Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Ομόφωνη η καταδίκη της Ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα από το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης.

του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου
δημοτικού συμβούλου Κατερίνης


Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της Κατερίνης στην προχθεσινή του συνεδρίαση καταδίκασε την Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των Ισραηλιτικών στρατευμάτων.

Το θέμα το φέραμε εμείς ως Προ Ημερήσιας Διάταξης ενώ σχετική πρόταση ψηφίσματος είχε κοινοποιήσει η Λαϊκή Συσπείρωση. Κατά την συζήτηση κάναμε έκκληση να υπάρχουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις ώστε να υπάρξει ένα ομόφωνο ψήφισμα το οποίο να καταδικάζει τις επιθέσεις του Ισραήλ και το πιο ουσιαστικό να συμβάλλουμε στο μέτρο του δυνατού στο σταμάτημα των μαχών που έχει σαν θύματα τον άμαχο πληθυσμό των Παλαιστινίων στη Γάζα και πρώτα από όλα μικρών μαθητών.

Στην διαδικασία αυτοί δεχτήκαμε σαν βάση συζήτησης το ψήφισμα που έφερε η Λαϊκή Συσπείρωση και μετά από τις ελάχιστες διαφοροποιήσεις από την Λαϊκή Συσπείρωση, του δημάρχου και τις επιφυλάξεις του κ. Καραφουλίδη δώσαμε θετική ψήφο για ένα κείμενο ομόφωνο ή έστω της ευρύτερης δυνατής πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου το οποίο όμως να είναι ουσιαστικό αναδεικνύοντας τα προβλήματα της περιοχής, τις αιτίες τους αλλά και τις προτάσεις για τη λύση τους.

Το ψήφισμα που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, είναι το παρακάτω ( χωρίς το κείμενο με τα κόκκινα γράμματα):

«Να σταματήσει τώρα η αιματοχυσία του λαού της Παλαιστίνης»

Καταδικάζουμε έντονα τις συνεχιζόμενες δολοφονικές επιθέσεις των Ισραηλινών αρχών στη Λωρίδα της Γάζας και τα άλλα Παλαιστινιακά εδάφη με συνέπεια τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Καταγγέλλουμε την χερσαία επίθεση ενάντια στον Παλαιστινιακά λαό και την κλιμάκωση της εγκληματικής δράσης του Ισραηλινού κράτους, το οποίο στηρίζεται πολιτικά στρατιωτικά και οικονομικά από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, με σκοπό τη επιβολή των μονοπωλιακών συμφερόντων στην περιοχή.

Εκφράζουμε την σταθερή αλληλεγγύη μας στους Παλαιστίνους καταδεικνύουμε την υποκρισία όσων εξισώνουν τους θύτες με τα θύματα και τη συνενοχή όσων κυβερνήσεων και κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης παζαρεύουν «γεωστρατιωτικά οφέλη» με τα ο αίμα των λαών και αναβαθμίζουν πολύπλευρα τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Απαιτούμε άμεσα:

-Να καταδικαστεί το έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού Λαού.

-Να σταματήσουν άμεσα οι συνεχιζόμενες χερσαίες επιχειρήσεις και οι αεροπορικές επιδρομές στο λαό της Παλαιστίνης.

-Να αποχωρήσει Ισραηλινός στρατός κατοχής

-Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις Ισραηλινές φυλακές.

-Το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους διαχωρισμού και την άρση κάθε μορφής αποκλεισμού των παλαιστινίων στη Δυτική όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας

-Το σταμάτημα των εποικισμών και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέραν από τα σύνορα του ‘΄67

-Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους ε βάσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

-Να ακυρωθούν όλα τα στρατιωτικά γυμνάσια και οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας της Ελληνικής κυβέρνησης με το Ισραήλ.

-Να σταματήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για παραχώρηση Ελληνικού εδάφους στην Κρήτη με σκοπό τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ.

-Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σημείωση: Με κόκκινο η αφαίρεση που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση και με κόκκινο και υπογράμμιση η αφαίρεση που πρότεινε και ο δήμαρχος Κατερίνης.

Κατερίνη 1/8/2014

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος



Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης