Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Οι πρώτοι υποψήφιοι για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Με διαφωνίες

Αναδείχθηκαν οι 34 από τους 42 υποψηφίους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες. Το ψηφοδέλτιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη. Χθες εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, με την Αριστερή Πλατφόρμα να διατυπώνει διαφωνίες.
Το ψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αποτελείται από 21 κομματικά στελέχη και από 21 εξωκομματικές προσωπικότητες. Σύμφωνα με την διαδικασία, στην οποία τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής κατέληξαν μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, είχαν τη δυνατότητα να ψηφίζουν όλα τα εξωκομματικά στελέχη επιλέγοντας υπέρ, κατά ή λευκό, ενώ για τους κομματικούς υποψηφίους μπορούσαν να βάλουν μέχρι 7 σταυρούς προτίμησης.

Οι συνεργαζόμενοι υποψήφιοι είναι:

Ακης Αρχοντόπουλος, συνδικαλιστής στην ΕΥΑΘ
Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών
Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος
Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος
Θέμης Κοτσιφάκης, πρόεδρος της ΟΛΜΕ
Κωνσταντίνα Κούνεβα, συνδικαλίστρια
Δήμητρα Μανώλη, συνδικαλίστρια καθαρίστρια
Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος
Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός
Σάββας Ρομπόλης, ΙΝΕ-ΓΣΕΕ
Σατιχά Σουλεϊμάν, ακτιβίστρια Ρομά
Αλεξάνδρα Χρηστακάκη, απολυμένη δημοσιογράφος της ΕΡΤ
Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Παντείου
Κώστας Χρυσόγονος, Συνταγματολόγος

Αντιθέτως, η Κ.Ε. δεν ενέκρινε τις υποψηφιότητες των δύο πρυτάνεων, Τριαντάφυλλου Αλμπάνη (Πανεπιστήμιο Ηπείρου) και Γιάννη Μυλόπουλου (ΑΠΘ).

Τα κομματικά στελέχη που αναδείχθηκαν υποψήφιοι είναι:

Σια Αναγνωστοπούλου
Νατάσα Θεοδωρακοπούλου
Σόφη Παπαδόγιαννη
Πέτυ Πέρκα
Σοφία Σακοράφα
Ράνια Σβίγκου
Δέσποινα Σπανού
Μάγδα Σπηλιοπούλου
Ελένη Σωτηρίου
Τασία Χριστοδουλοπούλου
Χάρης Γολέμης
Αλέκος Καλύβης
Χρήστος Λάσκος
Σωτήρης Μάρταλης
Γιάννης Μηλιός
Αλέξης Μπένος
Γιάννης Μπουρνούς
Δημήτρης Παπαδημούλης
Γιάννης Τόλιος
Νίκος Χουντής

Διαφοροποιήσεις από την Αριστερή Πλατφόρμα

Η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε δύο τροπολογίες, η μία αφορούσε στην εκπόνηση και επεξεργασία ενός σχεδίου για έξοδο από το ευρώ, οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν δεκτές, ενώ στην τοποθέτησή του ο Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για ανάγκη «ριζοσπαστικοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την ψηφοφορία για την ευρωδιακήρυξη η Πλατφόρμα ψήφισε λευκό.

Ενστάσεις διατυπώθηκαν και για υποψήφιους συνεργαζόμενους. Σύμφωνα με το «Βήμα» η Αριστερή Πλατφόρμα αντέδρασε στην υποψηφιότητα του κ. Γ. Βαρουφάκη, εκτός αν συμπεριλαμβανόταν στο ψηφοδέλτιο και ο οικονομολόγος κ. Κ. Λαπαβίτσας (ο οποίος τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη) αλλά επίσης και στην υποψηφιότητα του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, που είχε εκλεγεί το 2009 με το ΠΑΣΟΚ. Επιφυλάξεις από την Αριστερή Πλατφόρμα εκφράστηκαν και για τις υποψηφιότητες των Στ. Κούλογλου και Κ. Τσουκαλά. Πρόταση έχει γίνει και στον Λάκη Λαζόπουλο ο οποίος αναμένεται να απαντήσει εντός ημερών.
TVXS