Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Αδράξτε τα μοναδικά οφέλη της ρίγανης

Αποτελεί το πιο δημοφιλές βότανο της Μεσογείου


Η ρίγανη, ή αλλιώς Origanum vulgare, είναι ίσως το πιο δημοφιλές βότανο της Μεσογείου και αποτελεί χαρακτηριστικό μυρωδικό της ελληνικής και της ευρύτερης μεσογειακής κουζίνας. 
Η ρίγανη είναι γνωστή και ως άγρια μαντζουράνα σε πολλά μέρη της Ευρώπης, δεδομένου ότι συνδέεται στενά με το φυτό που γνωρίζουμε ως μαντζουράνα.

Η ρίγανη χάρη στο μοναδικό περιεχόμενό της σε θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά μπορεί να ασκεί ποικίλες ευεργετικές δράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Αποτελεί ένα βότανο πλούσιο σε βιταμίνη K, ενώ παράλληλα αποτελεί καλή πηγή μαγγανίου, σιδήρου και βιταμίνης Ε.

Τα αιθέρια έλαια που περιέχονται σε αυτή, όπως η θυμόλη και η καρβακρόλη, αναστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων της Pseudomonas aeruginosa και του Staphylococcus aureus, ενώ επίσης δεδομένα από το Μεξικό ισχυρίζονται ότι μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία προσβολής από την αμοιβάδα Giardia lamblia.

Επίσης, ποικίλα συστατικά της, όπως η θυμόλη και το ροσμαρινικό οξύ, μπορούν να δρουν ως αντιοξειδωτικά αναστέλλοντας τη διαδικασία οξείδωσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα γραμμάριο ρίγανης εκδηλώνει 42 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα από αντίστοιχη ποσότητα μήλων, 12 φορές από την αντίστοιχη ποσότητα πορτοκαλιών και 4 φορές από την αντίστοιχη ποσότητα σμέουρων.

Ας προσθέσουμε ρίγανη στα φαγητά μας απολαμβάνοντες όχι μόνο το μοναδικό άρωμά της αλλά και τα ποικίλα οφέλη της.

Πηγή: neadiatrofis.gr