Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Διοικητές νοσοκομείων χωρίς πτυχία ή με πλαστούς τίτλους


Τουλάχιστον έξι διοικητές δημόσιων νοσοκομείων, ένας εκ των οποίων στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, κατέχουν το αξίωμα χωρίς να πληρούν τη βασική προϋπόθεση που θέτει ο νόμος, το...πτυχίο πανεπιστημιακής σχολής.
Μάλιστα, ουδέποτε το προσκόμισαν στις αρμόδιες υπηρεσίες, παρότι ήταν αναγκαίο για την πράξη διορισμού τους. Αυτό καταγγέλλει η Εταιρία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) με επιστολή της, καλώντας ταυτόχρονα τον υπουργό Υγείας να παρέμβει άμεσα στο θέμα, με αφορμή την «αποπομπή» της αναπληρώτριας διοικήτριας του μαιευτηρίου «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» για πλαστό τίτλο σπουδών και πλαστή βεβαίωση ισοτιμίας και αναγνώρισης πτυχίου από τον ΔΟΑΤΑΠ.

«Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης στις 11-10-2013, ενώπιον εκατοντάδων συμμετεχόντων στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Management Υπηρεσιών Υγείας της ΕΕΜΥΥ, ρωτήθηκε συγκεκριμένα και απάντησε κατηγορηματικά ότι «τα πτυχία όλων των υπό διορισμό έχουν ελεγχθεί»» τονίζει σε ανακοίνωσή της η επιστημονική εταιρία.

Περίπου έναν μήνα αργότερα το υπουργείο ανακοίνωσε τους νέους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές του ΕΣΥ, η τοποθέτηση των οποίων έγινε με απόφαση του υπουργού κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης Διοικητών. Μεταξύ άλλων στους διορισμούς της 5ης Νοεμβρίου περιλαμβανόταν και το όνομα της αναπληρώτριας διοικήτριας του «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ». Η συγκεκριμένη, φερόμενη ως οικονομολόγος πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, είχε θητεύσει στην ίδια θέση και επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο υπουργός Υγείας με πρόσφατη απόφασή του (ΦΕΚ/ΥΟΔΔ/192/8-4-2014) διέκοψε τη σχέση της συγκεκριμένης αξιωματούχου με το νοσοκομείο. Ωστόσο, η διοίκηση της ΕΕΜΥΥ επιρρίπτει ευθύνες στον υπουργό Υγείας για την υπόθεση και του ζητούν να διευκρινίσει «αν εξαπατήθηκε από τους πολιτευτές - μέλη της επιτροπής ή αν γνώριζε την αναλήθεια της δημόσιας διαβεβαίωσης που διατύπωσε», «εάν παρέπεμψε την εν λόγω διοικήτρια στην εισαγγελία για τα βαρύτατα ποινικά της αδικήματα» καθώς και «αν αναζήτησε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα στη διοικήτρια υπό μορφή μισθών».

«Η συνεχιζόμενη επί δεκαετίες -ανεξαρτήτως κυβερνήσεων- χρησιμοποίηση των Διοικητικών θέσεων του ΕΣΥ για τον ρουσφετολογικό διορισμό κομματικών νεολαίων ή συνταξιούχων, υπουργικών συγγενών και αδίστακτων σφετεριστών του δημοσίου χρήματος πρέπει να σταματήσει! Τα δημόσια νοσοκομεία καλούνται να λειτουργήσουν -και να προστατέψουν την υγεία του πληθυσμού- με συρρικνωμένους και κυριολεκτικά οριακούς προϋπολογισμούς, γεγονός που προϋποθέτει τουλάχιστον μία σχετική διαχειριστική ικανότητα και εντιμότητα. Η χώρα διαθέτει εκατοντάδες εξειδικευμένων επιστημόνων που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, αλλά και δεκάδες μόνιμα, ικανά και έντιμα νοσοκομειακά στελέχη που έχουν παροπλισθεί, απλά και μόνο «για να κάνουν τη δουλειά τους» ανενόχλητοι οι κομματικοί χρυσοθήρες και ψηφοθήρες» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι μάνατζερ της υγείας.

protothema.gr