Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Τι θα γίνει με τα απορρίμματα της Κατερίνης αφού λήγει ο χρόνος λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κατερίνης;


      του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου,
    δημοτικού συμβούλου Κατερίνης
       Λήγει ο χρόνος λειτουργίας της επέκτασης του ΧΥΤΑ Κατερίνης την 31η Αυγούστου 2014 και υποτίθεται από 1ης Σεπτεμβρίου του 2014 θα έπρεπε να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ σε νέα θέση, είτε επέκταση της παλιάς είτε όχι. Αντί αυτού το θέμα αντιμετωπίστηκε με πλήρη αδιαφορία από την δημοτική αρχή του κ. Χιονίδη από τη στιγμή μάλιστα που η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε από τον Δήμο Κατερίνης στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο Περιφέρειας.

     Έτσι οι διαδικασίες νέας χωροθέτησης προχώρησαν με ρυθμό χελώνες, οι υποσχέσεις για αναζήτηση νέου χώρου ξεχάστηκαν και έγινε προσπάθεια επέκτασης σε διπλανή δασική έκταση πάλι στην Π. Χράνη. Μια επέκταση που από τη μια έχει περιβαλλοντικές δυσκολίες από την άλλη επιβαρύνεται υπερβολικά η περιοχή με τεράστιο όγκο απορριμμάτων με κινδύνους στατικότητας  της όλης περιοχής, μιας περιοχής που παρουσιάζει πολλές κατολισθήσεις. Εκτός από την λήξη της προθεσμίας λειτουργίας της επέκταση του ΧΥΤΑ ήδη οριακά μπορεί να δέχεται απορρίμματα με αποτέλεσμα ούτως ή άλλως θα πρέπει να σταματήσει η μεταφορά εκεί των απορριμμάτων .
Το θέμα το φέραμε πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς να λάβουμε απαντήσεις από τον κ. Χιονίδη και ήδη φθάσαμε στο παρά πέντε.
Να σημειώσουμε ότι ακούστηκαν προτάσεις να συνεχιστεί η απόρριψη στο ΧΥΤΑ καλύπτοντας τα κενά μεταξύ των δημιουργηθέντων φατνωμάτων κάτι που δεν προβλέπεται από πουθενά, δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες μελέτες και εγκρίσεις, δημιουργώντας παράλληλα κινδύνους κατολισθήσεις όλου του όγκου των φατνωμάτων.
    Θυμίζουμε ότι υπάρχει ανάλογο κακό ιστορικό όταν λήγοντας του  χρόνου λειτουργίας του  ΧΥΤΑ και επειδή δεν είχε γίνει η επέκταση, βρήκαν τότε ως  λύση, χωρίς καμία μελέτη, να αυξήσουν το ύψος του υπάρχοντος φατνώματος κατά 30 % . Η  αύξηση του ύψους του φατνώματος δημιούργησε κινδύνους κατάρρευσης, η μονάδα όσμωσης δεν μπορούσε να επεξεργαστεί τον αυξημένο όγκο απορριμμάτων με αποτέλεσμα την επελευθέρωσή τους στα γύρω ρέματα. Τότε γι αυτή την υπέρβαση και μετά από καταγγελία μας στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έγινε αυτοψία, καταλογίστηκαν ευθύνες στην τότε αρμόδια ΔΕΥΑΚ αλλά και επιβλήθηκε πρόστιμο 90.000 ευρώ που επιβάρυνε την ΔΕΥΑΚ και κατ επέκταση τους δημότες.
Καταγγέλλουμε την αδράνεια της δημοτικής αρχής αλλά και του αρμόδιου ΦΟΔΣΑ.
Καλούμε την Δημοτική Αρχή επί τέλους να ασχοληθεί με το θέμα σαν πρόβλημα που αφορά τους δημότες της Κατερίνης και σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ να βρεθεί λύση.
Η  λειτουργία του ΧΥΤΑ της Κατερίνης καθ υπέρβαση του χρόνου λειτουργίας της επέκτασης και καθ υπέρβαση της χωρητικότητάς του είναι παράνομη και επικίνδυνη για το περιβάλλον και την γύρω περιοχή και σαν τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους δημότες, και τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Καλούμε τα Τοπικά Συμβούλια των γύρω περιοχών καθώς και τους Συλλόγους τους, τους Φορείς και τους δημότες  να απαιτήσουν την περιβαλλοντικά ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ και την αναζήτηση νέου χώρου εκτός της ευρύτερης περιοχής του ΧΥΤΑ Κατερίνης.
Σημείωση: Μήπως αφήνουν τα πράγματα να φθάσουν στα άκρα για να προωθήσουν τα σχέδια τους για μεταφορά των αρμοδιοτήτων καθαριότητας, συλλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων σε ιδιώτες και τελικά στην καύση των απορριμμάτων ικανοποιώντας πρώτα από όλα το μεγάλο κεφάλαιο που καραδοκεί;
Κορινός 29/8/2014