Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Μπλερ: Αν είχε γίνει στη Βρετανία ότι στην Ελλάδα, θα είχε γίνει επανάσταση




Το ελληνικό ζήτημα σχολιάζει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ , ο οποίος σε άρθρο του στους Financial Times υποστηρίζει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι μεν βιώσιμη, αλλά η ελληνική πρόταση είναι λάθος. Υποστηρίζει επίσης ότι αν ότι συνέβη στην Ελλάδα είχε συμβεί στη Βρετανία, τότε θα είχε γίνει επανάσταση.Με τον τίτλο «Δύο λάθος μονοπάτια για την Ευρώπη και ένας νέος τρίτος δρόμος» δημοσιεύεται άρθρο του Τόνι Μπλερ στην αμερικανική εφημερίδα στο οποίο τονίζει ότι η σωστή συνταγή για την Ευρώπη δεν είναι αυτή της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, αλλά της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων.

Όπως εκτιμά το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μεμονωμένο, αλλά είναι μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος. «Η Ελλάδα είναι μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος. Η Αθήνα έχει δίκιο να λέει ότι η κατάσταση είναι μη βιώσιμη. Αλλά η λύση που προτείνει είναι λάθος. Η υπόλοιπη Ευρώπη έχει επιβάλει ένα βάρος στην Ελλάδα, το οποίο δεν είναι δυνατό να επωμιστεί κανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν ξέρω τι θα συνέβαινε στη Βρετανία αν η οικονομία μας συρρικνωνόταν κατά 25%, αλλά υποψιάζομαι ότι θα ήταν μία επανάσταση», γράφει ο Μπλερ στους Financial Times.

«Κάποιοι βλέπουν στον ορίζοντα κάποιας μορφής συμβιβασμό. Η ελληνική κυβέρνηση θα λυγίσει, η Τρόικα θα λυγίσει και κάπου στη μέση θα συμφωνήσουν», εκτιμά σχολιάζοντας τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται εν εξελίξει.

Όπως τονίζει ο Βρετανός πολιτικός είναι ανάγκη να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία, με δημοσιονομικά και νομισματικά μέσα και σε αντάλλαγμα σε κάθε χώρα να υπάρξει ένα σαφές και εφαρμόσιμο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει με βήματα από χώρα σε χώρα, αλλά όλοι να συμφωνήσουν ότι πρέπει να μεταρρυθμιστούν.

«Σε διαφορετική περίπτωση, η Ευρώπη είναι σε δύσκολη θέση με την Ελλάδα. Είτε κάνει μία συμφωνία που αντιμετωπίζεται ως σημαντική παραχώρηση προς την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια αποτελεί σημείο αναφοράς για άλλους υπονομεύοντας εκείνες τις κυβερνήσεις που έχουν προσπαθήσει να συμμορφωθούν με τους όρους της Ευρώπης, είτε η Ελλάδα υποχωρήσει, είτε εγκαταλείψει την Ευρωζώνη», γράφει.

Η λιτότητα με τις μεταρρυθμίσεις δεν ήταν ποτέ μία καλή επιλογή για την Ευρώπη, τονίζει ο Μπλερ. «Πρέπει να προσφέρουμε ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις. Για αυτό επιχειρηματολογούσαν ουσιαστικά η Γαλλία και η Ιταλία και τώρα συμφωνούν κι άλλοι», προσθέτει και καταλήγει: «Η ελληνική κρίση είναι μία ευκαιρία και πρέπει να την αδράξουμε».
tvxs