Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Απίστευτο: Χαρίζουν τα ελληνικά δάση σε καταπατητές!

Έγκλημα

O λύκος στην αναμπουμπούλα -της προεδρικής εκλογής- χαίρεται: με μια αιφνιδιαστική κίνηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έφερε την Παρασκευή στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, νομοσχέδιο, με το οποίο διευκολύνονται οι αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, αλλά και νομιμοποιούνται πρόσφατες (έως το 2007) παράνομες εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων για γεωργική χρήση.
Η σπουδή, με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει το νομοσχέδιο εγείρει σειρά ερωτημάτων, ενώ η Ολομέλεια πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο με την επίμαχη τροπολογία το Σάββατο!

Σύμφωνα με καταγγελίες που κατέθεσαν την Πέμπτη το WWF Ελλάς αλλά και πλήθος φορέων και συλλογικοτήτων για την προστασία του περιβάλλοντος, ο νέος νόμος επιχειρεί ουσιαστικά να καταργήσει τον ρόλο των δασικών χαρτών ως μέσου προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης. Ταυτόχρονα, νομιμοποιούνται οριστικά εκτάσεις που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975, λόγω επεμβάσεων οι οποίες στηρίχθηκαν σε διοικητική πράξη.

Βάσει του ίδιου νομοθετήματος, προβλέπεται αναμόρφωση του δασικού χάρτη, «με τη διαγραφή εκτάσεων, οι οποίες συνεπεία πράξεων αρμοδίων οργάνων δεν υπάγονται ή θα πάψουν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία και των εκτάσεων που εσφαλμένα αποτυπώθηκαν και συμπεριλήφθηκαν σε αυτόν κατά την κατάρτισή του».

«Βροχή» αντιδράσεων

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που φέρει τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» έχουν ήδη προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, με το WWF Ελλάς να απευθύνει έκκληση προς τους βουλευτές να καταψηφίσουν τουλάχιστον τις επίμαχες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο Β’ του νομοθετήματος.

Την ίδια στιγμή, περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών μέσω της πλατφόρμας Avaaz, σε μια προσπάθεια να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση στη διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής υπογραφών Avaaz έχει ως εξής:

Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για να χαρίσει τα πολύτιμα δάση μας σε καταπατητές, ενώ τα ΜΜΕ τηρούν σιγή ιχθύος. Μόνο ένα τεράστιο κύμα αντίδρασης από εμάς τους πολίτες μπορεί να σταματήσει το ξεπούλημα του φυσικού πλούτου της χώρας μας που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας.

Αν το νομοσχέδιο περάσει, εκτιμάται πως θα νομιμοποιηθούν τεράστιες εκτάσεις καταπατημένου δάσους – αλλά επίσης θα ανοίξει το δρόμο για νέες καταπατήσεις. Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης και Ν. Ταγαράς έχουν την πολιτική δύναμη να αποσύρουν το δασοκτόνο νομοσχέδιο, αλλά ελπίζουν ότι με όλα τα μάτια στραμμένα στην εκλογή του νέου Προέδρου, το σχέδιό τους θα περάσει απαρατήρητο. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι δύο Υπουργοί σ’αυτή την προεκλογική περίοδο εντυπώσεων είναι μια δημόσια κατακραυγή που θα ξεσκεπάσει το σκάνδαλο. Ας τους τη δώσουμε λοιπόν!

Μας μένουν μόνο 48 ώρες – αν χιλιάδες από εμάς ενώσουμε τις φωνές μας τώρα και δημιουργήσουμε ένα κύμα αντίδραση από κάθε γωνιά της Ελλάδας, θα τραβήξουμε την προσοχή των ΜΜΕ και θα αποδείξουμε στους Υπουργούς πως το ξεπούλημα των δασών μας θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος και για τους ίδιους και για τα κόμματά τους. Η δύναμή μας είναι στον αριθμό μας. Κάνε κλικ παρακάτω για να υπογράψεις για την προστασία των δασών μας και διάδωσέ το σε φίλους και γνωστούς – μέλη και συνεργάτες του Avaaz θα παραδώσουν τις υπογραφές μπροστά στα ΜΜΕ πριν τη ψηφοφορία:

https://secure.avaaz.org/el/save_greek_forests_new_txt/?bTaYChb&v=50168

Με πρόφαση την ανάπτυξη, η κυβέρνηση μ’αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα ουσιαστικά επιβραβεύει την παρανομία, τους καταπατητές και τους εξυπνάκηδες που επί δεκαετίες καταχρώνται το φυσικό πλούτο της χώρας μας εις βάρος εκατομμυρίων πολιτών. Ήρθε λοιπόν η ώρα να χαράξουμε τα όρια της ανοχής μας ακριβώς εδώ και να βάλουμε τέλος στη διαιώνιση αυτής της νοοτροπίας.

Τα Ελληνικά δάση έχουν επιβιώσει χιλιάδες χρόνια ιστορίας και τώρα είναι η δική μας σειρά να ενώσουμε τις φωνές μας για να διαφυλάξουμε τη φυσική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει αυτό το έγκλημα είμαστε όλοι εμείς. Υπόγραψε τώρα και διάδωσέ το στους πάντες – μας μένουν μόνο λίγες ώρες πριν τεθεί το σχέδιο νόμου για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πριν μερικούς μήνες, όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να ξεπουλήσει τις Ελληνικές παραλίες, 150.000 από εμάς ενώσαμε τις φωνές μας και δημιουργήσαμε μια πρωτοφανή διαδικτυακή κατακραυγή που ξεσκέπασε το σκάνδαλο, δημιούργησε διεθνή θύελλα αντιδράσεων κι ανάγκασε τελικά την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Έτσι σώσαμε τις παραλίες μας – και τώρα μπορούμε να το επαναλάβουμε για να σώσουμε τα δάση μας, αλλά πρέπει να κινηθούμε γρήγορα.

Με ελπίδα,
Σπύρος, Luis, Pascal κι ολόκληρη η ομάδα του Avaaz

tvxs