Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Το παιχνίδι του Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο ρόλος των οπαδών της ΑΕΚ

Tου Πάρη Μακρίδη
Η ατμόσφαιρα στη Νέα Φιλαδέλφεια μυρίζει μπαρούτι. Τις τελευταίες είκοσι μέρες εκτυλίσσεται ένας άγριος πόλεμος γύρω από το θέμα της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ. Ο Μελισσανίδης μαζί με τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας, δείχνουν ότι δεν αστειεύονται: το γήπεδο θα χτιστεί και οποιοσδήποτε αντιστέκεται στους σκανδαλώδεις όρους κατασκευής του και στην παραχώρηση στρεμμάτων από το Άλσος για το σκοπό αυτό, θα παραμεριστεί με συνοπτικές διαδικασίες.
Ιδιωτικός στρατός εναντίον κατοίκων: 
πράξη 1η…
Η αρχή έγινε στις 29 Μάη. Την ημέρα αυτή, η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας» οργάνωσε συζήτηση σχετικά με το Ρυθμιστικό Σχέδιο και την επιχειρούμενη καταστροφή μέρους του Άλσους, μέρους του οποίου θα δοθεί για την κατασκευή του γηπέδου. Αυτή η πρωτοβουλία εξόργισε φαίνεται τον μεγαλοεπιχειρηματία. Περίπου 200 οπαδοί της ΑΕΚ εισέβαλλαν στο Πνευματικό Κέντρου (όπου θα γινόταν η συζήτηση) και με απειλές και βρισιές έδειξαν με πολύ σαφή και συγκεκριμένο τρόπο, την πλήρη τους υποστήριξη στο «σωτήρα» της ομάδας. Το ηχητικό ντοκουμέντο από την ημέρα αυτή δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρεξήγησης:

«η συζήτηση για την ΑΕΚ από ‘δω και πέρα στη Φιλαδέλφεια τέλος, θα είμαστε από πίσω σας», «να τελειώνει η ιστορία. Εφόσον δεν ασχοληθείτε με το γήπεδο της ΑΕΚ, με τα 6 στρέμματα και δε σταθείτε εμπόδιο στο γήπεδο της ΑΕΚ, για το υπόλοιπο άλσος είμαστε μαζί σας. Από ‘κει και πέρα, ένα κόμμα να προσπαθήσετε να κόψετε από το νομοσχέδιο, θα κρυφτείτε σε τρύπες»
ήταν οι βασικές συνεισφορές των οπαδών της ομάδας στο «διάλογο» για το θέμα του γηπέδου [1].
Ιδιωτικός στρατός εναντίον κατοίκων: πράξη 2η…

Ο «διάλογος» είχε και συνέχεια. Η «Πρωτοβουλία Κατοίκων» είχε προγραμματίσει νέα ανοιχτή συζήτηση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο στην πλατεία Πατριάρχου για τις 19 Ιούνη. Δύο μέρες πριν όμως, η «ORIGINAL 21» κάλεσε σε αντισυγκέντρωση, την ίδια μέρα στο ίδιο μέρος αλλά μία ώρα πριν. Η ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά:


«Τασσόμαστε ψυχή κ σώματι υπέρ της ανέγερσης του σπιτιού μας στο χώρο που ανήκει στην ΑΕΚΑΡΑ μας και μόνο και θα βοηθήσουμε με ΟΛΕΣ μας τις δυνάμεις για να γίνει μετά από 11 χρόνια προσφυγιάς το όνειρό μας πραγματικότητα (άρθρο 81). Σε αυτό είμαστε ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΙ…» και κλείνει: «YΓ. Μετά και από την σημερινή τελευταία και ΞΕΚΑΘΑΡΗ θέση μας, όποιος συνεχίσει να είναι κατά και κόντρα στο να γίνει αυτό το γήπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια (στον χώρο που ανήκει στην ΑΕΚΑΡΑ μας και μόνο και στον χώρο που ΠΡΟΥΠΗΡΧΕ όλων μας)θα τον θεωρήσουμε εχθρό μας, καθοδηγούμενο από συμφέροντα και θα μας βρίσκει συνέχεια απέναντι του…» [2].


Λίγες μέρες πριν, στις 3 Ιούνη, κάτοικος που συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση, βρήκε στο παρμπριζ του αυτοκινήτου του απειλητικό σημείωμα με μία σφαίρα (!) μέσα του που έγραφε: «Έχεις και μια κόρη ε; ΑΕΚ» [3].

Η απειλή της ανακοίνωσης της ORIGINAL έγινε πράξη στις 20 Ιούνη όταν και η «Πρωτοβουλία Κατοίκων» έβγαλε νέο κάλεσμα, καθώς είχε αναβάλει τη συγκέντρωση της προηγούμενης μέρας. Η αναβολή αυτή βέβαια δεν ήταν αρκετή για να κατευνάσει τον ιδιωτικό στρατό του Μελισσανίδη.

Στη νέα αυτή συγκέντρωση, οι οπαδοί της ΑΕΚ επιτέθηκαν με μπουνιές, κλωτσιές και μπουκάλια (υπό την πλήρη κάλυψη των ΜΑΤ) στους συγκεντρωμένους και προπηλάκισαν το νεοεκλεγέντα δήμαρχο της πόλης, Άρη Βασιλόπουλο [4].

Το γεγονός αυτό χαροποίησε ιδιαίτερα τη Χρυσή Αυγή η οποία έσπευσε να αναπαράγει την είδηση με τον «ουδέτερο» τίτλο

«Οπαδοί της ΑΕΚ ξυλοφόρτωσαν αναρχικούς και συριζαίους που αντιδρούν στην κατασκευή γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια» [5].

Χαρακτηριστικά των διαθέσεων των συγκεκριμένων οπαδών της ΑΕΚ είναι τα σχόλια που ακολουθούν τη δημοσίευση του καλέσματος των δημάρχων Ηρακλή Γκότση και Άρη Βασιλόπουλου για ανοιχτή συζήτηση σχετικά με το Ρυθμιστικό Σχέδιο και τις επιπτώσεις του στο Άλσος. Μόνο μερικά από αυτά είναι:

«βαράτε τον ρε κάθε μέρα», «βλέπω Χριστούγεννα να στολίζουμε δημάρχους φέτος», «προς κυρ δήμαρχο και αυλικούς του: θα πέσουν πολλές φάπες», «κρυμμένοι πίσω από διμοιρίες θα κρύβεστε για το υπόλοιπο της θητείας σας»…[6]
Ας μιλήσουμε για την ουσία

Σε προηγούμενο άρθρο μας [6] είχαμε ασχοληθεί αναλυτικά με το θέμα, δηλαδή με τους σκανδαλώδεις όρους κατασκευής του, τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, την παραχώρηση κομματιού του Άλσους αλλά και την υποχωρητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζουμε ότι η κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ εντάσσεται στο νομοσχέδιο για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, Αττικής και Θεσσαλονίκης. Το άρθρο 81 του ν/σ αναφέρεται στο γήπεδο και στην παραχώρηση 6 στρεμμάτων από το Άλσος για την κατασκευή του και το άρθρο 82 (το οποίο είναι γενικό και δεν αναφέρεται μόνο στο γήπεδο της ΑΕΚ) δίνει τη δυνατότητα για περεταίρω εκμετάλλευση τμημάτων ενός τμήματος άλσους ή πάρκου για την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με μια γηπεδική έκταση.

Οφείλουμε να επανέλθουμε στην ουσία του ζητήματος. Οι οπαδοί της ΑΕΚ που δρουν με τον τρόπο που περιγράφουμε πιο πάνω συντάσσονται στον πλευρό του Μελισσανίδη και δρουν προς όφελος των επιχειρηματικών του συμφερόντων. Τελεία και παύλα. Οποιαδήποτε προσπάθειά τους να απεκδυθούν αυτής της κατηγορίας είναι αστεία. Η λογική «στηρίζουμε το άρθρο 81 του Ρυθμιστικού Σχεδίου αλλά όχι το 82» αποτελεί μια γελοία δικαιολόγηση της υπεράσπισης των συμφερόντων ενός καπιταλιστή, διαπλεκόμενου με την κυβέρνηση, ο οποίος πλουτίζει σε βάρος του ελληνικού λαού. Οι συγκεκριμένοι οπαδοί της ΑΕΚ λειτουργούν στην κυριολεξία σαν ιδιωτικός στρατός του μεγαλοεπιχειρηματία, όπως άλλωστε λειτούργησε πρόσφατα το μεγαλύτερο τμήμα των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού προς όφελος βέβαια του δικού τους «σωτήρα».

Για το ποιος είναι ο Μελισσανίδης, μπορεί (ή μάλλον ΠΡΕΠΕΙ) ο καθένας να ρίξει μια ματιά στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας του, Aegean Marine Petroleum Inc, που υποβλήθηκε για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2006 και εξιστορεί με λεπτομέρειες όλες τις δικαστικές περιπέτειες του επιχειρηματία. Το δελτίο αυτό μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: «Ο Δ. Μελισσανίδης αυτοαποκαλύπτεται»

Ο Μελισσανίδης, μέσω της εταιρείας του «Δικέφαλος 1924» δεν θέλει να φτιάξει γήπεδο επειδή είναι ΑΕΚτζης, ούτε φυσικά για να εκπληρώσει το όνειρο των οπαδών της ομάδας. Όποιος πιστεύει ότι ένας από τους πιο επιφανείς εκπροσώπους της ελληνικής οικονομικής ολιγαρχίας δρα με τέτοια κριτήρια, καλά θα κάνει να αλλάξει το πλευρό με το οποίο κοιμάται.

Ο Μελισσανίδης θέλει να βγάλει κέρδη. Κέρδη θα βγάλει εκμεταλλευόμενος τις εκτάσεις του Άλσους.



Ας αναρωτηθούν οι φίλοι της ΑΕΚ: γιατί άραγε δεν φτιάχνεται το γήπεδο μόνο στον ήδη παραχωρημένο από το 1934 χώρο των 26 στρεμμάτων; Γιατί τόση φασαρία για επιπλέον 6 στρέμματα από το Άλσος; Τι διαφορά θα κάνουν αυτά τα 6 στρέμματα και γιατί είναι τόσο σημαντικά για την κατασκευή του γηπέδου;



Το άρθρο 82 του σχετικού νόμου δίνει μια σαφή απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν:


«α) Επιτρέπεται, επίσης, κατ’ εξαίρεση, η παραχώρηση κατά χρήση τμήματος άλσους ή πάρκου στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού […] καθώς και η αλλαγή χρήσης τμήματος άλσους ή πάρκου, το οποίο κρίνεται απολύτως αναγκαίο για τον εκσυγχρονισμό, βελτίωση, συμπλήρωση και ασφαλή λειτουργία νομίμως υφιστάμενων ή για την ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων». Το κομμάτι του άλσους που μπορεί να παραχωρηθεί δεν θα ξεπερνά το 5% της συνολικής του έκτασης. Για τη Νέα Φιλαδέλφεια δηλαδή, μιλάμε για 24 στρέμματα [8].

Έτσι, το άρθρο 81 του παραχωρεί 6 στρέμματα, αλλά το άρθρο 82, 24! Γιατί, όταν ο Μελισσανίδης κρίνει ότι θέλει να χτίσει εμπορικά, πολυκαταστήματα και ό,τι άλλο «εκσυγχρονίζει», «βελτιώνει» και «συμπληρώνει» τις υφιστάμενες γηπεδικές εγκαταστάσεις (δηλαδή ό,τι θα αυξήσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και τα κέρδη του) θα του παραχωρηθούνε επιπλέον 24 στρέμματα από το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας.


Γι’ αυτό το λόγο συνδέονται τα άρθρα 81 και 82! Ο Μελισσανίδης παίρνει ένα μέρος του Άλσους σήμερα για να μπορεί να πάρει περισσότερα αύριο! Ο νόμος είναι ξεκάθαρος: φτιάξε γήπεδο, πάρε και 6 στρέμματα από το Άλσος έτσι ώστε (βάσει του άρθρου 82) να έχεις τη δυνατότητα να διεκδικήσεις ακόμα περισσότερα στο μέλλον.


Το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ φέρνει ήδη κοντά δύο δημάρχους σε μια κοινή μάχη ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα και τις κυβερνητικές αποφάσεις. Είναι μια καλή ευκαιρία να αποτελέσει αυτό το πρώτο βήμα για το χτίσιμο ενός δικτύου αριστερών δήμων και παρατάξεων που να κινητοποιήσει τους δημότες με στόχο την ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών, του Καλλικράτη και αυτών που μας κυβερνούν.



__________________________
[1] «Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας 29/5» στο http://www.youtube.com/watch?v=XuEg-M78VmA #t=423
[2] «Ανακοίνωση – κάλεσμα» στο http://www.original21.com.gr/?p=551 
[3] «Με σφαίρες απειλούν τους υπερασπιστές του Άλσους στη Νέα Φιλαδέλφεια!» στο http://www.thepressproject.gr/article/64049/Me-sfaires-apeiloun-tous-uperaspistes-tou-Alsous-sti-Nea-Filadelfeia
[4] «Νέα Φιλαδέλφεια: Λιντσάρησαν ανθρώπους, βανδάλισαν τη “Στρούγκα”» στο http://www.eksegersi.gr
[5] στο http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/opadoi-ths-aek-julofortwsan-anarchikous-kai-surizaious-pou-antidroun-sthn-k 
[6] «Ανακοίνωση του Βασιλόπουλου μετά τις συγκεντρώσεις» στο http://www.aekvoice.gr/
[7] «Αυτή είναι η “Νέα Ελλάδα”; Τι συμβαίνει ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Μελισσανίδη;» στο http://www.xekinima.org/arthra/view/article/ayti-einai-i-nea-ellada-ti-symbainei-anamesa-se-syri/ 
[8] «ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ: “Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις”», σελίδα 302 στο http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/8423881.pdf  
/www.xekinima.org/