Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Καψόνια και πολιτικές παρεμβάσεις στο πόρισμα για τον Γιακουμάκη


Καταπέλτης

Το γεγονός ότι ο εξαφανισμένος φοιτητής Βαγγέλης Γιακουμάκης, υπήρξε κατ’επανάληψη θύμα τραμπουκισμού από συνσπουδαστές του αποδεικνύει το πόρισμα – καταπέλτης που συνέταξαν και παρέδωσαν στις αρμόδιες αρχές, οι ελεγκτές του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», που είχαν αναλάβει την σχετική ΕΔΕ. Το πόρισμα καίει τη διεύθυνση της Γεωργικής Σχολής, εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση και καταδεικνύει ευθύνες της παρέας που είχε βάλει στο στόχαστρο τον 20χρονο.Την παραίτηση του Διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων ζητά ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος νωρίτερα έλαβε γνώση του πορίσματος της διοικητικής εξέτασης που διενήργησε τριμελής επιτροπή του ΕΛΓΟ Δήμητρα για τις συνθήκες φοίτησης του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη. Παράλληλα, ζητά από τον ΕΛΓΟ να διαβιβάσει άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα το πόρισμα για την αξιολόγηση ποινικών ευθυνών όλων των εμπλεκομένων. Στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι έλαβαν χώρα πράξεις ενδοσχολικής βίας.

Οι ελεγκτές με επικεφαλής τον δικηγόρο Ανδρέα Αθανασόπουλο, πραγματοποίησαν έρευνα στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων που κράτησε δεκαεννιά ημέρες και μίλησαν με φοιτητές, με το προσωπικό της Σχολής, με τους εκπαιδευτικούς, ενώ έλεγξαν και όλες τις αποφάσεις του Δ.Σ.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι ελεγκτές πήραν 25 καταθέσεις, ενώ σε επίπεδο προανάκρισης, από την πλευρά της Αστυνομίας ζητήθηκαν συμπληρωματικές καταθέσεις από σπουδαστές της σχολής. Φως στο μυστήριο της εξαφάνισης του 20χρονου αναμένεται να δώσει και η πολύ σημαντική κατάθεση πρωτοετή φοιτητή στην Ασφάλεια Ιωαννίνων, ο οποίος αν και γνώριζε καλά τον Βαγγέλη και τις πιέσεις που δεχόταν, δεν είχε μιλήσει μέχρι στιγμής στις Αρχές.

Οι καταγγελίες που ήθελαν τον 20χρονο Βαγγέλη Γιακουμάκη να πέφτει συχνά θύμα άγριου bulling επιβεβαιώθηκαν και από την έρευνα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επικεφαλής των βασανιστηρίων του νεαρού αγοριού από το Ρέθυμνο μία παρέα με καταγωγή επίσης από την Κρήτη. Οι επιθέσεις σε βάρος του σύμφωνα με το πόρισμα ξεκίνησαν από το 1ο έτος φοίτησής του στη σχολή, κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο. Στο πρώτο τρίμηνο του δεύτερου έτους, η κατάσταση βελτιώθηκε, ωστόσο τα πειράγματα από τους συμφοιτητές τους επέστρεψαν με την έλευση του νέου χρόνου. Όπως έχει διαρρεύσει μάλιστα η επιστροφή στα βασανιστήρια συνοδεύτηκε από την επιστροφή του αρχηγού της διαβόητης ομάδας των Κρητικών για να πάρει το δίπλωμά του, λίγες μόλις μέρες πριν την εξαφάνιση Γιακουμάκη, κάτι το οποίο έχει καταγραφεί στο πόρισμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας βαρύτατες είναι οι ευθύνες που προκύπτουν για τη διεύθυνση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και τον επί έξι συναπτά έτη διευθυντή της κ. Κώστα Μάντζαρη. Καθηγήτρια της σχολής είχε ενημερώσει τους αρμοδίους για την κατάσταση που βίωνε ο φοιτητής τον Μάρτιο του 2014, χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια στο θέμα. Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα των ελεγκτών πάρα το γεγονός ότι ο εξαφανισμένος φοιτητής αποτελούσε συνήθη στόχο επιθέσεων, τα περιστατικά σε βάρος του ουδέποτε γνωστοποιήθηκαν στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή στην Διεύθυνση Διοικητικού Προσωπικού του υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης. Κατόπιν αυτού, ο Κώστας Μάντζαρης παραπέμπεται στη συνεδρίαση των αρμοδίων οργάνων που θα αποφασίσουν τη Δευτέρα, για την αποπομπή του ή όχι από την κεφαλή της Γεωργικής Σχολής.

Μία πολύ σοβαρή πτυχή που επίσης αποκαλύπτει το επίμαχο πόρισμα είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις με στόχο την ευνοϊκή μεταχείριση φοιτητών καταγόμενων από την Κρήτη.

Φοβόταν ακόμη και να πάει στην τουαλέτα

Στο πόρισμα, για το οποίο έχει ενημερωθεί η οικογένεια του εξαφανισμένου φοιτητή, περιλαμβάνονται ανατριχιαστικές μαρτυρίες συμφοιτητών του Βαγγέλη που μιλούν για το bullying που δεχόταν. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται ότι τον έδεναν και τον χλεύαζαν, τον κλείδωναν σε ντουλάπα και ο ίδιος φοβόταν να πάει ακόμη και στην τουαλέτα τα βράδια.

