Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Αποσύρονται οι διατάξεις νομιμοποίησης καταπατητών




Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε αλλαγές στο επίμαχο άρθρο 12 του νομοσχεδίου για την εισφορά σε γη, που προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και από βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι διαμήνυαν πως δεν πρόκειται να το ψηφίσουν.

Με το εν λόγω άρθρονομιμοποιούνταν οι καταπατήσεις δασών που κάηκαν και αναδασώθηκαν από το 1975 μέχρι το 2007, καθώς προέβλεπε την αξιοποίησή τους για καλλιέργειες κ.α. Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις παραγράφους 9, 10 και 11, ενώ επιφέρει ουσιώδεις νομοτεχνικές αλλαγές και στις παραγράφους 4 και 8.

Η παράγραφος 9 καταργούσε την ιδιότητα και τον ρόλο των δασικών χαρτών ως μέσο προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης.
Μετά τις αλλαγές στην παράγραφο 4 μπορούν να αποχαρακτηριστούν οριστικά με καταβολή χρηματικού ανταλλάγματος μόνο οι εκτάσεις που έχουν αγροτική χρήση και δεν έχουν κτίσματα. Επίσης από την παράγραφο 8 που προέβλεπε νομιμοποίηση για αυθαίρετες εγκαταστάσεις κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ναών, πολιτιστικών κέντρων κ.α. αφήνει μόνο την νομιμοποίηση των ναών.

tvxs