Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

«Βουβός» θάνατος στη Μεσόγειο





Το «ναυάγιο» της Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο απελπισμένων μεταναστών-Μόνον τους τρεις τελευταίους μήνες πνίγηκαν 2.000 άνθρωποι

Τα τελευταία χρόνια 4.600 μετανάστες έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο. Η φετινή χρονιά, και κυρίως οι τελευταίοι τέσσερις μήνες, θεωρείται η χειρότερη στην ιστορία της μετανάστευσης. Μόνον μέσα σε τρεις μήνες έχασαν τη ζωή τους κοντά στις Λυβικές Ακτές 2.000 άνθρωποι, οι οποίοι αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.


Το περασμένο Σάββατο άλλοι 30 άνθρωποι πνίγηκαν ανοιχτά της Λιβύης. Νωρίτερα τον ίδιο μήνα άλλοι 200 άφησαν την τελευταία τους αναπνοή ανατολικά της Τρίπολης. Ενα μήνα νωρίτερα πνίγηκαν δέκα ακόμη άνθρωποι 40 ναυτικά μίλια από τις λυβικές ακτές. Οσο αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών, άλλο τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που πνίγηκαν στη Μεσόγειο.

700 πνιγμοί σε 5 ημέρες

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IMO) μόνο μέσα σε διάστημα πέντε ημερών του μήνα Σεπτεμβρίου πνίγηκαν 700 άνθρωποι στη Μεσόγειο.

Μάλιστα, σε ένα μόνο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου τουλάχιστον 500 άνθρωποι.

Γιατί, όμως, η μία τραγωδία ακολουθεί την επόμενη; Ισχυρισμοί ανθρώπων του IMO αναφέρουν πως αρκετές φορές τα ναυάγια προκαλούνται εσκεμμένα από τους διακινητές.

Η τραγωδία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όσο αυξάνουν διεθνώς οι μετανάστες. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών την περασμένη χρονιά 232 εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν μετανάστες. Δεκατρία χρόνια πριν ο αριθμός δεν ξεπερνούσε τα 170 εκατομμύρια!

Τα στοιχεία του ΟΗΕ μαρτυρούν ότι σε διάστημα των τριών τελευταίων μηνών της φετινής χρονιάς έχουν πνιγεί 2.000 άνθρωποι που προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τους πρόσφυγες τον περασμένο Αύγουστο η Melissa Fleming, εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ότι ο συγκλονιστικός αυτός αριθμός των 2.000 ανθρώπων αναφέρεται κυρίως από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου!

Αν δει κάποιος τα στοιχεία θα καταλάβει ότι από τον Ιούνιο είχε ξεκινήσει μία περίεργη αντίστροφη μέτρηση με την απόλυτη κορύφωση τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Τον Αύγουστο πνίγηκαν 521 άνθρωποι και τον Σεπτέμβριο (μέχρι σήμερα) 730 μετανάστες!

Τι συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές;

Το 2011 είχαν πνιγεί 1.500, το 2012 500 και το 2013 είχαν χάσει τη ζωή τους 600 άνθρωποι... Αυτά τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ. Ωστόσο Διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ανεβάζουν τον αριθμό μόνον την τελευταία διετία σε 20.000!

Προφητική η δήλωση του πρωθυπουργού της Μάλτας λίγο μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούζα τον Οκτώβριο του 2013 όπου πνίγηκαν 360 μετανάστες αρχές του χρόνου. Τότε ο Τζόζεφ Μούσκατ δήλωνε πως φοβάται ότι η Μεσόγειος θα γίνει νεκροταφείο για απελπισμένους μετανάστες.



.newsbomb.gr/