Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Μαρτυρία από την κτηνωδία των νεοναζί στην Οδησσό

Ολοκαύτωμα

Επιζώντες της σφαγής στο κτίριο της Οδησσού από τους νεοναζί του “Δεξιού Τομέα” μιλούν για την κτηνωδία των ακροδεξιών και όσα έζησαν την ώρα της επίθεσης κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 40 άτομα. Όπως προκύπτει από βίντεο και φωτογραφίες οι νεοναζί εισέβαλαν στο κτίριο σκοτώνοντας ανθρώπους πριν το πυρπολήσουν, ενώ σε ορισμένα δημοσιεύματα γίνεται λόγος ακόμη και για βιασμούς. Όσοι κατάφεραν να σωθούν από τις φλόγες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις ορδές των νεοναζί που τους περίμεναν στην έξοδο χτυπώντας τους με ρόπαλα μέχρι θανάτου.
“Κανείς δεν περίμενε τέτοια βία. Όταν αντιλήφθηκαν το μέγεθος της αγριότητας ήταν αργά για να σωθούν” αναφέρει η Τατιάνα Ιβανάνκο που βγήκε ζωντανή από το μακελειό της Οδησσού στις 2 Μαϊου, όταν ακροδεξιοί πυρπόλησαν το κτίριο των συνδικάτων μέσα στο οποίο είχαν παγιδευτεί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τις φονικές επιθέσεις στους δρόμους της πόλης. Είχαν προηγηθεί συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και ακροδεξιών, οι οποίοι έφτασαν στην πόλη με λεωφορεία. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές κατά τη σφαγή στην Οδησσό σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για 200 αγνοούμενους ρωσόφωνους, οι οποίοι έφυγαν από τα σπίτια τους για να μεταβούν στο χώρο της μόνιμης κατασκήνωσης των ρωσόφωνων στο ιστορικό Κουλικόβο Πόλιε, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ.

“Βάζαμε ξύλα πίσω από τις πόρτες για να τους εμποδίσουμε να εισβάλουν”, λέει στο RT η Τατιάνα Ιβανάνκο, που ήταν την ώρα της επίθεσης μέσα στο κτίριο, και συνεχίζει: “Ωστόσο το πλήθος των φιλοκυβερνητικών αυξανόταν συνεχώς. Έρχονταν από παντού”. “Οι ακροδεξιοί άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ. Φωτιές ξέσπασαν στον τρίτο και τον πρώτο όροφο της Βουλής. Το πλήθος φώναζε πως δεν πρόκειται να βγει κανείς από το κτίριο”, αναφέρει μεταξύ άλλων σημειώνοντας την απουσία της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. “Η αστυνομία δεν έκανε τίποτα, ενώ οι πυροσβέστες έφτασαν πολύ αργά αν και ο σταθμός της πυροσβεστικής απείχε μόλις 700 μέτρα από το σημείο της επίθεσης”.

Βίντεο και φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο δείχνουν πως πολλά από τα θύματα της σφαγής στο κτίριο της Οδησσού είχαν δεχτεί σφαίρες στο κεφάλι ή είχαν στραγγαλιστεί (μεταξύ των θυμάτων ήταν και μία έγκυος), ενώ επίσης από φωτογραφικά ντοκουμέντα αποκαλύπτεται η παρουσία των νεοναζί ακόμη και στην ταράτσα του κτιρίου πριν αυτό τυλιχτεί στις φλόγες (φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου). Κατά τη φονική τους εισβολή οι νεοναζί σκότωσαν πολλούς από τους εγκλωβισμένους. Σε ορισμένες φωτογραφίες τα θύματα φαίνεται να έχουν καεί μόνο στο κεφάλι αλλά το κάτω μέρος του σώματος να είναι άθικτο, ενώ υπάρχουν αναφορές και για βιασμούς.

“Όποιος κατάφερε να διαφύγει από το κτίριο οι νεοναζί τον ξυλοκοπούσαν μέχρι θανάτου με ρόπαλα”, τονίζει. Ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου όσων έβγαιναν από το κτίριο ή πηδούσαν από τα παράθυρα καταγράφεται και σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ο αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου υποστήριξε την επόμενη ημέρα της σφαγής πως πολλά από τα θύματα ήταν “ξένοι” θέλοντας να στηρίξει τις κατηγορίες του Κιέβου για “ρωσική προβοκάτσια”. “Δεν υπήρχε κανείς ξένος όλοι ήταν από την Οδησσό”, απαντάει η Τατιάνα. “Αν πραγματικά υπήρχαν μισθοφόροι από τη Ρωσία τότε τα θύματα θα ήταν λιγότερα και δεν θα ήταν από τους Ρώσους αυτονομιστές”, σχολιάζει με νόημα.

“Όσοι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο κτίριο ήταν αθώοι πολίτες που επιθυμία τους ήταν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή και όχι απλά να επιβιώσουν, όπως συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία”, δήλωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κιέβου ως υπεύθυνη για τα εγκλήματα. “Η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να διαιρέσει την Ουκρανία”. Σε άλλο βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ακούγεται μια γυναίκα μέσα από το κτίριο να φωνάζει για βοήθεια. Οι ακροδεξιοί έξω από το κτίριο ακούγονται να λένε: “Δεν είναι γυναίκα! Είναι από τους αυτονομιστές. Σαπίστε την να το βουλώσει!”, Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου προκαλούν φρίκη και αποκαλύπτουν την κτηνωδία
tvxs