Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Προτάσεις για το νερό στον πρώην Δήμο Κορινού στα πλαίσια μιας ολιστικής αντιμετώπισης.

  του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου
     δημοτικού Συμβούλου Κατερίνης


Το πρόβλημα του νερού στον πρώην Δήμου Κορινού έχει ως εξής:

Κορινός: χαμηλής ποιότητας νερό από γεωτρήσεις , με προβλήματα πίεσης και επάρκειας κύρια το καλοκαίρι και με ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης από καρκινογόνους αμιαντοσωλήνες με εξαίρεση τον κεντρικό δρόμο ο οποίος έχει πλαστικούς σωλήνες.

Κ. Αγιάννης και Ν. Τραπεζούντα:  νερό από γεωτρήσεις και χαμηλής ποιότητας.

Σεβαστή: υδρεύεται από γεωτρήσεις χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Κούκος: Νερό από τον σύνδεσμο ύδρευσης Βόρειας Πιερίας και εφεδρικά από γεώτρηση με χαμηλής, τουλάχιστον, ποιότητας νερού. Το καλοκαίρι έχει μεγάλες διακοπές νερού λόγω κλοπής του νερού δικτύου από αγρότες άλλων περιοχών και εν συνεχεία το νερό έχει λάσπη και χαμηλή ποιότητα.

Προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ

ο Κορινός και ο Κ.Αγιάννης και πιθανά η Ν. Τραπεζούντα να υδρεύονται από το νερό της Κατερίνης μέσω του αγωγού της Ν. Χράνης από την νέα  μεγάλη δεξαμενή του Σβορώνου. Και αυτό γιατί οι γεωτρήσεις δεν δίνουν καλό νερό αλλά παρουσιάζουν και προβλήματα επάρκειας ενώ μας ανησυχεί και η ποιότητα και λόγω των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ Κατερίνης που διαρρέουν στα παρακείμενα ρέματα.

Ο Κούκος να υδρεύεται από τον σύνδεσμο όπως επικουρικά και η Ν. Τραπεζούντα ή και η Σεβαστή αφού εξασφαλιστεί η μη κλοπή του νερού και η αξιοποίηση του νερού της Μόρνας μέσω του διυλιστηρίου. Από το νερό της Μόρνας που υπερχειλίζει του φράγματος θα μπορούσε να υδρεύεται και η Κατερίνη τουλάχιστον την μεγαλύτερη περίοδο του χρόνου εξοικονομώντας έτσι χρήματα η ΔΕΥΑΚ απ΄τη κατανάλωση ρεύματος των γεωτρήσεων στη Βροντού.

Παράλληλα το νερό της Μόρνας αλλά και άλλοι χείμαρροι θα μπορούσαν να τροφοδοτούν μικρές χωμάτινες δεξαμενε΄ς για την αποθήκευση νερού και τη χρήση τους στις αγροτικές καλλιέργειες με φυσική ροή.

Ακόμα  προτείναμε στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ να αλλαχθούν οι αμιαντοσωλήνες στον Κορινό και ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ αφού υπήρχαν οι σχετικές μελέτες από τον πρώην Δήμο Κορινού.