Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Γιόσκα Φίσερ: Επικίνδυνος ο Αλέξης Τσίπρας




Ο Γερμανός πολιτικών των Πρασίνων και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, όπως αναφέρει το Βήμα, χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως επικίνδυνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο Φίσερ θεωρεί επικίνδυνους όποιους είναι πιο αριστεροί από τον ίδιο». Όπως είπε σε συζήτηση που διοργάνωσε η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στο ίδρυμα «Bertelsmannhaus» του Βερολίνου «ως πρωθυπουργός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν σε θέση να συμπαρασύρει ολόκληρη τον ευρωπαϊκό Νότο προς επικίνδυνες αριστερές ατραπούς. Και αυτό θα ήταν μοιραίο για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Κατά την συζήτηση που είχε θέμα τις αξιώσεις της Ευρώπης από την Γερμανία, ο Γερμανός πολιτικός είπε πως η στάση του Βερολίνου, παραμένει λανθασμένη. «Δεν μπορείς να μειώνεις τα χρέη και ταυτόχρονα να κάνεις δομικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο ίδιος. «Τι περιμένει δηλαδή από όλα αυτά το Βερολίνο; Να αποτύχει ο Ολάντ στη Γαλλία και έχουμε μετά τη Λε Πεν; Ή να αναλάβει ο Τσίρπας την πρωθυπουργία στην Ελλάδα; Τότε θα τον ακολουθούσαν και άλλες χώρες στη Νότια Ευρώπη. Αυτό δεν το θεωρώ ιδιαίτερα έξυπνο…».

Παρά το γεγονός ότι συμφωνεί με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την λιτότητα, είπε - πάντα σύμφωνα με το Βήμα - ότι «ο Τσίπρας, όπως διαβάζω, θέλει να βάλει τέρμα στην πολιτική της λιτότητας. Ρώτησα τη γερμανική κυβέρνηση, τι θα κάνει σε τέτοια περίπτωση. "Τότε θα πρέπει να διαπραγματευτούμε" ήταν η απάντησή της. Αν όμως τα πράγματα φτάσουν σε αυτό το σημείο, τότε καλά ξεμπερδέματα».

Παράλληλα, ο Φίσερ απέρριψε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ καθώς «αυτό θα προκαλούσε τη διάλυση της νομισματικής ένωσης. Το αποτέλεσμα θα είναι να περιμένει ο Πούτιν τον Τσίπρα με ανοικτές αγκάλες».
TVXS