Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Πάπας σε Τσίπρα: Είστε μια μελωδία ελπίδας

Στο Βατικανό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε στο Βατικανό με τον Πάπα Φραγκίσκο Ά. H συνάντηση κράτησε περίπου μισή ώρα. Στην ατζέντα της συνάντησης, ήταν θέματα όπως η φτώχεια και ο αποκλεισμός, η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για την αποτροπή των πολεμικών συγκρούσεων, και το φυσικό περιβάλλον. Ο Ποντίφικας, χαρακτηρίζοντας τους νέους πολιτικούς «μελωδία ελπίδας» αναφέρθηκε σε «κρίση αξιών», είπε ότι είναι αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι, ενώ συζητήθηκε εκτενώς και το μεταναστευτικό, με αναφορά στην ανάγκη να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν άλλοι θάνατοι στη Μεσόγειο. Για ανάγκη οικουμενικής συμμαχίας απέναντι στη φτώχεια και τις ανισότητες μέσα από τη συνέχεια της επικοινωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Χριστιανικής Εκκλησίας, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ποντίφικας είπε ότι «είναι απαράδεκτο να σκοτώνονται άνθρωποι και να κινδυνεύουμε από τους πολέμους», ενώ χαρακτήρισε ως αδιανόητο το να θεωρούνται κάποιοι άνθρωποι "λαθραίοι" και να πνίγονται στη θάλασσα. Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε χαρακτηριστικά: «οι νέοι πολιτικοί μιλάτε μια διαφορετική γλώσσα, που μοιάζει με μια μελωδία ελπίδας». Τέλος, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι είναι άδικο αυτό που συμβαίνει, αλλά και ότι ο ίδιος ένιωσε την κρίση στην Αργεντινή η οποία βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο των κερδοσκοπικών αγορών.

Όπως ανέφερε αναλυτικά ο Α. Τσίπρας μετά την συνάντηση, συζήτησαν την ανάγκη οι πνευματικές, πανανθρώπινες αξίες να επικρατήσουν έναντι των υλικών αξιών του καταναλωτισμού και του κέρδους. Μίλησαν για τις δομικές αιτίες των ανισοτήτων και της φτώχειας και την ασυδοσία των χρηματοπιστοτικών αγορών. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συζήτησαν για την ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό καθώς και για τις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα.

«Ο ελληνικός λαός πληρώνει στην πλειοψηφία του τη στιγμή που οι τράπεζες σώζονται και κάποιοι βγάζουν τα λεφτά του στο εξωτερικό και απειλούν κι από πάνω» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Τέλος, συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργηθεί μία οικουμενική συμμαχία απέναντι στη φτώχεια και τις ανισότητες μέσα από τη συνέχεια της επικοινωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Χριστιανικής Εκκλησίας.

Ο Πάπας δώρισε στον Αλέξη Τσίπρα το παπικό μετάλλιο καθώς και το έργο του "Η Χαρά του Ευαγγελίου". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δώρισε στον Ποντίφικα ένα στεφάνι ελιάς, σύμβολο της ειρήνης.

Τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνόδευσαν ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, και ο Βάλτερ Μπάγιερ, συντονιστής του ευρωπαϊκού δικτύου οργανισμών αριστερού θεωρητικού προσανατολισμού Transform! –από την Ελλάδα συμμετέχει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλατζάς.


Η συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχε προετοιμαστεί από έναν πολύ στενό κύκλο συνεργατών του και εντάσσεται σε μία συνολική στρατηγική διεθνών επαφών και συναντήσεων.
tvxs