικώς χαμηλά και αυτό, δυνητικά, θα αποτελέσει πρόβλημα και για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.




Με τέτοιου είδους σκεπτικό, γίνονται συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο να υποστεί σοβαρό πολιτικό ατύχημα στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να πάει τραυματισμένος στον δεύτερο γύρο της 25ης Μαίου που συμπίπτει με τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, αν αρκετοί υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες δεν περάσουν καν στον δεύτερο γύρο, τότε θα δημιουργηθούν δυσμενείς εντυπώσεις για την αξιωματική αντιπολίτευση που θα σπάσουν το ηθικό των ψηφοφόρων της. Ετσι, όπως φιλοδοξούν κυβερνητικοί παράγοντες, μπορεί να γίνει στροφή την εβδομάδα που θα μεσολαβεί μέχρι τη διπλή αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η αποχή στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ενδεχομένως και η επιλογή άλλου κόμματος (λ.χ Ποτάμι).

Στις συζητήσεις που γίνονται στη Συγγρού και στη Χαριλάου Τρικούπη διατυπώνεται η εκτίμηση ότι αν προκύψει πολιτικό ατύχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ στον α' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα υπάρξει μεγάλη απογοήτευση και, πιθανώς, εσωκομματική γκρίνια που θα δημιουργήσει διαλυτική δυναμική. Η προσδοκία της συγκυβέρνησης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει στις εκλογές του Μαίου να περάσει πάνω από την πήχυ που έθεσε ο ίδιος ψηλά και ότι αυτό στη συνέχεια θα πυροδοτήσει εσωκομματική αναταραχή. Μάλιστα, στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επικαλούνται πληροφορίες κατά τις οποίες η Αριστερή Πλατφόρμα περιμένει στη γωνία την πλειοψηφία για να της βγάλει το λογαριασμό για επιλογές προσώπων και στρατηγικής και αυτό, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, θα φέρει εσωστρέφεια και τη συνακόλουθη φθορά.

Με άλλα λόγια, στα επιτελεία Σαμαρά και Βενιζέλου δείχνουν να πιστεύουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρωτιά με μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές και νίκη στην περιφέρεια Αττικής τουλάχιστον, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμο από την ηγεσία που θα αμφισβητηθεί έντονα από την εσωκομματική αντιπολίτευση.
TVXS