Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ (ΚΑΙ) ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ


Αίρεται κάθε εμπόδιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης «πέρασε» από την ολομέλεια της βουλής το 
νομοσχέδιο με τίτλο «Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα - 
ρυθμίσεις πολεοδομικής νομοθεσίας», το οποίο απειλεί με οικολογική καταστροφή ολόκληρες περιοχές της χώρας.
Ορισμένες από τις ρυθμίσεις του είναι φωτογραφικές υπέρ μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Για το χατίρι των επιχειρηματικών ομίλων αποχαρακτηρίζονται προστατευόμενες περιβαλλοντικά περιοχές, ρέματα, δασικές εκτάσεις και πάει λέγοντας. Είναι τόσο εξόφθαλμο αυτό που προωθείται που ακόμα και η Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της βουλής στη σελίδα 7 του τμήματος της νομοτεχνικής επεξεργασίας κάνει παρατήρηση ότι πρέπει να προστατευτούν οι περιοχές NATURA στις οποίες «βάζει χέρι» το νομοσχέδιο!
Ακόμα ρυθμίσεις του ευνοούν τους καταπατητές, καταργούν την έκδοση οικοδομικής άδειας για μεγάλα τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις, κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων, δίνοντας το «ελεύθερο» σε μεγαλοκατασκευαστές να κάνουν έργα ακόμα και δίπλα στα ποτάμια και τα ρέματα.
Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι ανάμεσα σε άλλα «υπάρχουν ειδικές διατάξεις που με την αξιοποίησή τους μπορεί να γίνει κατάληψη και εκποίηση δημόσιας περιουσίας, αφού ο ιδιώτης ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει οριοθέτηση. Παίρνονται μέτρα που θα εξυπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Τα μέτρα αυτά έχουν να κάνουν με παράκαμψη, και εξαφάνιση κάθε εμποδίου και φραγμού που θεωρούν ότι υπάρχουν για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα φέρουν τα νέα κέρδη τους». Τόνισε ότι είναι μια άγρια αντιλαϊκή πολιτική και οι εργαζόμενοι, ο λαός, «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά».
Το νομοσχέδιο εφτασε στη Βουλη προφανώς μέσα στα πλαίσια των υποδειξεων της Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Έκτη έκθεση δραστηριοτήτων
Μάρτιος 2014) ,όπου κυριαρχουν εκπρόσωποι του γερμανικού κεφαλαιου. Συμφωνα με τις υποδειξεις αυτες «προετοιμάζονται εκτενείς τροποποιήσεις της ισχύουσας
νομοθεσίας για να μειωθούν ή να αρθούν τα εν λόγω εμπόδια στον ανταγωνισμό». Ως εμποδια αξιολογουνται η περιβαλλοντική νομοθεσια , η νομοθεσια για τις αρχαιοτητες,η εργατική νομοθεσια κλπ.
Η ιστορία με τις ανεμογεννητριες μας δειχνει τι πρόκειται να ακολουθησει , αν δεν αντιδρασουν οι εργαζόμενοι, οι μαζικοι φορείς κ.α.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.