Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Χάριν της Αληθείας

Μια απάντηση σε «ανακρίβειες» του κ. Χιονίδη για την ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ.

του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου,
δημοτικού συμβούλου Κατερίνης



Προσπαθώντας ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Χιονίδης να απαντήσει σε «ανακρίβειες» των περιβαλλοντικών οργανώσεων όσον αφορά τον αποχαρακτηρισμό 4.000 στρ. από την Κ.Α.Ζ. ισχυρίζεται ότι δήθεν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα για τον Οικισμό της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ στον Κορινό.

Η αλήθεια είναι ότι ο Λαλιώτης ως υπουργός είχε υπογράψει το καλοκαίρι του 1998 και λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Πολεοδομικής μελέτης για τον Οικισμό και το οποίο εστάλει για προληπτικό έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας πριν δοθεί προς υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το Ε΄ Τμήμα του Σ..τ.Ε. σε συνεδρίασή του στις 15/3/1999 όμως απεφάνθη ότι το Π.Δ. «δεν προτείνεται νομίμως γιατί αφορά την πολεοδόμηση περιοχής γειτνιαζούσης με βιότοπο μη έχοντα εισέτι οριοθετηθεί κατά την προβλεπομένη υπό του νόμου διαδικασία».

Ως εκ τούτου ποτέ δεν υπογράφηκε ποτέ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας το σχετικό Π.Δ.

Η έγκριση της πολεοδομική μελέτης έγινε με υπουργική απόφαση παραμονές βουλευτικών εκλογών του 1984 από την κ. Ροδούλα Ζήση με βάση νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός αφού με τις εγκρίσεις μέσω υπουργικών αποφάσεων παρακάμπτεται ο προληπτικός έλεγχος του Στ. Ε. για ευνόητους λόγους.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι στην απόφαση του Σ. τ. Ε. σημειώνεται ότι κατά την έγκριση των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) το 1995, το Σ.τ.Ε. είχε επισημάνει προς την Διοίκηση την ανάγκη να συμπληρωθούν οι ΖΟΕ με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος περί κανονισμού διαχείρισης και προστασίας του βιοτόπου και από την άλλη να διευκρινιστεί ο χαρακτήρας της προβλεπομένης Ζώνης 9 αν αποτελεί τμήμα του προστατευόμενου βιότοπου ή ζώνη προστασίας του. Στο δημοσιευθέν όμως ΦΕΚ για τις ΖΟΕ όλως περιέργως απαλείφθηκε ολοσχερώς η Ζώνη 9 για να διευκολυνθεί έτσι νόμιμα και ωραία η ίδρυση του Οικισμού.

Όσον αφορά για το θέμα των πλημμυρών να υπενθυμίσουμε ότι στις πλημύρες τον 12/2002 όλη η έκταση μετά την Αγία Παρασκευή μέχρι και το Κιτριώτικο και τις ακτές είχε καταληφθεί από νερά, το ρέμα της Αη Μαριάς είχε πλημυρίσει ενώ πλημύρισε και ικανή έκταση από την πλευρά του Κορινού στο Δρόμο Κορινού – Αλυκές Κίτρους.( Φωτ. Ρεπορτάζ στην εφημ. Κορινός 12/2002. ) Με την πολεοδόμηση της περιοχής ( κτίσματα, δρόμοι, πλατείες, διαμόρφωση εξωτερικών χώρων) θα μειωθεί δραστικά η απορροφητικότητα του εδάφους, μιας έκτασης που είναι κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και από τη φύση της κατακρατούσε τα νερά μέχρι της αργής απορρόφησης τους.

Από την άλλη τυχόν υπερύψωση της περιοχής πέρα από το κόστος θα μετέφερε τον κίνδυνο των πλημυρών στις εκτάσεις αριστερά του παραλιακού δρόμου Κορινού -Αλυκών Κίτρους.

Ο Οικισμός της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ είναι μια ιστορία πολύ πέραν της 20ετίς και τώρα με τους αγοραστές ξεπερνά τα όρια του Κορινού. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με μισές αλήθειες, ανακρίβειες ούτε φυσικά με ειρωνείες. Γιατί μπορεί ο κ. Χιονίδης να ισχυρίζεται ότι «Κι εμείς αγαπάμε το περιβάλλον και όχι ως έμμισθοι υπάλληλοι» εμείς όμως μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους δημότες μας ότι πολλοί δήμαρχοι αγάπησαν την ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ για τις εργολαβίες της, και ως ψηφοθηρικό μηχανισμό.

Με αυτό τον τρόπο όμως και με τις ανακρίβειες κάποιοι μας βάζουνε να χτίζουμε στην άμμο. Και είναι κακό να χτίζεις στην άμμο παλάτια κ. δήμαρχε.!


Κατερίνη 28/7/2014