Στον Τύπο άλλωστε έχουν κυκλοφόρησε το τελευταίο διάστημα μαρτυρίες συμφοιτητών του, όσο και διαρροές από την ΕΛ.ΑΣ. που σοκάρουν. «Βασανιστές» του Βαγγέλη Γιακουμάκη φέρονται να είναι μία ομάδα φίλων, γόνων σκληρών αγροτικών οικογενειών της Κρήτης οι οποίοι επιδίδονταν σε χοντροκομμένα τοπικιστικά και σεξιστικά καψόνια σε βάρος του 20χρονου, που φίλοι του περιγράφουν ως ένα συνεσταλμένο και κλειστό παιδί.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε ένα περιστατικό που συνέβη την Άνοιξη του 2014, οι «σκληροτράχηλοι» της Γεωργικής Σχολής είχαν δέσει τον φοιτητή σε καρέκλα και σε κοινή θέα τον τραμπούκιζαν, τον έφτυναν και τον χλεύαζαν. Σε άλλο περιστατικό που έχει γίνει γνωστό, οι νταήδες των Ιωαννίνων είχαν κλείσει τον 20χρονο στην ντουλάπα δωματίου της εστίας και του πέταγαν κέρματα για να τραγουδήσει τα τραγούδια που τον διέταζαν μετατρέποντας τον σε ένα ανθρώπινο ή μάλλον «απάνθρωπο» τζουκ μποκ. Τα βασανιστήρια όμως δεν σταμάτησαν εκεί καθώς ο Βαγγέλης Γιακουμάκης φέρεται να είχε δεχτεί τραμπουκισμό ακόμα και στο μπάνιο, όταν ενώ λουζόταν του έκλεισαν το νερό, αφήνοντας τον για ώρα με τις σαπουνάδες.

Τα παραπάνω αλλά και όσα συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα ανάγκασαν τον 20χρονο να ζητήσει την να μετακομίσει από το δωμάτιο της εστίας, όπου διέμενε μέχρι τότε και να μεταφερθεί σε κάποιο που θα μπορούσε να είναι μόνος του.

Ο «πρωτοκλασάτος» Κρητικός βουλευτής

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα η επιστολή της δημοσιογράφου Έλενας Ακρίτα, την οποία απέστειλε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση και υποστήριξε ότι πίσω από την εξαφάνιση του νεαρού φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη κρύβεται ένας «πρωτοκλασάτος» Κρητικός βουλευτής. Το πόρισμα επιβεβαιώνει πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ Κρητικών φοιτητών, δεν έχουν ωστόσο γίνει γνωστά τα ονόματα που περιλαμβάνει.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε γύρω από την επίμαχη επιστολή και με τους βουλευτές της Κρήτης να ζητούν εξηγήσεις στη Βουλή, ο πρώην βουλευτής Χανίων Χρήστος Μαρκογιαννάκης επιβεβαίωσε πως είχε επικοινωνήσει με τη Γεωργική Σχολή, προκειμένου να μεσολαβήσει για ένα θέμα που είχε προκύψει σχετικά με έναν φοιτητή.

Μιλώντας στο Flashnews.gr, ο κ. Μαρκογιαννάκης παραδέχτηκε ότι πριν 2 περίπου χρόνια επικοινώνησε με τη διεύθυνση της γεωργικής Σχολής προκειμένου να ζητήσει να μην απομακρυνθεί από την εστία φοιτητής που είχε αποβληθεί για έναν χρόνο επειδή ζωγράφισε στον τοίχο του δωματίου που του παρείχε η σχολή, την Κρήτη. «Επικοινώνησα με τη σχολή και τους είπα αν ήταν δυνατόν, επειδή ήταν φτωχοί άνθρωποι στην οικογένεια, να αφήσουν το παιδί να αποκαταστήσει τη ζημιά, να ζητήσει συγγνώμη και να λήξει το θέμα. Μου είπαν από τη σχολή ότι δε γίνεται καθώς επρόκειτο για απόφαση του συλλόγου. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι έγινε, έμαθα όμως εκ των υστέρων, ότι το παιδί πήγε το ίδιο και ζήτησε συγγνώμη, αποκατέστησε τη ζημιά στον τοίχο, φαίνεται ότι επικοινώνησε και η μητέρα του και τον συγχώρησαν», δήλωσε στο μέσο ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Κληθείς να σχολιάσει αν το συγκεκριμένο παιδί ανήκει στην παρέα που κατηγορείται ότι εκφόβιζε τον Γιακουμάκη δήλωσε πως δεν το γνωρίζει αυτό και πως εκείνος παρενέβη για να βοηθήσει μία οικογένεια που δεν είχε χρήματα κι όχι μια παρέα που εκβίαζε. « Εγώ πιστεύω ότι κάτι άλλο έχει υπόψιν της η κα Ακρίτα», σημείωσε ο πρώην βουλευτής.
TVXS