Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Ανοιχτό γράμμα στον κ. Σόιμπλε στέλνουν 700 ακαδημαϊκοί απ'όλο τον κόσμο

Πρωτόγνωρη είναι η τρίγλωσση γερμανοελληνική έκκληση www.appell-hellas.de, που κυκλοφορεί εδώ και είκοσι ημέρες στο διαδίκτυο και έχει υπογραφεί παγκοσμίως από 700 άτομα.



Ανάμεσά τους υπάρχουν ονόματα όπως ο Γεράσιμος Κουζέλης, καθηγητής Κοινωνιολογίας και διοικητής ελληνογερμανικών σχέσεων στο ΕΚΠΑ, Έλληνες συγγραφείς όπως ο Βασίλης Καρδάρης, η Μαρία Αγγελίδου, ο Πέτρος Αυλίδης, οι σκηνοθέτες Πρόδρομος Τσινικάρης και Ανέστης Αζάς καθώς και η Νίκη Αϊντενάιερ ιδρύτρια του γνωστού ελληνογερμανικού εκδοτικού οίκου Romiosini.Στη Γερμανία υποστηρίζουν την έκκληση πάρα πολλά «βαρυσήμαντα ονόματα» όπως η Χάικε Χαίνζελ, βουλευτίνα στο Bundestag με το κόμμα Die Linke κι ο Αλέξης Πασαδάκης από το Atac. Υπέγραψαν επίσης αρκετοί Ελληνογερμανοί μεταφραστές, δημοσιογράφοι και νέοι επιστήμονες, καθώς και προσωπικότητες από την Ιταλία, την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Ιρλανδία, μέχρι και την Αυστραλία.

Δίπλα δίπλα στην λίστα υπογράφουν Έλληνες και Γερμανοί, άνδρες και γυναίκες, γιατροί και συγγραφείς, άνεργοι και συνδικαλιστές, μεταφραστές και ακαδημαϊκοί, σκηνοθέτες και τεχνικοί, πρόσωπα από όλες τις πολιτικές παρατάξεις και δίχως πολιτική δέσμευση, άτομα που δεν δηλώνουν το επάγγελμά τους, ίσως γιατί δεν έχουν, ίσως γιατί δεν υπάρχει.

Η έκκληση παρουσιάζει την άποψη του γνωστού ομότιμου καθηγητή Prof. Jürgen Link ο οποίος είναι ειδικός στην ανάλυση και έρευνα του δημοσίου λόγου και της ομαλότητας. Μία από τις βασικές του θέσεις είναι ότι «σύμφωνα με την επιθυμία των Βρυξελλών και του Βερολίνου, η νέα ελληνική ομαλότητα είναι μια υποβαθμισμένη τάξη ομαλότητας δίχως τα ουσιαστικά στοιχεία του γερμανικού κοινωνικού ιστού – και μάλιστα μακροπρόθεσμα.» Συμπληρώνει ότι η ιδέα της οικονομικής ανάπτυξης είναι ουσιαστικά κοροϊδία γιατί «μια νέα οικονομική» ανάπτυξη« θα ξεκινήσει από τη βάση σε επίπεδο γκρεμού».

Στη συνέχεια οι υπογράφοντες, και με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στον Γερμανό ομολογό του την περασμένη Πέμπτη, κ Σόιμπλε, απευθύνθηκαν με επιστολή τους στον τελευταίο και απαιτούν "διαπραγματεύσεις για την απαλλαγή του χρέους". Η έκκληση στηρίζει διαπραγματεύσεις επί ίσοις όροις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, ανάμεσα σε άλλα. Η έκκληση αποκαλεί την τελείως αποτυχημένη πολιτική της Τρόικας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, «πολιτική του Μπρύνινγκ», για να υπενθυμίσεις τις καταστροφικές συνέπειες που είχε αυτή η πολιτική στη Γερμανία, και που ήταν μία από τις αιτίες της ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία. 70 χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν πρέπει να ξεχάσουμε την επικίνδυνη κατεύθυνση της πολιτικής του Μπρούνινγκ.

Η έκκληση στοχεύει, τέλος, στο να ανοίξουν τα γερμανικά ΜΜΕ και το δεύτερο μάτι τους - ένα μάτι που θα δει και την ελληνική πλευρά της υπόθεσης και συνεπώς το θέμα της απαλλαγής του χρέους. Και στο να αφοπλιστούν άμεσα οι στερεότυπες εχθρικές εικόνες. Αντί να επαναλαμβάνονται αδιάκοπα και μονότονα φράσεις όπως: «Δεν βλέπουμε το θέμα της απαλλαγής του χρέους» θα έπρεπε, πριν μιλήσουν, να μετρήσουν τις ελληνικές εκφράσεις που χρησιμοποιούν: κυρίως αρχίζοντας από τις «δημογραφικές αλλαγές» έως την «δημοκρατία» και την ίδια την «Ευρώπη».

left.gr