Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Κίνα: Σε απεργία οι «προμηθευτές» των Nike και Adidas

Οι «τσαγκάρηδες»

Απεργία πραγματοποιούν δεκάδες χιλιάδες Κινέζοι εργάτες στο εργοστάσιο «Yue Yuen Industrial Holdings» της πόλης Ντονγκουάν, που παράγει παπούτσια κυρίως για τις πολυεθνικές Nike Adidas, αλλά και για τις Puma, Asics, New Balance και Converse, ζητώντας καταβολή των δεδουλευμένων τους με πλήρη παροχή ασφάλισης, αύξηση μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα στην απεργία συμμετέχουν πάνω από 30.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι αρνούνται να επιστρέψουν στις θέσεις τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Ορισμένοι ακτιβιστές ανεβάζουν τον αριθμό των απεργών σε 40.000.

Σύμφωνα με την οργάνωση «China Labor Watch», η οποία παρακολουθεί τα εργατικά κινήματα στην Κίνα, έξω από το εργοστάσιο έχουν σημειωθεί και συγκρούσεις με τους αστυνομικούς να επιχειρούν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, ενώ πολλοί εργάτες έχουν συλληφθεί. «Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία τους και ο αριθμός των απεργών αναμφίβολα αυξήθηκε», δήλωσε ο Ντονγκ Λιν, μέλος οργάνωσης για την προστασία των δικαιωμάτων.

Η διοίκηση της εταιρείας, σημαντικό ποσοστό των μετοχών έχουν κεφάλαια από τη Ταϊβάν, δεχόμενη και πιέσεις από τις πολυεθνικές υποδημάτων, καθώς σημειώνονται καθυστερήσεις στην τροφοδοσία, όπως αναφέρει το Bloomberg, δεσμεύτηκε να καταβάλει μέρος των χρωστούμενων στους εργάτες έως τα τέλη του 2015.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πρόταση απορρίφθηκε από τους απεργούς, οι οποίοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους πως η διοίκηση ενδέχεται να κλείσει ξαφνικά το εργοστάσιο και να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλη περιοχή, χωρίς να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική στην Κίνα, ενώ οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως η κινητοποίησή τους «θάβεται» από τα Τοπικά Μέσα, ενώ εκφράζουν και φόβους για πιθανά αντίποινα από την εργοδοσία σε περίπτωση που ανοίξει το εργοστάσιο.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ αποκαλείται ενίοτε «το εργοστάσιο του κόσμου», καθώς μεγάλο μέρος του δυναμικού της κινεζικής βιομηχανίας εκεί εργάζεται για τις εξαγωγές. Οι εργασιακές διαφορές είναι συχνές στην επαρχία, παρά την έλλειψη ανεξάρτητων συνδικάτων.
tvxs