Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Αίγυπτος: Ανακάλυψαν τάφο και μούμια ηλικίας 5.600 ετών!

ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ
Έναν καλοδιατηρημένο τάφο ηλικίας 5.600 ετών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στη νότια Αίγυπτο, καθώς και μία μούμια, προγενέστερη της Πρώτης Δυναστείας των Φαραώ, ανακοίνωσε το υπουργείο αρχαιοτήτων την Τετάρτη.


Φωτογραφία αρχείου

Ο τάφος χτίστηκε πριν από την βασιλεία του Ναρμέρ, του ιδρυτή της πρώτης δυναστείας, που ενοποίησε την Άνω και Κάτω Αίγυπτο τον 31ο αιώνα π.Χ., ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.

Ο τάφος ανακαλύφθηκε στην περιοχή Κομ αλ-Αχμάρ, μεταξύ Λούξορ και Ασουάν, στην τοποθεσία της Ιερακόπολις, της πόλης του γερακιού, που ήταν το κυρίαρχο αστικό κέντρο και η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Άνω Αιγύπτου.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα άγαλμα ενός γενειοφόρου άνδρα φτιαγμένο από ελεφαντόδοντο, καθώς και τη μούμια του ιδιοκτήτη του τάφου, που πιθανότατα πέθανε προς το τέλος της εφηβείας του, ανέφερε το υπουργείο.

Η καλοδιατηρημένη κατάσταση του τάφου θα δώσεις νέες πληροφορίες σχετικά με τα τελετουργικά έθιμα, δήλωσε ο Ρενέ Φρίντμαν, επικεφαλής της πολυεθνικής αρχαιολογικής ομάδας.

Οι τάφοι των βασιλιάδων Ναρμέρ και Ρα, των φαραώ που άνοιξαν το δρόμο για την ενοποίηση της Αιγύπτου, είχαν στο παρελθόν ανακαλυφθεί στην Hierakonpolis.
Έθνος