Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ

Μετακινήσεις στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ

Το «πράσινο φως» για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων έχει ανάψει η Κουμουνδούρου, καθώς πλέον και μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εκτιμά ότι η χώρα οδεύει ολοταχώς προς τις εκλογές.


Οι πρώτες συζητήσεις ήδη έχουν αρχίσει στην Κουμουνδούρου με την ενεργοποίηση δύο επιτροπών, για τα ψηφοδέλτια αλλά και τη δεοντολογία, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για τους κανόνες που θα διέπουν μεταξύ άλλων και τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με συνεργαζόμενους βουλευτές.

Δεδομένο θεωρείται όλοι οι νυν βουλευτές θα είναι υποψήφιοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν μετακινήσεις βουλευτών ή υποψηφίων σε άλλες εκλογικές περιφέρειες.

Ο Γιώργος Σταθάκης πιθανότατα θα είναι υποψήφιος στην Α' Αθήνας (βουλευτής Χανίων), ενώ ο Κώστας Πουλάκης, υπεύθυνος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα θέσει υποψηφιότητα στη Β' Αθήνας -στις προηγούμενες εκλογές είχε εκτεθεί στη Μαγνησία. Από την Α' Αθήνας ο Γ. Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, μετακινείται στη Β' Αθήνας, ενώ στην ίδια περιφέρεια θα είναι υποψήφιος και ο προερχόμενος από την Ευρωβουλή Νίκος Χουντής.


Ο ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την Ευρωβουλή, πιθανόν θα είναι υποψήφιος στις Κυκλάδες, αν και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος όπου αποφασίσει το κόμμα.

Ολα δείχνουν ότι και ο εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Σκουρλέτης, θα μετακινηθεί από τη Β' Αθήνας σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, ώστε να μην έχει τις δεσμεύσεις που προβλέπουν οι κανόνες για την προβολή των υποψηφίων στα ΜΜΕ. Θέσεις στα ψηφοδέλτια πιθανόν θα έχουν και συνεργαζόμενοι στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών είναι ο Κρίτων Αρσένης, ο Νίκος Ξυδάκης (Β' Αθήνας), ο Σάββας Ρομπόλης, ο Νικήτας Κανάκης (Β' Αθήνας) κ.ά. Θέσεις στα ψηφοδέλτια διεκδικούν ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θέμης Μαμουλίδης.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές εκτιμάται ότι μία θέση στα ψηφοδέλτια φαίνεται ότι θα έχουν ο Οδυσσέας Βουδούρης (από τη Μεσσηνία στη Β' Αθήνας) και ο Θόδωρος Παραστατίδης (Κιλκίς). Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις των συνεργασιών θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα συγκληθεί αμέσως μετά την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή, όπου, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος, πλέον και επίσημα η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές.

Στελέχη του κόμματος θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια όπως: Νίκος Βούτσης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Μ. Παπαδημητρίου, Μ. Μπόλαρη στην Α' Αθήνας, στη Β΄ Αθήνας Γ. Δραγασάκης, Γ. Μηλιός, Ευ. Τσακαλώτος, Δ. Στρατούλης, Π. Κουρουμπλής, Ν. Βαλαβάνη, Κ. Ησυχος και πιθανόν Θ. Φωτίου και Δ. Τσουκαλάς. Στην Περιφέρεια Αττικής οι νυν βουλευτές Α. Μητρόπουλος, Ν. Αθανασίου και Γ. Πάντζας, και υποψήφιοι θα είναι ακόμη οι Π. Σκουρολιάκος και Α. Καλύβης. Στην Α' Πειραιά ο Θ. Δρίτσας, Στ. Λεουτσάκος και στη Β' Πειραιά ο Π. Λαφαζάνης.

Στην Επιτροπή για τα ψηφοδέλτια συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός του Αλέξη Τσίπρα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ η Κουμουνδούρου δίδει ιδιαίτερη σημασία και στην Επιτροπή δεοντολογίας, καθώς θα συντάξει τους κανόνες που θα διέπουν τη συμπεριφορά των υποψήφιων βουλευτών στην εκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, την τήρηση του καταστατικού και εάν εκλεγούν συνεργαζόμενοι, τις σχέσεις τους με το κόμμα.

Σημειώνεται ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, αναφερόμενος στην εκλογική ετοιμότητα του κόμματος και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές, είπε πως «όποιος θεωρεί ότι θα κάνει πολιτική καριέρα στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λάθος». Διαβεβαίωσε δε ότι «το κάλεσμα για ανοικτά ψηφοδέλτια στην κοινωνία αφορά ανθρώπους που έδωσαν αγώνα όλα αυτά τα χρόνια για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια. Διευκρινίζοντας τι σημαίνει ανοικτά ψηφοδέλτια -εκτός των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-, παρέπεμψε και στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στις ευρωεκλογές, ενώ σημείωσε πως «όταν κάποιος έρχεται και σου χτυπάει την πόρτα, δεν το κάνει πάντα καλοπροαίρετα. Εχει σημασία να ψάξουμε και εμείς και να βρούμε αυτούς που θέλουμε».

Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα πως «δεν θα έχει παράγοντες η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ,  Έθνος