Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Ομπάμα: Δεν μπορείς να ξεζουμίζεις τους λαούς με τη λιτότητα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΒΟΜΒΑ

Σε βαρυσήμαντη παρέμβαση με ξεκάθαρο αποδέκτη το Βερολίνο προχώρησε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του προς το CNN και τον γνωστό δημοσιογράφο Φαρήντ Ζακάρια.


Στην ουσία της δήλωσής του, ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνωρίζει την ανάγκη βαθύτατων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζει όμως ότι η αποπληρωμή χρεών και η μείωση των ελλειμάτων δεν είναι εφικτή μέσα από υφεσιακές συνταγές.«Δεν μπορείς να ξεζουμίζεις (squeezing ήταν η φράση που χρησιμοποίησε) άλλο τους λαούς με τη λιτότητα. Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, υπογράμμισε ο Αμερικανός ηγέτης, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, με συνθήκες όμως όχι λιτότητας, αλλά ανάπτυξης. Μίλησε μάλιστα για τη φοροδιαφυγή και αναφέρθηκε στην αδυναμία συλλογής φόρων.

«Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αυτή είναι η ελπίδα μου», είπε στο CNN ο κ. Ομπάμα, υπενθυμίζοντας ότι η αμετρικανική πλευρά από την αρχή της κρίσης ασχολήθηκε με το ελληνικό πρόβλημα.

Ολόκληρη η δήλωση του Μπ. Ομπάμα έχει ως εξής:
Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείις να συνεχίσεις να ξεζουμίζεις χώρες που βρισκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η συλλογή φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική.

Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα.

Επομένως η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη, νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρονιά, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της.

Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμάνια και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή. Είναι μία κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει.

Γενικώς όμως με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική, οι διαρθρωτικές μεταρρύθμισες είναι απαραίτητες σε πολλές από αυτές τις χώρες, αλλά αυτό που μας διάταξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις την δημοσιονομική σταθερότητα είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο.

Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου,  Έθνος