Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Πρωτοβουλία ενάντια στον ΕΝΦΙΑ από τη Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη






"Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος και αντισυνταγματικός φόρος που ληστεύει τους μισθωτούς, τους ανέργους τα μικρομεσαία στρώματα, τους αγρότες, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τον πλούτο" αναφέρει στην ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη και αποτελεί την πρώτη δημοτική κίνηση της πόλης που εισέρχεται στο κλίμα που δημιούργησε ηπρωτοβουλία ενάντια στον ΕΝΦΙΑ που άρχισε να παίρνει διαστάσεις στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης "Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη" αναφέρει:

"Είναι ένα νέο χαράτσι που όχι μόνο φορολογεί την ιδιοκτησία από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά της (αγροτεμάχια, οικόπεδα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κ.λπ.), αλλά και υπολογίζεται επί πλασματικών αξιών (αντικειμενικές του 2007), με αποτέλεσμα να οδηγεί σε απόλυτη οικονομική ασφυξία και αδυναμία πληρωμής. Επιπλέον, φορολογεί:

-ανενεργές ιδιοκτησίες που όχι μόνο δεν αποφέρουν εισόδημα αλλά και είναι επιβαρυμένες με υποθήκες, κατασχέσεις κ.λπ.

-φορολογεί τα ακίνητα των δήμων, εφόσον «αποφέρουν εισόδημα», αδιαφορώντας για το γεγονός ότι πρόκειται για μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δημόσιους φορείς που επανεπενδύουν για την εξυπηρέτηση των δημοτών τα όποια έσοδα έχουν από τη μίσθωση των ακινήτων τους.

Ο ΕΝΦΙΑλτης δεν βελτιώνεται αλλά πρέπει να καταργηθεί εδώ και τώρα, γιατί ρίχνει την κοινωνία σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και απελπισία.

Πρέπει να τελειώνουμε με τη βάρβαρη πολιτική και την συγκυβέρνηση της συμφοράς που γονάτισε τον τόπο. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat, είναι στη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. των 28 Κρατών-Μελών ως προς τον κίνδυνο φτώχειας, ενώ συγκαταλέγεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%) και “προηγείται” της Ισπανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, ενώ κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση ως προς το δείκτη “χάσματος της φτώχειας”, μετά τις Ισπανία, Ρουμανία και Βουλγαρία."

Σε αντίσταση και συσπείρωση όλων όσων δεν πληρώνουν γιατί δεν μπορούν καλεί η Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη, η οποία σημειώνει πως υπάρχει η δυνατότητα να κατατεθούν μαζικά ατομικές ενδικοφανείς προσφυγές και η εξώδικη δήλωση επιφύλαξης από αυτούς "που θα πληρώσουν με το πιστόλι στον κρόταφο, γιατί έχουν άμεση ανάγκη φορολογικής ενημερότητας".

Η δημοτική παράταξη προτείνει την οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και μαζικές παρεμβάσεων στις Εφορίες και τις Τράπεζες ενώ πρόκειται να θέσει έντονα το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

http://alterthess.gr/