Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Δυναμικές διαδηλώσεις για το Κομπάνι σε Τουρκία και Ευρώπη (φωτ. - ενημέρωση)

Χιλιάδες Κούρδοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πεπιεσμένου νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές στις - κατοικούμενες κυρίως από Κούρδους - πόλεις του Ντιγιάρμπακιρ, Μπατμάν, Βαν, Σιρνάκ, Σανλιούρφα και Χακάρι. Ενα μίνι φωτορεπορτάζ.



Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μετά από εβδομάδες πολιορκίας έφτασαν στις παρυφές της πόλης Κομπάνι στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία αλλά οι κούρδοι υπερασπιστές της πόλης, ανέφεραν ότι οι ισλαμιστές δεν έχουν καταλάβει το κέντρο της πόλης. Διεξάγονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες ως το πρωί της Τρίτης, σφοδρές οδομαχίες.
Πάντως από την τουρκική πλευρά των συνόρων είναι ορατή μια μαύρη σημαία που ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος η οποία υψώθηκε σε ένα τετραώροφο κτήριο κοντά στο σημείο όπου τις τελευταίες ημέρες έγιναν οι πιο σκληρές μάχες.

Αεροπλάνα των ΗΠΑ χθες το βράδυ έπληξαν κάποιους στόχους του ΙΚ στο Κομπάνι, ωστόσο είναι σαφές πως το μέλλον της πόλης θα κριθεί στο έδαφος.

Διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για το Κομπάνι, την οποία η τουρκική αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει με δακρυγόνα:



Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία

Με εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι διαδήλωναν κατά της προέλασης του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή κουρδική πόλη Κομπανί [αλλά και για τη στάση της Τουρκίας] συγκρούστηκε η τουρκική αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη και τουλάχιστον άλλες έξι πόλεις της χώρας.

Το ιδιωτικό πρακτορείο Dogan και το πρακτορείο Associated Press μετέδωσαν ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν τη νύκτα της Δευτέρας προς την Τρίτη σε πολλές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, με τους διαδηλωτές να στήνουν οδοφράγματα, να πετούν πέτρες, βεγγαλικά και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών και να πυρπολούν ένα λεωφορείο.

Ένας αστυνομικός φέρεται τραυματισμένος.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πεπιεσμένου νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές στις - κατοικούμενες κυρίως από Κούρδους -πόλεις του Ντιγιάρμπακιρ, Μπατμάν, Βαν, Σιρνάκ, Σανλιούρφα και Χακάρι.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων και πυροβολικού, έχουν εισέλθει στην κουρδική πόλη Κομπανί της βόρειας Συρίας και έχουν εμπλακεί σε αιματηρότατες οδομαχίες με τους Κούρδους υπερασπιστές της, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα της Τουρκίας.

Το πανό γράφει: Το Ισλαμικό Κράτος θα ηττηθεί - Οι λαοί θα νικήσουν



Ενα λεωφορείο παραδόθηκε στις φλόγες από τους διαδηλωτές



Και στην Αγκυρα, τελετή για τους Κούρδους μαχητές στο Κομπάνι:





Από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές: Παντού είναι Κομπάνι, Παντού είναι αντίσταση!

(φωτ. που ανέβασε η Laura Wells στο Twitter)



Διαδηλώσεις στην Ευρώπη για το Κομπάνι - Στην Ολλανδία οι διαδηλωτές μπήκαν στο Κοινοβούλιο

Χάγη: Οι Κούρδοι διαδηλωτές μπήκαν στο Κοινοβούλιο

Δεκάδες πολίτες κουρδικής καταγωγής εισέβαλαν τη Δευτέρα το βράδυ στο κτίριο όπου στεγάζεται το ολλανδικό κοινοβούλιο στη Χάγη όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της κουρδικής ένωσης. Η εισβολή των κούρδων διαδηλωτών έγινε ενώ ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που επιτίθενται και κατέχουν μεγάλα τμήματα της κουρδικής πόλης Κομπάνι στη βόρεια Συρία.

Ο εκπρόσωπος της κουρδικής ένωσης είπε ότι οι διαδηλωτές έκαναν μια ειρηνική διαμαρτυρία για να επιστήσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την κατάσταση στην πόλη Κομπάνι όπου «γίνεται μια γενοκτονία». Περίπου 100 κούρδοι διαδηλωτές εισέβαλαν μέσα στην αίθουσα των συνεδριάσεων του ολλανδικού κοινοβουλίου και προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία απλώνοντας στο πάτωμα πανό ένα από τα οποία έγραφε «Σταματήστε το Κομπάνι». Στη περιοχή έχουν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις της ολλανδικής αστυνομίας ενώ ελικόπτερα εποπτεύουν το χώρο όπως δήλωσε ένας κούρδος διαδηλωτής.

«Η κατάσταση στην πόλη Κομπάνι έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν στην πόλη και πολλοί άμαχοι σκοτώνονται. Θέλουμε η Δύση να κάνει περισσότερα για να σταματήσει αυτή την κατάσταση στη Συρία», δήλωσε ένας διαδηλωτής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Κούρδοι ακτιβιστές προσπαθώντας να επιστήσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην απειλή που αντιμετωπίζουν οι κούρδοι στη Συρία και το Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος έχουν πραγματοποιήσει αρκετές διαδηλώσεις στην Ολλανδία κατά τις τελευταίες εβδομάδες.



Διαδήλωση χιλιάδων Κούρδων στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, απ' όπου υπάρχει καθαρή οπτική επαφή με το Κομπάνι.

Στο Λονδίνο, οι Κούρδοι διαδηλωτές ζητούν «να σταματήσει η Τουρκία να υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος»:



και:



Η τελευταία ανακοίνωση για το Κομπάνι από τους Κούρδους υπερασπιστές της πόλης, τις Λαίκές Πολιτοφυλακές (YPG):



left.gr