Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας για τις κινητοποιήσεις των μεταναστών στη Σκάλα


"Όσα υφίστανται σήμερα οι μετανάστες, δεν είναι διαφορετικά από όσα υφίσταται η Ελληνική 
κοινωνία στο σύνολο της. Επομένως οι στόχοι και οι αγώνες όλων των εργαζομένων, Ελλήνων 
και μεταναστών, είναι κοινοί", τονίζεται σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑΟλόκληρη η ανακοίνωση

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των μεταναστών, ασιατικής καταγωγής, στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα και οι αστυνομικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα σε περιοχές της Λακωνίας, αναδεικνύουν, για μία ακόμη φορά, το τεράστιο θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος στην χώρα μας και την αντιμετώπισή του από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα με δραματικό τρόπο, βγαίνουν στην επιφάνεια:

1. Οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην περιοχή, κυρίως, του Δήμου Ευρώτα.

2. Η κυβερνητική πολιτική σε σχέση με το μεταναστευτικό

3. Η ύπαρξη και λειτουργία κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών μέσω της περιοχής.

Εκατοντάδες άνθρωποι ζουν μέσα σε άθλιες συνθήκες, σε αποθήκες και στάβλους, χωρίς να πληρούνται έστω και οι στοιχειώδεις όροι υγιεινής και αξιοπρέπειας, καταβάλλοντας υψηλά χρηματικά ποσά, ως ενοίκιο, στους ιδιοκτήτες.

Εκατοντάδες άνθρωποι αποτελούν το φθηνότερο εργατικό δυναμικό της περιοχής, δουλεύουν 15 ώρες σε αγροτικές εργασίες με μεροκάματα «χαρτζιλίκια», χωρίς, τις περισσότερες φορές να τους παρέχεται καμία ασφάλιση. Η εξευτελιστική τιμή του πορτοκαλιού, φέτος, δεν πλήττει μόνο τους Έλληνες παραγωγούς αλλά συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη στυγνή εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών γης καθώς συμπιέζει τα ήδη χαμηλά μεροκάματα. Από την άλλη μεριά τα κυκλώματα των μεσαζόντων αποκομίζουν ακόμη μεγαλύτερα χρηματικά οφέλη εις βάρος Ελλήνων και μεταναστών.

Εκατοντάδες άνθρωποι πέφτουν θύματα διακίνησης των κυκλωμάτων των σύγχρονων δουλεμπόρων που χρησιμοποιούν τη Λακωνία ως πύλη εισόδου και εξόδου μεταναστών.

Χιλιάδες άνθρωποι στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και τιμωρούνται γιατί αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

Λίγοι είναι αυτοί που θησαυρίζουν σε βάρος της ζωής και της αξιοπρέπειας συνανθρώπων μας ασιατικής καταγωγής αλλά και σε βάρος των Ελλήνων πολιτών μέσω της εισφοροδιαφυγής στα ασφαλιστικά ταμεία και της φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα.

Αυτοί που τελικά πληρώνουν είναι οι σύγχρονοι «κολασμένοι της γης».

Καταδικάζουμε απερίφραστα την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αγωνιζόμαστε ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Όλοι οι άνθρωποι είναι φορείς δικαιωμάτων που δεν πρέπει να υπόκεινται σε περιορισμό εξαιτίας της εθνικότητας, της γλώσσας, των θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων, του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού κλπ.

Υπερασπιζόμαστε το θεμελιώδες δικαίωμα των μεταναστών και των προσφύγων στη ζωή και την αξιοπρεπή διαβίωση. Γι' αυτό βρισκόμαστε στον αντίποδα της πολιτικής που ορθώνει φραγμούς και μετατρέπει την Ελλάδα σε φρούριο και την Ευρώπη σε φρούριο.

Υποστηρίζουμε ένα σύστημα διαρκούς νομιμοποίησης υπό προϋποθέσεις, μια ανοιχτή και διαρκή διαδικασία νομιμοποίησης.

Υποστηρίζουμε τα κοινωνικά δικαιώματα των μεταναστών, όπως το δικαίωμα στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία, την κατοικία.

Υποστηρίζουμε την παροχή πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες, όπως ιθαγένεια, δυνατότητα ενεργού συμμετοχής στην πολιτική ζωή κλπ.

Απαιτούμε την εξεύρεση συνολικής ανθρωπιστικής λύσης για την εξασφάλιση της κοινωνικής ισορροπίας στην περιοχή.

Η τοπική κοινωνία έχει νιώσει τον πόνο του ξεριζωμού και της μετανάστευσης. Η απάντηση που θα δώσει στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση που καταστρέφει ολόκληρες περιοχές του πλανήτη με πραγματικούς και οικονομικούς πολέμους και τρέπει εκατομμύρια ανθρώπους σε φυγή και αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, είναι η καταδίκη της. Όσα υφίστανται σήμερα οι μετανάστες, δεν είναι διαφορετικά από όσα υφίσταται η Ελληνική κοινωνία στο σύνολο της. Επομένως οι στόχοι και οι αγώνες όλων των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών, είναι κοινοί.

Η απάντηση που θα δώσουν στην κυβερνητική πολιτική που πιστά υλοποιεί τη νεοφιλελεύθερη καταστροφή, είναι η ανατροπή της.

left.gr/