Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Βαριές καμπάνες σε δύο Χρυσαυγίτες για την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια

ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΚΑΙ ΣΤΕΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ















Ένοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, οπλοφορία και οπλοχρησία κρίθηκαν 
οι χρυσαυγίτες Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος για την επίθεση στο στέκι 
Αντίπνοια στα Πετράλωνα, στις 30 Ιουνίου του 2008. Ο μεν πρώτος καταδικάστηκε σε 
φυλάκιση 11 ετών και 6 μηνών, ενώ ο δεύτερος σε 13 χρόνια και 6 μήνες. Οι δυο καταδικασθέντες είναι ήδη προφυλακισμένοι με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.


Η δίκη διεξήχθη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης την Παρασκευή, εξετάστηκαν δύο αυτόπτες μάρτυρες.

Η μάρτυρας Α.Γ. έκανε λόγο για προσχεδιασμένη επίθεση, αφού όπως ανέφερε, μέλος της Χρυσής Αυγής μπήκε από την ανοιχτή πόρτα (στο στέκι βρίσκονταν εκείνη την ώρα 4 άτομα για το μάθημα ισπανικών), χαιρέτισε ναζιστικά και είπε:

«Με τους χαιρετισμούς της Χρυσής Αυγής, μου..ά θα πεθάνετε». Τότε δόθηκε το παράγγελμα και εισέβαλαν 10-15 χρυσαυγίτες. Η Α.Γ. κινήθηκε προς τη βιβλιοθήκη του στεκιού. Πίσω της έτρεξε ο Σιατούνης τον οποίον αναγνώρισε με απόλυτη βεβαιότητα, που πέρασε μπροστά της και επιτέθηκε με μαχαίρι στον Ρ.Σ.

Τα χτυπήματα με το μαχαίρι είχαν στόχο το στηθος, αλλά ο Ρ.Σ. προφυλάχτηκε με το πόδι του. Ενώ η επίθεση συνεχιζόταν, κάποια στιγμή ακούστηκε το παράγγελμα «Τέλος χρόνου» και οι χρυσαυγίτες αποχώρησαν αστραπιαία από τον χώρο. Κόσμος που ειχε βγει στα παράθυρα είδε τα μηχανάκια που όμως είχαν καλυμμένες τις πινακίδες τους.

Η Β.Μ. ήταν κι αυτή παρούσα στον χώρο του στεκιού. Καθόταν δίπλα στο δεύτερο θύμα της δολοφονικής επίθεσης, τον Γ.Μ.. Επιβεβαίωσε την μαρτυρία της Α.Γ., μόνο που η ίδια εστίασε στα άτομα που κινήθηκαν κατά του Γ.Μ.

Η μάρτυρας περιέγραψε πώς οι φασίστες ψέκασαν το θύμα τους στο πρόσωπο και στη συνέχεια τον μαχαίρωσαν, ενώ αυτός προσπαθούσε να προστατευτεί. Η Β.Μ. αναγνώρισε με απόλυτη βεβαιότητα τον Στράτο ως έναν από τους φασίστες που μαχαίρωσαν τον Γ.Μ..

Σε ερώτηση της εισαγγελέως για τα κίνητρα των δραστών, η μάρτυρας απάντησε ότι«οι κατηγορούμενοι είναι φασίστες, μέλη της Χρυσής Αυγής και ότι η επίθεση ήταν πολιτική». Την ίδια περίοδο μάλιστα είχαν εκδηλωθεί και άλλες επιθέσεις σε αναρχικά στέκια και πολιτικούς χώρους από τη Χρυσή Αυγή.

Οι δυο καταδικασθέντες, ο Β. Σιατούνης-ο οποίος υπήρξε μέλος της κεντρικής επιτροπής της Χρυσής Αυγής- και ο Αθ. Στράτος, υποστηρίζουν ότι δεν βρίσκονταν καν στον χώρο της επίθεσης.
Έθνος