Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

«Πράσινο φως» για την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα


Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε το «πράσινο φως» για την χρηματοδότηση και την ανέγερση του ισλαμικού τεμένους στην Ιερά Οδό στην περιοχή του Βοτανικού.

Το Τζαμί, το κόστος του οποίου αναμένεται να φτάσει περίπου στο 1 εκ. ευρώ, δημιουργείται για την εξυπηρέτηση των μουσουλμάνων που διαμένουν στην πρωτεύουσα. Η έκταση στην οποία θα ανεγερθεί ανέρχεται σε 17 στρέμματα και πρόκειται για τον χώρο που βρίσκεται το παλαιό συνεργείο αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού στο Βοτανικό.Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικούς τους νόμους για την κατασκευή του ισλαμικού τεμένους, υπογραμμίζοντας πως αυτοί δεν παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας και της ελευθερίας εκδηλώσεως των θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά εξασφαλίζουν για τους μουσουλμάνους της Αττικής τη συνταγματικά προβλεπόμενη ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Επίσης στην απόφαση γίνεται αναφορά στην αναγκαιότητα ανέγερσης του τεμένους στον Βοτανικό και τις δεσμεύσεις της χώρας από τις διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα, που αναφέρονται στην ακώλυτη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχαν καταθέσει προσφυγή ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αθηνά», δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού, και πέντε κάτοικοι του Βοτανικού και της Αττικής.
tvxs