Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ, Η EUROSTAT ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑ»

FT: Ξεκινούν οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος
«Οι πιστωτές ξεκινούν συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος με το οποίο κυκλοφορούν σήμερα οι Financial Times, όπου εκτιμάται πως οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναμένεται να επεκτείνουν περαιτέρω τις διάρκειες αποπληρωμής των δανείων διάσωσης και να χαμηλώσουν τα επιτόκια.
«Οι πιστωτές της Ελλάδας θα αρχίσουν συνομιλίες για το αν θα πρέπει να δοθεί πρόσθετη ανακούφιση από το χρέος, μετά την επιβεβαίωση από τις Βρυξέλλες ότι η Αθήνα πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά την κρίση στην ευρωζώνη», επισημαίνεται στην αρχή.

To δημοσίευμα υπογραμμίζει πάντως ότι η συζητούμενη διαγραφή χρέους θα κυμανθεί σε «συντηρητικά» επίπεδα: «Αν και η Αθήνα έχει δώσει πολύ μεγάλο βάρος στο πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να δοθεί το έναυσμα για νέες συνομιλίες ελάφρυνσης του χρέους, αξιωματούχοι της ευρωζώνης υπονοούν ότι στις συζητήσεις δεν θα μελετηθούν "χοντρές" διαγραφές χρεών, υπέρ των οποίων τάσσονταν πέρσι παράγοντες του ΔΝΤ».

Ο λόγος, σύμφωνα με τον αναλυτή είναι ότι «το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των κρατικών πιστωτών, και αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε παραπάνω «κούρεμα» θα προκαλούσε άμεσες ζημίες στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης».

«Αντί αυτού, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναμένεται να επεκτείνουν περαιτέρω τις διάρκειες αποπληρωμής των δανείων διάσωσης και να χαμηλώσουν τα επιτόκια που χρεώνουν. Μολονότι κατ' αυτόν τον τρόπο δεν θα πέσουν τα συνολικά επίπεδα του ελληνικού χρέους, που το 2013 χτύπησαν το ρεκόρ του 175% του ΑΕΠ, γίνεται πολύ πιο εύκολη η αποπληρωμή τους».

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του οικονομικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο' Κόνορ, συμφωνα με τον οποίο, ο επιτευχθής στόχος του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος -χωρίς την πληρωμή τόκων και άλλες έκτακτες πληρωμές- δίνει το έναυσμα έναρξης συνομιλιών για την ανακούφιση από το χρέος: «Περιμένουμε ότι αυτή η συζήτηση θα αρχίσει αργότερα μέσα στο έτος», δηλώνει ο κ. Ο' Κόνορ. «Μπορεί να αρχίσει το καλοκαίρι και να συνεχιστεί το φθινόπωρο, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να κάνω ακριβέστερη πρόβλεψη».

Οι FT επισημαίνουν, πάντως, ότι με τον παραδοσιακό τρόπο μέτρησης του πρωτογενούς προϋπολογισμού μιας χώρας, που συνήθως δεν περιλαμβάνει μόνο τις πληρωμές τόκων χρέους, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει έλλειμμα περίπου 8,7%. «Αλλά ο κ. Ο' Κόνορ τονίζει ότι οι Βρυξέλλες έδωσαν επίσης στην Ελλάδα κάποια περιθώρια κινήσεων σε άλλες έκτακτες χρεώσεις και ειδικά όσον αφορά τη βοήθεια προς τις τράπεζες, οι οποίες ανέβασαν την Αθήνα σε επίπεδα πλεονάσματος».

Οι FT φιλοξενούν επίσης δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, ο οποίος υπό το καθεστώς ανωνυμίας, δηλώνει ότι η Αθήνα θα εγείρει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους στη συνάντηση εργασίας του EWG σήμερα Πέμπτη.

«Τώρα που η Eurostat επίσημα επιβεβαιώνει τα μεγέθη για το πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την ευρωζώνη να προχωρήσει με την αναδιοργάνωση του χρέους, όπως είχε συμφωνηθεί στο Εurogroup του Νοεμβρίου 2012», αναφέρει ο αξιωματούχος.

Τέλος, το δημοσίευμα του υπενθυμίζει πως «στο ζενίθ της κρίσης στην ευρωζώνη, το ζήτημα της πρόσθετης ανακούφισης χρεών κόντεψε να εκτροχιάσει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Τον Νοέμβριο του 2012, το ΔΝΤ απείλησε να παρακρατήσει τη δόση από τα δάνεια βοήθειας, αν δεν δοθεί υπόσχεση περαιτέρω ανακούφισης, όταν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό δανειακό βάρος δεν είναι ανεκτό έτσι όπως προδιαγράφεται».

«Χρειάζεται μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στον υπολογισμό του πρωτογενούς ισοζυγίου,» σχολιάζει τέλος ο Mujtaba Rahman, κορυφαίος αναλυτής του Eurasia Group. «Οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι έχουν πλεόνασμα, αλλά τα νούμερα της Eurostat δείχνουν έλλειμμα, γεγονός που καθιστά πολύ πιο τοξική την επικείμενη συζήτηση για ελάφρυνση των χρεών».

Ε.Σ. Έθνος