Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Αγώνας στα μονοπάτια της πέτρας

ΖΑΓΟΡΙ



















Οι καρδιακοί παλμοί «χτυπούσαν κόκκινο», οι μύες των ποδιών «έκαιγαν» από την 
υπερπροσπάθεια, τα πνευμόνια διαμαρτύρονταν και οι δυνάμεις ζητούσαν να εγκαταλείψουν, 
αλλά η ψυχή αντιστεκόταν και συνέχιζε.

Στο «The North Face Zagori Mountain Running» οι συμμετέχοντες έτρεξαν πάνω σε ιστορικά πέτρινα γεφύρια, με θέα δεκάδες κορυφές της Πίνδου


Η θέα του μαγευτικού τοπίου στο Ζαγόρι βοηθούσε τον εγκέφαλο να ξεχνά για λίγο την εξάντληση, ενώ το θερμό χειροκρότημα συγγενών, ντόπιων και τουριστών στο πέρασμα μέσα από τα Ζαγοροχώρια έδινε την προωθητική ενέργεια για την τελική ευθεία.

Περισσότεροι από 1.400 λάτρεις της φύσης και του ορεινού τρεξίματος βρέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στα Ζαγοροχώρια, αποφασισμένοι να δοκιμάσουν τις αντοχές ποδιών, καρδιάς και πνευμόνων, σε κάποια από τις τέσσερις διαδρομές του φετινού «The North Face Zagori Mountain Running», που διοργανώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μέσα στο ειδυλλιακό ηπειρώτικο τοπίο με κυρίαρχα στοιχεία την πέτρα, το νερό και το πράσινο. Δρασκέλισαν πάνω σε ιστορικά πέτρινα γεφύρια, δύσβατα μονοπάτια και καλντερίμια, ισορρόπησαν στην κόψη ων βράχων, πέρασαν δίπλα και μέσα σε κοίτες ποταμών, δροσίστηκαν στα κρυστάλλινα νερά τους στη σκιά αιωνόβιων πλατύφυλλων και θαύμασαν τη θέα από ψηλά, κάτω από τις αετοφωλιές των κορυφών της Τύμφης.

Περίπου 200 επέλεξαν να ζήσουν την πιο σκληρή δοκιμασία αντοχής, τρέχοντας στο TeRA (Timfi Endurance Race), τον ορεινό αγώνα υπεραπόστασης των 80 χιλιομέτρων, που έγινε φέτος για πρώτη φορά, και οι 137 απ΄ αυτούς κατάφεραν να τον ολοκληρώσουν, τερματίζοντας στο γραφικό Τσεπέλοβο έπειτα από 10 ως και 22 ώρες υπερπροσπάθειας. Ξεκίνησαν από το ίδιο σημείο αξημέρωτα, στις 5 το πρωί της Κυριακής, υπό το φως των φακών, σε μια πομπή που έμοιαζε με λιτανεία.


Με το ξημέρωμα έφτασαν στο πέρασμα του Αβάλου, στην Τσούκα Ρόσσα (κόκκινη κορυφή στα βλάχικα) με υψόμετρο σχεδόν 2.000 μέτρων και λίγο μετά δοκιμάστηκαν στο πιο «βασανιστικό» κομμάτι της διαδρομής: Τα 6 χιλιόμετρα της συνεχόμενης κάθετης ανηφόρας, με μέση κλίση 39%, που αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση των ορεινών αγώνων τρεξίματος.

Μαγευτικά
Από τη μαγευτική Δρακόλιμνη της Γκαμήλας, σε υψόμετρο 2.050 μέτρων, κατέβηκαν στο βάθος του παραμυθένιας ομορφιάς φαραγγιού του Βίκου. Συνάντησαν τις πηγές του Βοϊδομάτη, δρασκέλισαν στη Σκάλα του Βραδέτου πριν τερματίσουν στο Τσεπέλοβο.

«Χαράξαμε μια διαδρομή μέσα από τα χωριά, ξανανοίγοντας τα παλιά μονοπάτια, για να δώσουμε την αίσθηση της καθημερινής ζωής στα Ζαγοροχώρια, αλλά και για να υπάρχει το ενθαρρυντικό χειροκρότημα στους αθλητές, εκεί όπου είναι κουρασμένοι και το χρειάζονται», είπε στο «Εθνος» ο εμπνευστής και «ψυχή» της διοργάνωσης Βασίλης Τζουμάκας. Πρώτος έκοψε το νήμα ο κορυφαίος Ελληνας δρομέας ορεινού τρεξίματος Δημήτρης Θεοδωρακάκος, με χρόνο 9 ώρες και 35 λεπτά. Ο τελευταίος που τερμάτισε έφτασε στο Τσεπέλοβο στις 3.15 τα ξημερώματα της Δευτέρας, έπειτα από υπερπροσπάθεια 22 ωρών.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ- ΕΘΝΟΣ