Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Σε παγίδα ήττας η κυβέρνηση


Με το φόβο της κατάρρευσης πορεύεται το Μαξίμου



Αβεβαιότητα, σύγχυση και κατήφεια επικρατεί στο Μαξίμου με την επιστροφή του κ. Σαμαρά από το Βερολίνο. Στις αποσκευές του, αντί για τις «ανάσες» που ζήτησε, κουβαλούσε τα προαπαιτούμενα που απαίτησε η κ. Μέρκελ, προκειμένου να αρχίσει την όποια συζήτηση για «ελαφρύνσεις»: να τελειώσουν τα στρες τεστ για τις τράπεζες, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, η οποία θα εμπεριέχει και ειδικό κεφάλαιο για τη «βιωσιμότητα» του χρέους. Όλα αυτά αναγκάζουν την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μέχρι τον Νοέμβριο να μετεωρίζεται επί δύο ακόμη μήνες, χωρίς να μπορεί να πείσει ότι «τελειώνουν τα βάσανά μας». Με αποτέλεσμα να κατρακυλάει διαρκώς πιο χαμηλά η πειστικότητα, η ιδεολογική επιρροή της και εκλογική απήχησή της. Τα αδιέξοδά της επιτείνονται από τις πιέσεις που δέχεται πια όλο και πιο έντονα και από τους ίδιους τους βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι αντιλαμβάνονται περισσότερο απ όλους την επιτάχυνση της διολίσθησης της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει ο εταίρος της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ βλέπει τη διάλυση να έρχεται όσο συνεχίζει να στηρίζει τις «μεταρρυθμίσεις» και διχάζεται όλο και πιο φανερά ανάμεσα στον κυβερνητισμό του και τα ίχνη ενστίκτου αυτοσυντήρησης που του έχουν απομείνει.

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Public Issue στην «Εφημερίδα των Συντακτών» επιβεβαιώνει τις τάσεις κατάρρευσης της κυβέρνησης προαναγγέλλοντας την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδα αυτοδυναμίας και την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ ταυτόχρονα με τη συρρίκνωση της ΝΔ. Το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σπάσει την «οροφή», που μέχρι τώρα ισχυριζόταν το Μαξίμου ότι έχει φτάσει η επιρροή του, προκαλεί αναστάτωση και κινήσεις πανικού στην κυβερνητική πλειοψηφία. Και καθώς επιχειρεί να αντιδράσει, ωθείται σε εκλογές που την σπρώχνουν ακόμη βαθύτερα στην παγίδα ήττας όπου ήδη βρίσκεται.

εφημ. Αυγή