Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Διαφωνίες στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο της ΑΕΚ;



Μαρία Μητσοπούλου, στο Ποντίκι

Διαφωνίες στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο της ΑΕΚ


Εσωτερική αντιπαράθεση φαίνεται να έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο της ΑΕΚ. Το θέμα μονοπώλησε σχεδόν τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είχε συγκληθεί προκειμένου να συνεχίσει τη συζήτηση αποτίμησης των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Αντ’ αυτού συζητήθηκε το ζήτημα του γηπέδου, καθώς εκδηλώθηκαν διαφωνίες της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της δημοτικής παράταξης της Ν. Φιλαδέλφειας, ύστερα από την επίσημη τοποθέτηση του κόμματος ότι θα ψηφίσει υπό όρους το άρθρο 81 του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου που αφορά στο γήπεδο. Υπενθυμίζεται πως στα μέσα της περασμένης εβδομάδας αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με την πλευρά Μελισσανίδη η οποία αποδέχτηκε τους όρους για την απόδοση στο δήμο ιδιόκτητης έκτασης που θα χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου ή άλσος, σε αντιστάθμισμα των 6 στρεμμάτων από το χώρο του Άλσους της Φιλαδέλφειας.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η κάθετα αρνητική τοποθέτηση του Βαγγέλη Αποστόλου στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής κι Εμπορίου στη Βουλή. Εκεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την πλήρη απόσυρση των άρθρων 81 και 82 και έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν, με τα προβλήματα που έχει η Αττική, η Περιφέρεια να δίνει 20 εκατομμύρια για το γήπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής οργάνωσης και της δημοτικής παράταξης καθώς και ο νέος δήμαρχος της Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος, οι απόψεις υπέρ ή κατά έδειξαν να μοιράζονται. Ένας από τους βασικούς προβληματισμούς που εκφράστηκαν ήταν πως με ποιον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εμφανιστεί ολότελα αρνητικός στο γήπεδο χωρίς να στέλνει το μήνυμα πως είναι ανοιχτός απέναντι σε συμφέροντα, σε περίπτωση που δεν περάσουν οι τροπολογίες του. Η συζήτηση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί σε νέα συνεδρίαση της Γραμματείας σήμερα στις 5 το απόγευμα.

Στο μεταξύ τη διαφωνία του με την επίσημη στάση του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε με άρθρο του στην Αυγή (3.6) ο δημοσιογράφος, μέλος του κόμματος και υποψήφιος ευρωβουλευτής στις πρόσφατες ευρωεκλογές, Γιώργος Κυρίτσης, σημειώνοντας ότι έσχατο σημείο υποχώρησης για τον ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι « η κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στα όρια του ιδιόκτητου οικοπέδου και με πλήρη σεβασμό των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών όρων» αλλά και πως «για την κατασκευή της έδρας της Ανώνυμης Εταιρείας ΑΕΚ, χρήματα θα έπρεπε να βάλει η ίδια η επιχείρηση και μόνο και όχι το Δημόσιο». «Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε εδώ που έφτασε επειδή έλεγε "όχι", χωρίς να υπολογίζει το κόστος, επειδή υπερασπιζόταν το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον. Είπε όχι στο να χαριστεί το Καραϊσκάκη στον Κόκκαλη, είπε όχι στη μπίζνα Βωβού - Βαρδινογιάννη στον Ελαιώνα. Πρέπει να πει όχι -ακόμη μεγαλύτερο- και στον Μελισσανίδη. Αύριο θα ζητήσει κάτι και ο Μπέος» αναφέρει στο κείμενό του...