Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Θέματα που θέσαμε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης

Παρακάτω δημοσιεύουμε μερικά από τα θέματα που θέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης είτε προς συζήτηση είτε υπό μορφή ερωτήσεων, πριν την ημερήσια διάταξη!

Θέματα προ ημερήσιας διάταξης

22/2/2011

Επιλογή του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης.

Η συγκρότηση επιτροπής διαβούλευσης.

Οι προκάτ αίθουσες στο 11 Δημοτικό Σχολείο.

το Αγροτικό Ιατρείο Βρύας καθώς και το Κοινοτικό κατάστημα Βρύας.




23 / 3 /2011

Συγχωνεύσεις Σχολείων και Νηπιαγωγείων του Δήμου μας.
Το παράδειγμα της Ιαπωνίας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση της πυρηνικής ενέργειας σε σχέση με τα πυρηνικά εργοστάσια που υπάρχουν ή θα λειτουργήσουν δίπλα μας.
Ψήφισμα καταδίκης των πολεμικών συγκρούσεων σε βάρος του λαού της Λιβύης.
Σύνταξη Κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης.
Έγκαιρη παράδοση των φακέλων των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης και οπωσδήποτε στην προθεσμία επίδοσης της πρόσκλησης.
Απαντήσεις επί ερωτήσεις που θέσαμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22/2/2011 σύμφωνα με τον υπάρχοντα κανονισμό.

30-6-2011

- Συνεχίζονται σε καθημερινή βάση οι διακοπές νερού στον Κορινού. Επανερχόμαστε στην πρότασή μας για σύνδεση του Κορινού, Κ. Αγιάννη και Ν. Τραπεζούντας με το δίκτυο της Κατερίνης μέσω της νέας δεξαμενή ύδρευσης στον Σβορώνο.

- Το νερό του φράγματος της Μόρνας. Μετά από σχετικές διαμαρτυρίες του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού ζητάμε να ενημερωθούμε τι γίνεται με το νερό της Μόρνας, γιατί άδειασε το φράγμα και αν υπάρχει πρόθεση της δημοτικής αρχής να το χρησιμοποιήσει για την άρδευση και ύδρευση της Κατερίνης παραβλέποντας το σκοπό του φράγματος που ήταν η υδροδότηση της Β. Πιερίας.

- Θέσαμε το θέμα της ενοποίησης των Πολεοδομικών μελετών για την Κατερίνη όπως το έθεσαν οι μελετητές Πιερίας ζητώντας σχετικές εξηγήσεις οι οποίες και δεν δόθηκαν.

30 -1-2012:

1. Έρευνα – μέτρα για υποσιτιζόμενους μαθητές

Με αφορμή σχετική πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και επειδή υπάρχουν σχετικές πληροφορίες για υποσιτιζόμενους μαθητές και στο Δήμο μας, καλούμε το Δήμο να ερευνήσει σε συνεργασία με τις διευθύνσεις της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να καταγραφούν αν υπάρχουν μαθητές που υποσιτίζονται , μαθητές που πάνε στο σχολείο χωρίς να έχουν φάει πρωινό και παραμένουν νηστικοί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, διότι δεν έχουν ούτε ένα ευρώ για χαρτζιλίκι, και μετά στην επόμενη συνεδρίαση να συζητήσουμε τρόπους ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν εξασφαλισμένο το κολατσιό τους.

2. Δωρεάν παραχώρηση χρήσης δημοτικής γης για καλλιέργεια σε ακτήμονες ανέργους ή χαμηλόμισθους


Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να εξετάσει την δυνατότητα για την παροχή δωρεάν χρήσης αγροτικών δημοτικών εκτάσεων σε ακτήμονες ανέργους ή χαμηλόμισθους ή χαμηλοσυνταξιούχους βασικά της πόλης της Κατερίνης, οι οποίοι σε μερίδια των 100 και 200 τετραγωνικών μέτρων θα μπορούν να καλλιεργούν λαχανικά οπωροκηπευτικά ή άλλα αγροτικά προϊόντα κατά μόνας ή σε συνεταιριστική βάση για την κάλυψη των οικογενειακών τους αναγκών με την επιστημονική ή και άλλη υποστήριξη του Δήμου σε υποδομές ( νερό – ρεύμα, μηχανήματα κλπ).

Είναι ένα μέτρο που εφαρμόστηκε σε άλλες περιοχές, δεν δημιουργεί ουσιαστική δαπάνη για τον Δήμο, ανακουφίζει οικονομικά τα θύματα της κρίσης και παράλληλα κοινωνικοποιεί και τους δημότες μας μέσα από συλλογικές μορφές οργάνωσης.



3. Ψήφισμα συμπαράστασης – οικονομική ενίσχυση για τους απεργούς της Χαλυβουργίας



Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει με ψήφισμά του τη συμπαράσταση στους απεργούς της χαλυβουργίας που κλείνουν τρεις μήνες απεργίας υπερασπιζόμενοι το 5νθήμερο, το 8ώρο, τα κερδισμένα με αγώνες δικαιώματα των εργαζομένων και πρώτα από όλα την αξιοπρέπειά τους. Μια απεργία που αφορά όλους τους εργαζόμενους και γι αυτό βρήκε συμπαραστάτη όλη την κοινωνία και όλους τους εργαζόμενους αν και μακριά από τα μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους σε μια συμβολική τους οικονομική συνδρομή για την ενίσχυση του απεργιακού ταμείου των απεργών της Χαλυβουργίας


4. Παραχώρηση χώρου στο ισόγειο του δημαρχείου στους εθελοντές κόντρα στο ρεύμα


Όπως είναι γνωστό κάθε μέρα 12 με 1 το μεσημέρι εθελοντές από την κίνηση ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ κόντρα στο ρεύμα βρίσκονται έξω από το Δημαρχείο μας ενημερώνοντάς τους δημότες και συγκεντρώνοντας δικαιολογητικά για την άσκηση ένδικων μέσων και την προστασία τους από το κόψιμο του ρεύματος για όσους δεν μπορούν ή αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι της εφορίας μέσω της ΔΕΗ. Μια κίνηση που συσπείρωσε ήδη εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Εν όψει των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του πολικού ψύχους αλλά και για λόγους ευπρέπειας και ανταπόκρισής μας με το κοινό αίσθημα αλλά και το σχετικό ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, σας καλούμε να διαθέσετε σχετικό χώρο στο χολ ή στη μεγάλη αίθουσα του δήμου στο ισόγειο όπου θα παραμένουν οι εθελοντές για την εξυπηρέτηση των δημοτών με την πρόβλεψη να μπορούν να βγάλουν φωτοτυπίες των δικαιολογητικών από το μηχάνημα του δήμου.

Να υπενθυμίσουμε ότι άλλοι οι δήμοι έχουν διαθέσει γραφεία και προσωπικό για τις σχετικές εργασίες έχοντας αναλάβει παράλληλα και την νομική τους υποστήριξη.


5. Τα έργα στην ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Κορινού



Σε συνέχεια αναπάντητου από τον Σεπτέμβριο σχετικού ερωτήματος μας, σας καλούμε να συζητήσουμε για τα εκτελούμενα αλλά και σχεδιαζόμενα έργα στην ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Κορινού τόσο στο Δημοτικό μας Συμβούλιο όσο και σε Λαϊκή Συνέλευση στον Κορινό.

5/10/2012

- Κατά τη συνεδρίαση θέσαμε δύο θέματα προ ημερήσιας διάταξης:

- Το πρώτο αφορούσε πρόταση συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής με σκοπό την οργάνωση κινητοποιήσεων ( κατά το πρότυπο της Καστοριάς) για να μην αυξηθεί ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο που επιβαρύνει τις σχολικές μονάδες του Δήμου, τους πολίτες και κατ επέκταση το δασικό περιβάλλον. Αυτή η επιτροπή θα μπορούσε να δει και άλλα θέματα εφαρμογών των μέτρων του μνημονίου όπως η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, κατάργηση φοροαπαλλαγών για τα παιδιά κλπ.

