Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Να βροντοφωνάξουμε όχι στο ξεπούλημα μέσω ΤΑΪΠΕΔ στην Πιερία μας.

Να βροντοφωνάξουμε όχι στο ξεπούλημα
μέσω ΤΑΪΠΕΔ στην Πιερία μας.


του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου,
δημοτικού συμβούλου Κατερίνης


Με την μορφή χιονοστιβάδας έρχονται οι ειδήσεις για την μεταφορά δημόσιων εκτάσεων και κτισμάτων της Πιερίας στο ΤΑΪΠΕΔ με τελικό σκοπό το ξεπούλημά τους.

Εκτάσεις προνομιούχες που είτε αφορούν τις Αλυκές Πιερίας, είτε το κάμπινγκ στην Σκοτίνα, τις παραλίες σε Κορινό και Καλλιθέα, το Ξενία στον Πλαταμώνα και τώρα την έκταση του πρώην ΨΝΠΟ.

Το επόμενο στάδιο είναι το ξεπούλημά τους αντί πινακίου φακής στους ιδιώτες.

Και αν το πρόσχημα είναι η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους από αυτές τις μεταβιβάσεις, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση με το πρόσχημα του χρέους κάνει αυτό που ήθελαν πάντα να κάνουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού αλλά δεν μπορούσαν κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα. Δηλαδή να μειώσουν τον δημόσιο χώρο σε όφελος των ιδιωτών και του κεφαλαίου.

Και αυτή η μεταφορά των δημόσιων εκτάσεων σε ιδιώτες τώρα σε περίοδο κρίσης και υπό την πίεση του χρέους αποτελεί σκέτο ξεπούλημα γιατί δεν διασφαλίζει ούτε αξιόλογο οικονομικό αντάλλαγμα ούτε βρίσκεται στα πλαίσια ενός προγράμματος ανάπτυξης είτε σε κεντρικό είτε σε τοπικό επίπεδο.

Στην πραγματικότητα πρώτα δηλώνουν στο παρασκήνιο οι ιδιώτες «επενδυτές» το ενδιαφέρον τους για συγκεκριμένες δημόσιες εκτάσεις και μετά κινείται η διαδικασία παραχώρησης των εκτάσεων.

Έτσι όμως παραβλέπονται οι δυνατότητες ανάπτυξης περιοχών όπως η Πιερία μέσα από την αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων αλλά απλά ικανοποιούνται οι ιδιώτες « επενδυτές».

Παράδειγμα για το χώρο του πρώην ΨΝΠΟ παρά του ότι υπήρξαν και υπάρχουν προτάσεις για την αξιοποίησή του σε όφελος όλης της Πιερίας, τον παραδίνουν σε ιδιώτη ο οποίος μπορεί να τον αξιοποιήσει κατά το δοκούν χωρίς φυσικά να τον ενδιαφέρουν οι προσδοκίες της Πιερίας ούτε φυσικά να εντάσσεται αυτή η «αξιοποίηση» σε ένα συνολικό πρόγραμμα ανάπτυξης της Πιερίας.

Και τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα γιατί για αυτές τις μεταβιβάσεις και επενδύσεις μειώνεται στο ελάχιστον η περιβαλλοντική και συνταγματική προστασία υποκύπτοντας στον όρο δημόσιο συμφέρον, δημόσιο συμφέρον που κατάντησε να είναι ότι εξυπηρετεί τους δανειστές, την Μέρκελ και το μνημόνιο.

Όσον αφορά για τα δήθεν παράπλευρα οφέλη αυτής της ιδιωτικής αξιοποίησης ας λάβουν υπόψη τους την τελευταία πληροφορία ότι δηλ. το κέτερινγκ της μεγάλης γιορτής στον Σκορπιό (το πρώην νησί του Ωνάση ) από τον Ρώσο μεγιστάνα δόθηκε σε Τούρκικη εταιρία από την άλλη άκρη του Αιγαίου.

Πολύ φοβούμαστε ότι αν δεν αντιδράσουμε τώρα θα το συνηθίσουμε μέχρις εκεί που δεν το φανταζόμαστε. Γιατί χθες λέγαμε ένα είναι τι πειράζει, σήμερα προσπαθούμε να μην το αντιληφθούμε, αύριο θα πούμε τόσα δόθηκαν ας δοθεί και αυτό και στο τέλος ας δοθεί και το τελευταίο να ησυχάσουμε.

Νομίζουμε ότι είναι καιρός ειδικά τώρα μετά τις εκλογές όπου πολλά ειπώθηκαν, πολλές υποσχέσεις δόθηκαν, πολλοί άνθρωποι εκτέθηκαν, να αναληφθεί μια πρωτοβουλία από τις νυν και νέες διοικήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τους Επαγγελματικούς και Επιστημονικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα, δημοτικές παρατάξεις, από τις διάφορες συλλογικότητες και τα κινήματα πόλης, με στόχο την άμεση ενημέρωση των δημοτών, τις κινητοποιήσεις με ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

Καμία μεταβίβαση στο ΤΑΪΠΕΔ, κανένα ξεπούλημα από το ΤΑΪΠΕΔ, διαμόρφωση ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της Πιερίας, αναζήτηση, διεκδίκηση κονδυλίων και προγραμμάτων για την αξιοποίηση όλων αυτών των εκτάσεων σε όφελος των κατοίκων της Πιερίας, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης.

Αν δεν υπάρχει σιγή ασυρμάτου και υποταγή σε στείρο κομματισμό νομίζουμε ότι θα πρέπει η Αντιπεριφέρεια, οι Δήμοι με πρώτο τον Δήμο Κατερίνης, το Επιμελητήριο Πιερίας και οι επιστημονικοί φορείς της Πιερίας να αναλάβουν αυτή την πρωτοβουλία σήμερα κιόλας.

Γιατί να είναι καθαρό. Ότι πουλιέται σήμερα, δύσκολα, πολύ δύσκολα αγοράζεται αύριο, πόσο μάλλον όταν εν όψει της διαφαινόμενης κυβερνητικής αλλαγής η συγκυβέρνηση ξεπουλά τα πάντα όσο όσο και με στόχο να προλάβει. Γιατί η λύση δεν είναι να τα πάρουμε πίσω σε πολλαπλάσιες τιμές και με την ζημιά να έχει γίνει. Η λύση είναι να μην μεταβιβαστούν και πουληθούν.

Σε κάθε περίπτωση καλούμε τους κατοίκους της Πιερίας, τους δημότες και πολίτες της, στα πλαίσια των συνταγματικών τους υποχρεώσεων και δικαιωμάτων, να προστατεύσουν την δημόσια περιουσία σαν δική τους περιουσία σαν το απαραίτητο μέσο για την ανάπτυξη του τόπου μας σε όφελος όλων και όχι μόνο σε όφελος του ιδιώτη αγοραστή.

Κατερίνη 4/6/201

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος

Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης