Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Μέρκελ και Γιούνκερ συνιστούν προσοχή, αλλά στην Αυστρία ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ

Περί Grexit

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες στην Ελλάδα πληθαίνουν οι φωνές στο εξωτερικό που απορρίπτουν τα σενάρια περί ενός ενδεχόμενου Grexit που διαχέονται από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Μετά και τις τοποθετήσεις της Άνγκελα Μέρκελ, του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και της Κριστίν Λαγκάρντ που επαναφέρουν στο τραπέζι τα σενάρια για ένα ενδεχόμενο Grexit, το ευρείας κυκλοφορίας αυστριακό περιοδικό Profil, με ολοσέλιδο άρθρο του παρακινεί τους Έλληνες να «ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ».Το άρθρο του Georg Hoffmann-Ostenhof τιτλοφορείται «Ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ!» και ο ίδιος επισημαίνει: «Εάν ήμουν Έλληνας, θα ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές, με το σκεπτικό ότι η νίκη του κόμματος θα ήταν θετική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο αρθρογράφος του Profil κάνει λόγο για τις απειλές της Ευρώπης περί «Grexit», σημειώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να τις εκμεταλλευτεί προκειμένου να προσελκύσει ψηφοφόρους, ωστόσο οι Έλληνες δεν πτοήθηκαν από αυτή την ξεδιάντροπη και άνευ προηγουμένου απόπειρα εκφοβισμού».

Και υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων: «Την ίδια ώρα κανείς στην Ευρώπη δεν μιλά πια για ‘Grexit’ και είναι προφανές ότι οι εταίροι έχουν συμβιβαστεί με την προοπτική ότι θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα του οποίου κερδίζει όλο και μεγαλύτερη συμπάθεια, και μάλιστα από εκεί που δεν το περίμενε: για παράδειγμα, οι Financial Times επαινούν τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ να τα βάλει με τους ολιγάρχες, ενώ στο ερώτημα αν είναι τόσο ριζοσπαστικό το αίτημα του κόμματος για διαγραφή του χρέους, η –ειρωνική- απάντηση που δίνει η ίδια εφημερίδα είναι ότι αυτή η ιδέα είναι τόσο ριζοσπαστική, ώστε σχεδόν όλοι οι ‘mainstream’ οικονομολόγοι έχουν εκφραστεί υπέρ της».

Επαινετικός ως προς τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και εξίσου επικριτικός απέναντι στις πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί το Βερολίνο εμφανίστηκε ο ιδρυτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, Μάριο Σοάρες.

«Σε μια τόσο ενδιαφέρουσα στιγμή η Ελλάδα, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα αποφασίσει για το μέλλον της χωρίς να συνεχίσει να αποδέχεται τις πολιτικές της λιτότητας που την οδηγούν στη φτώχεια, την οποία της επέβαλε η κυρία Μέρκελ και στις άλλες χώρες του Νότου. Με μεγάλη χαρά παρακολουθώ τις δημοκρατικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τον φίλο και σύντροφό μου Αλέξη Τσίπρα, που τόσο εκτιμώ και θαυμάζω», δήλωσε ο Σοάρες.

Guardian: ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο κόμμα ενάντια στο κατεστημένο και την λιτότητα

Την ίδια στιγμή και η βρετανική εφημερίδα Guardian επισημαίνει την αλλαγή που αρχίζει να διαφαίνεται στην Ελλάδα λίγο πριν τις εκλογές, κάνοντας ειδική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δημιουργημένος από την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα ενάντια στο κατεστημένο και τη λιτότητα που παίρνει την εξουσία στην ευρωζώνη» αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει ο νέος εθνικός ηγέτης στα 40 του. «Το Βερολίνο και η Αθήνα παραμένουν οι δύο πόλοι της βασικής ευρωπαϊκής συζήτησης και μία νίκη του Τσίπρα είναι μία απάντηση σ’ αυτή τη συζήτηση που όλοι θα ακούσουν. «Αυτό φαίνεται απίθανο… Το Grexit θα δημιουργούσε προηγούμενο, διαλύοντας την καθορισμένη με συνθήκη υπόσχεση ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι μη αναστρέψιμη».

Και καταλήγει ο Guardian: «Η αποβολή της Ελλάδας, μετά από όσα έχει περάσει, θα προκαλούσε μαζική δυσαρέσκεια για το Βερολίνο σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Θα ήταν τοξική».

Spiegel: Πρέπει να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα

Ωστόσο, ακόμη και περιοδικά όπως το γερμανικό Spiegel, το οποίο το τελευταίο διάστημα είχε επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κινδυνολογίας σε βάρος της Ελλάδας, φαίνεται πως ρίχνει νερό στο κρασί του και υπογραμμίζει: «Η γερμανική κυβέρνηση θα αναζητήσει -όπως και τα προηγούμενα χρόνια- και με τη νέα κυβέρνηση μια ‘συμβιβαστική φόρμουλα’». Σε σχέση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ o αρθρογράφος συμφωνεί σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα ενός κουρέματος του χρέους και ειδικότερα στην εκτίμηση ότι «η ευρωζώνη στο σύνολο της θα βγει από την κρίση μόνον εάν διαγράψει ένα μέρος του χρέους». «Υπό αυτό το πρίσμα», γράφει το Spiegel, «οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν «έναυσμα για μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη».

FAZ: Μακριά το σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ

Την ίδια στιγμή, η περιοδική έκδοση FAZ φιλοξενεί δηλώσεις του οικονομολόγου της UBS, Andreas Höfert, ο οποίος, ερωτηθείς, για το πόσο πιθανό είναι να αποχωρήσουν οι Έλληνες από το ευρώ, δήλωσε: ««εν το πιστεύω (…) Ακόμα και αν το ήθελε η Γερμανία, η πλειοψηφία των άλλων χωρών της ευρωζώνης θα ήταν εναντίον της, διότι θα ήταν πολύ ανασφαλείς ως προς το τι θα συμβεί μετά».

Marianne: Επαινετικά λόγια για την Ρένα Δούρου

Το γαλλικό περιοδικό «Marianne» σε εκτενές αφιέρωμά του για την Περιφέρεια Αττικής που φέρει τίτλο: «Ελλάδα: Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά», αναφέρεται στο πρόσωπο της Ρένας Δούρου και γράφει: «Μια Περιφερειάρχης που την περίμεναν στη γωνία… αλλά που μέχρι σήμερα έχει κάνει μια άψογη διαδρομή. Ασχολήθηκε λοιπόν με τα πιο πιεστικά προβλήματα και αντιμετώπισε τις πιο επείγουσες καταστάσεις».

CCTV: Ο Τσίπρας έχει μεγάλη απήχηση στους νέους

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, θετικά αποτιμάται ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και σε χώρες εκτός Ευρώπης.

Στην Κίνα, το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι CCTV αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα κατά της λιτότητας, κερδίζει έδαφος», επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «ο αρχηγός του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, έχει μεγάλη απήχηση στους νέους, ενώ πολλοί στην Ελλάδα τον θεωρούν σύμβολο ανανέωσης».

Παράλληλα, η Wall Street Journal σε άρθρο της αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις εκλογές».

Στον αντίποδα κινείται για ακόμη μία φορά δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus, στο οποίο γράφεται: «Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος καταρρέει ασταμάτητα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι ερευνητές Lüder Gerken και Matthias Kullas. Οι μεταρρυθμίσεις των παρελθόντων ετών και η τεράστια οικονομική βοήθεια ύψους 234 δις ευρώ δεν άλλαξαν τίποτα».

Τι δηλώνουν Μέρκελ, Γιούνκερ και Λαγκάρντ για το Grexit

Την εκτίμηση πως «οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα στις εκλογές της Κυριακής» εξέφρασε τη Δευτέρα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας πως «όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη». «Η Ελλάδα πάντα επιτύγχανε τους στόχους των προγραμμάτων της», δήλωσε η Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας ότι στην Ε.Ε. εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων».

Την ίδια στιγμή και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προέβη σε σύσταση για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της», ενώ και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε πως «η όποια αναδιάρθρωση χρέους θα έχει συνέπειες για τη χώρα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, επιχείρησε να καθησυχάσει τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι όσον αφορά την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης και ιδίως της ευρωζώνης. «Το καίριο ζήτημα είναι: η Ευρώπη θα παραμείνει σε σταθερή τροχιά;» δήλωσε ο Σόιμπλε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ινδίας.

Ωστόσο, πιο ήπιος ως προς τις τοποθετήσεις του για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών,Μισέλ Σαπέν, ο οποίος δήλωσε θετικός σε διαπραγματεύσεις με την νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τόσο για τη διαχείριση του μεγάλου χρέους της χώρας, όσο και για την επέκταση του προγράμματος στήριξης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος, αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι δεν βλέπει καταστροφή στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν δεσμεύσεις και μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, ανεξάρτητα με το τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμένα, σε δηλώσεις του προς το Reuters επισήμανε πως μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν θα προκαλέσει, παρά την τρέχουσα μεταβλητότητα της αγοράς, μια νέα οικονομική κρίση που θα απειλούσε την ακεραιότητα της Ευρωζώνης. «Η Ευρώπη είναι τώρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε εντάσεις απ' ό,τι πριν από τρία χρόνια, όταν η ελληνική κρίση αποτελούσε μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας», δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο κ. Γκραμένα.
tvxs