Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Στα 360 ευρώ η βασική σύνταξη από το 2015 - Εξεταστική για το ασφαλιστικό θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ



Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια ομιλία του στη Βουλή δήλωσε πως η βασική σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα είναι 360 ευρώ, ενώ από το 2016 «η βασική σύνταξη με βάση τους υπολογισμούς, τα στοιχεία και τους αριθμούς θα είναι 361,08». Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, προανήγγειλε κατάθεση αιτήματος από την αξιωματική αντιπολίτευση για εξεταστική επιτροπή σχετικά με το ασφαλιστικό.
Ο Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ακόμη πως προχωρά η διοικητική ενοποίηση των ταμείων χωρίς μείωση συντάξεων, ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται η κωδικοποίηση και η απλούστευση της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Ακόμη δήλωσε ότι στις 14 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί «η έναρξη της πιλοτικής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 13 δήμους της χώρας σε ισάριθμες περιφέρειες, στο οποίο θα ενταχθούν και ανασφάλιστοι υπερήλικες».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Μητρόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως το μόνο που κατάφερε με την πολιτική της ήταν το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων που από τα 31 δις ευρώ, προ κρίσης, το έφτασε στα 4,1 δις ευρώ, ενώ εξαιτίας της ανεργίας, που δημιουργήθηκε από το μνημόνιο, υπήρξε επιπλέον επιβάρυνση των ταμείων μαζί με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων υπέρ των ταμείων, την μείωση κατά 15 δισ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης, την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος κλπ. Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει τις απώλειες από τις μνημονιακές πολιτικές πάνω από 70 δις ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Για όλους αυτούς τους λόγους, δήλωσε ο Αλέξης Μητρόπουλους, «θα ζητήσουμε εξεταστική επιτροπή για το ασφαλιστικό». «Δεν μπορείτε να εγκαλείτε την Αριστερά επειδή οδηγήσατε σε κραχ τα ασφαλιστικά ταμεία». «Να φέρετε τα κουρεμένα από το PSI λεφτά των ταμείων πίσω και μην τολμήσετε να φέρετε άλλες διατάξεις και μην εφαρμόσετε τις ρήτρες μηδενικού ελλείμματος», πρόσθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, αμφισβήτησε τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας περί «εγγυημένων και χωρίς μειώσεις συντάξεων». «Δεν είπατε την αλήθεια», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «η παθογένεια του ασφαλιστικού που επικαλείται ήταν δημιούργημα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που χρησιμοποιούσαν το ασφαλιστικό σύστημα ως αγελάδα για άρμεγμα προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων».

«Ακόμα και οι μαϊμούδες συντάξεις. Γιατί απευθυνόσαστε σε εμάς; Δημιούργημα των δικών σας κυβερνήσεων ήταν», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει πριν ολοκληρώσει την καταστροφή που έχει προκαλέσει». Όσον αφορά τους πόρους από τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει να χρηματοδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Στρατούλης είπε: «Θα κόψουμε τον λαιμό μας να τους βρούμε από εκεί που εσείς τους χαρίζετε: από τους εφοπλιστές και τις off-shore».

Ανταπαντώντας ο Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις προτάσεις του για επαναφορά των συντάξεων στο αρχικό ύψος τους, για απόδοση της 13ης και 14ης σύνταξης, των επικουρικών και των εφάπαξ στο ύψος που ήταν, την επαναφορά των κοινωνικών πόρων κλπ., θα χρειαστούν περίπου 13 δισ. ευρώ. «Πού είναι αυτά τα χρήματα; Τι είστε, θαυματοποιοί; Θα τα εμφανίσετε σαν Άγιοι Βασίληδες;», διερωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας, λέγοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δικαίωμά σας να μην έχετε πρόταση, να μιλάτε ανεύθυνα και λαϊκιστικά, όμως δεν είναι δικαίωμά σας να βάζετε για λίγες ψήφους σε κίνδυνο τις συντάξεις των Ελλήνων».
tvxs