Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ Η REPUBBLICA Αυτή είναι η εικόνα του νεκροταφείου στη Μεσόγειο

Την απερίγραπτη τραγωδία που συντελείται στη Μεσόγειο αποτυπώνει ένα σκληρό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Οι εικόνες τραβήχτηκαν από δύτες, τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε βυθιστεί ένα από τα σκάφη που μεταφέρουν κατά εκατοντάδες τους παράτυπους μετανάστες από τις ακτές της Αφρικής έως τη νήσο Λαμπεντούζα.


Το ναυάγιο του σκάφους αυτού έστειλε στον άλλο κόσμο περισσότερους από 360 ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες με βρέφη και ανήλικα παιδιά. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο προσφυγικό δράμα που έχει συμβεί στη θαλάσσια περιοχή, στα ανοιχτά των ιταλικών ακτών.

Οι εικόνες από το βυθό είναι φρικιαστικές. Αποτελούν γροθιά στο στομάχι. Δεκάδες μετανάστες, στοιβαγμένα πτώματα πάνω σε ένα πλοιάριο που βυθίστηκε μαζί με την ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο.

«Αυτές είναι οι εικόνες που δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα. Ενα ναυάγιο γεμάτο πτώματα, ανθρώπους παγιδευμένους στον πυθμένα της θάλασσας.

» Είναι μόνο ένα μέρος των εικόνων που ελήφθησαν από την ανείπωτη τραγωδία, με αξία ιστορικού ντοκουμέντου. Μια καθημερινή τραγωδία που η Ευρώπη προσποιείται ότι δεν βλέπει.

» Το πλοίο που μετέφερε μετανάστες από την Ερυθραία, τη Σομαλία και τη Γκάνα αναποδογύρισε λίγα μέτρα από τη Λαμπεντούζα. Ο απολογισμός ήταν 366 νεκροί, ανάμεσά τους 41 παιδιά. Είκοσι αγνοούμενοι που δεν βρέθηκαν ποτέ και 155 επιζώντες. Κάθε ένας από αυτούς είχε πληρώσει τρεις χιλιάδες δολάρια για το πέρασμα στην Ευρώπη».

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