Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός!

Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα το θετικό απ' αυτή την κυβέρνηση. Ο προϋπολογισμός εμπεδώνει το καθεστώς Μνημονίου με ακραία λιτότητα και ανεργία.



H συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει ο Σαμαράς θα διεξαχθεί μέσα σε ένα περιβάλλον θεσμικής αυθαιρεσίας, που συντελεί στην πολιτική αποσταθεροποίηση της μνημονιακής κυβερνητικής κοινοπραξίας. Πρώτον, θα λείπει ο πρωθυπουργός, ο οποίος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ζητεί την ψήφο των βουλευτών και υποτίθεται ότι κρίνεται. Δεύτερον, έχει κατατεθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο καταρρίπτει την κυβερνητική προπαγάνδα περί εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, αφού έχει συνταχθεί με απόλυτη προσήλωση στο Μνημόνιο. Τρίτον, ο προϋπολογισμός του 2015 είναι εξ ορισμού πλασματικός. Θα επανακαταρτιστεί, καθώς το αργότερο τον Μάρτιο θα προκύψει νέα κυβέρνηση, κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, που θα θελήσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο θα έχει ψηφιστεί από τον λαό.

Τον Σαμαρά, στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, δεν αναπληρώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, αλλά ο ακροδεξιάς προελεύσεως υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης. Το μήνυμα είναι σαφές: Η δικομματική κυβέρνηση είναι, κατά βάση, δεξιά. Το ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου λειτουργεί ως τσόντα. Δεν αναγνωρίζεται ως ισότιμος εταίρος, ικανός να εκπροσωπεί το σύνολο της κυβέρνησης. Άλλωστε ο ίδιος ο Βενιζέλος τελεί υπό διαρκή πολιτική αμφισβήτηση, όχι μόνο από τους βουλευτές του κόμματός του, αλλά και ευρύτερα. Αν κρίνουμε από την προσπάθεια χθες του Σαμαρά να τον ξεπλύνει για τις ευθύνες του σχετικά με τον Σκαραμαγκά και τα υποβρύχια, ο Βενιζέλος είναι πολιτικά αιχμάλωτος στο αμαρτωλό παρελθόν του.

Ο Σαμαράς γνώριζε ότι αυτή την εβδομάδα θα πήγαινε στη Σύνοδο Κορυφής. Μπορούσε να μεταθέσει για μια - δυο μέρες τη συζήτηση στη Βουλή, ώστε να ανοίξει ο ίδιος την κοινοβουλευτική διαδικασία. Με την απουσία του επιβεβαιώνει ότι αισθάνεται τη Βουλή ως... καταναγκαστικό έργο! Γι' αυτό δεν πηγαίνει, αποφεύγει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, επιλέγει να κάνει πολιτικές δηλώσεις στο καφενείο της Βουλής (προ εβδομάδος για το ευρώ που κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ, χθες με εκλογικού τύπου υποσχέσεις). Και όταν αναγκάζεται να πάει στη Βουλή, όπως μεθαύριο πριν από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, συνήθως καταφεύγει σε θεατρινισμούς πολιτικού κουτσαβακισμού.

Αντιμέτωποι με τη λαϊκή απόγνωση και κατακραυγή, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος σκηνοθετούν ψήφο εμπιστοσύνης, που γνωρίζουν ότι θα καταλήξει σε "τεχνητή αναπνοή" ολίγων μηνών. Μετά μάλιστα τη σαφή δημόσια τοποθέτηση της ΔΗΜ.ΑΡ., γνωρίζουν ότι δεν συγκροτείται προεδρική πλειοψηφία.

Όσο η κυβέρνηση είναι γαντζωμένη στην εξουσία, θα καταφεύγει σε θεσμικές αταξίες ή και πραξικοπήματα, με πιο χαρακτηριστική πρόσφατη περίπτωση τον εξευτελισμό ακόμη και της ΝΕΡΙΤ. Όσο παρατείνεται ο βίος της, με προαναγγελθέν τέλος τον Φεβρουάριο, ο πρωθυπουργός θα εμφανίζει τον πραγματικό εαυτό του: δεξιός κομματάρχης, ευνοούμενος των πιστωτών, φίλος της εγχώριας διαπλοκής. Δείχνει να παίζει προσωπικό παιχνίδι, αλλά ενδιαφέρεται να εκτελέσει συμβόλαια, όπως φάνηκε από την πρόσφατη συζήτηση της κυβέρνησης με το ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τη βραδυπορία του προγράμματος ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα το θετικό απ' αυτή την κυβέρνηση. Ο προϋπολογισμός εμπεδώνει το καθεστώς Μνημονίου με ακραία λιτότητα και ανεργία. Και ο σαμαροβενιζελισμός κατεβαίνει συνεχώς τα σκαλιά της πολιτικής ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης, δημιουργώντας μάλιστα προηγούμενο για τη μετεκλογική κούρσα διαδοχής στη Ν.Δ., με την "πρωθυπουργική" εμφάνιση Βορίδη αύριο στη Βουλή.

το κύριο άρθρο της Αυγής