Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Η σύλληψη του Τζέρι Άνταμς, οι «σκοτεινές πλευρές» και οι εκλογές

Ιρλανδία
Οξείες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σύλληψη του ηγέτη του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς ο οποίος κρατείται και ανακρίνεται για την πιθανή διασύνδεσή του στη δολοφονία της Τζιν Μακ Κόνβιλ, το 1972. Μέλη του Σιν Φέιν, που κάνουν λόγο σκοτεινές πλευρές, ενώ το Λονδίνο διατείνεται ότι δεν έχει καμία ανάμειξη.

«Βλέπω την σύλληψή του ως εσκεμμένη ενέργεια να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, που θα διεξαχθούν σε τρεις εβδομάδες, στα βόρεια και στα νότια του νησιού» δήλωσε ο Μάρτιν Μακ Γκίνες, αναπληρωτής πρώτος υπουργός στη Βόρειο Ιρλανδία στο Σιν Φέιν.

Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το γεγονός αυτό ενισχύει τις πολιτικές διεργασίες στη Βόρειο Ιρλανδία κι ο κόσμος γνωρίζει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» επεσήμανε από την πλευρά του ο Πήτερ Ρόμπινσον, πρώτος υπουργός στη Βόρειο Ιρλανδία.

«Έχουμε ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα τόσο εδώ στη Αγγλία, όσο και στη Βόρειο Ιρλανδία και δεν υπάρχει καμία πολιτική εμπλοκή στην υπόθεση» δήλωσε από πλευράς Λονδίνου ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Πίσω στην ιστορία

Η Εποχή των Ταραχών την δεκαετία του 1970 βρίσκεται στο απόγειο της. Βρετανοί στρατιώτες μιλώντας το 2013στην εκπομπή του BBC, Panorama, κατήγγειλαν ότι είχαν μεταβεί στην Βόρεια Ιρλανδία με πολιτικά ρούχα και σκότωναν ακόμη και άοπλους πολίτες.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1972 μπροστά στα 10 παιδιά της, η Τζιν ΜακΚόνβιλ απήχθη από μέλη του IRA. Η σορός της βρέθηκε τελικά το 2003, αφού ο Ιρλανδρικός Δημοκρατικός Στρατός παραδέχθηκε το 1999 την δολοφονία της.

Ο IRA την περίοδο των Ταραχών είχε σοβαρές εσωτερικές έριδες και διασπάσεις. Η κάθε ομάδα θεωρούσε τον εαυτό της τον πραγματικό συνεχιστή του ιστορικού IRA, που είχε σχηματιστεί το 1919 και πολέμησε ενωμένος μέχρι το 1921 και την πρώτη συνθήκη μεταξύ Αγγλίας και Ιρλανδίας που αναγνώριζε καθεστώς κτήσης για τη δεύτερη.

Από τον εμφύλιο του 1922-1923 που ακολούθησε τη συνθήκη του 1921 και την ήττα όσων εναντιώθηκαν στη συνθήκη, τα ένοπλα τμήματα του IRA, εν αντιθέσει με τους πολιτικούς σχηματισμούς που σχετίζονταν με αυτόν (όπως το Σιν Φέιν και το Fianna Fail), δεν είχαν υποστεί σημαντικές διασπάσεις.

Το 1969 γίνεται η διάσπαση στον μαρξιστικής ιδεολογίας Επίσημο IRA και στον Προσωρινό IRA (Provos). Ο Επίσημος IRA κήρυξε κατάπαυση του πυρός το 1972, όμως μέλη του συνέχισαν την ένοπλη δράση.

Ο Άνταμς αναρριχήθηκε στην ηγεσία του IRA την δεκαετία του 1980 και εργάστηκε για τον αφοπλισμό της οργάνωσης. Παρόλο που κατά τη δεκαετία του '80 βρισκόταν στο στόχαστρο για τους δεσμούς του με τον IRA, κατάφερε να επαναπροσδιοριστεί ως ειρηνοποιός και μετά να εκλεγεί πολιτικός της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο.

Ο Ανταμς, ηγέτης του Σιν Φέιν (πολιτικού βραχίονα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού), του δεύτερου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στη Β. Ιρλανδία με τέσσερις εν ενεργεία υπουργούς, είχε καλέσει πριν από δύο χρόνια τους Ιρλανδούς να απορρίψουν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο σε σχετικό δημοψήφισμα.
tvxs