- Δεύτερο θέσαμε το πρόβλημα των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των Ρομά στον Πέλεκα, όπου εκτός των άλλων ηλεκτροδοτούνται με μπαλαντέζες που είναι απλωμένες πάνω στη άσφαλτο του δρόμου με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας για όλους. Ζητήσαμε τη συγκρότηση επιτροπής για να δουν όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή τη κατάσταση, προβλήματα που αφορούν και τους Ρομά αλλά και τους περιοίκους με λύσει που περιλαμβάνουν την καταγραφή των Ρομά, την κατασκευή Οικισμού με παραχώρηση χρήσης και παράλληλη ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης λυομένων, τον έλεγχο της παραβατικότητας στην περιοχή και την προστασία του περιβάλλοντος στον Πέλεκα.

17/9/2012

1. Ατύχημα στον Κούκο. Λήψη μέτρων προστασίας, υδροδότηση του Κούκου.

2. Έναρξη σχολικής χρονιάς. Ενημέρωση για προβλήματα (παιδικοί σταθμοί ΔΗΚΕΔΗΚ)

3. Οικονομική κατάσταση του Δήμου, προβλήματα μισθοδοσίας.

4. Χρονοδιάγραμμα προσθήκης 6 αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Κορινού.

5. Λύκειο Κορινού. Απαραίτητες χωριστές τουαλέτες από το Γυμνάσιο, προσθήκη αιθουσών.

6. Ενημέρωση για ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Σε άλλες ημερομηνίες θέσαμε τα θέματα:


-Τον ΧΥΤΑ Κατερίνης, η α΄ επέκταση λήγει το καλοκαίρι του 2004 και με δεδομένο ότι δεν τον έχει παραλάβει ο ΦΟΔΣΑ

- την μείωση των δρομολογίων του Προαστιακού, από και προς Λάρισα – Θεσσαλονίκη σε βάρος της μετακίνησης των δημοτών μας και προς των νομό μας.

-αν υπάρχει το ενδεχόμενο παύσης μετά την παραπομπή σε δίκη μελών του δημοτικού συμβουλίου και του δημάρχου και πως θα λειτουργήσει ο Δήμος μας

-και για την ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Κορινού, τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση το περιβάλλον και την οικονομική της κατάσταση εν όψει της συγκέντρωσης της Κυριακής



Επίσης:


1. Για την μη προκήρυξη της θέσης του συμπαραστάτη του δημότη η οποία προβλέπεται από το άρθρο του νόμου και πρέπει να γίνεται στο πρώτο δίμηνο της θητείας. Ο συμπαραστάτης του δημότη κατοχυρώνει τα δικαιώματα του δημότη και η μη ύπαρξη του ευνοεί το πελατειακό και παραταξιακό κράτος στο Δήμο.

2. Η μη συγκρότηση του Συμβουλίου ένταξης μεταναστών που προβλέπεται εντός του πρώτου εξαμήνου της θητείας και αποτελεί άμεση προτεραιότητα ειδικά τώρα που το θέμα είναι πρώτο στην πολιτική ατζέντα.

3. Η υποχρέωση του ορισμού του ύψους του προϋπολογισμού των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων που έπρεπε να γίνει μέχρι τέλους Ιουνίου ώστε να ξεκινήσει η διαμόρφωσή του από τις δημοτικές κοινότητες σε συνεργασία με τους φορείς και από τις λαϊκές συνελεύσεις στις τοπικές κοινότητες.

4. Την μη χορήγηση γάλακτος στους εργάτες καθαριότητας υποχρέωση που προβλέπεται από το νόμο.

5. Η μη καταγραφή στις αποφάσεις του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου του λόγου αποχώρησης μας από την συνεδρίαση λόγω εξύβρισης μέλους της αντιπολίτευσης από τον κ. Λεμονόπουλο και σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεροληπτική στάση του Προεδρείου.

6. Το καθεστώς που διέπει τους δημοτικούς συμβούλους όταν κάθονται στις θέσεις των δημοτών και όχι στα έδρανά τους και από εκεί θορυβούν και διακόπτουν τους δημοτικούς συμβούλους στις αγορεύσεις τους


7. και τέλος την άσχημη εικόνα συνύπαρξης του αγάλματος του Γεωργάκη Ολυμπίου με τα τραπεζοκαθίσματα και τους θαμώνες του διπλανού καταστήματος στον πεζόδρομο.