Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Αυτή είναι η νομιμότητα της Ελληνικός Χρυσός: Τοξικά απόβλητα χύνονται στον Μαυρόλακκα και το Στρατώνι






Έκθεση που βασίζεται σε αυτοψίες και ελέγχους των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και που κοινοποιήθηκε στις 16.1.2015 αναφέρει σωρεία παρανομιών και παραβιάσεων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι οι δραστηριότητες της είναι απολύτως νόμιμες.... Η έκθεση βασίζεται σε αυτοψίες και ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν για δύο χρόνια στην περιοχή από τον Οκτώβρη του 2012 μέχρι τον Αύγουστο του 2014 και αποδεικνύει ότι για τρία ολόκληρα χρόνια, η Ελληνικός Χρυσός παρανομούσε κατά συρροή, καταπατώντας τους περιβαλλοντικούς όρουςπαραβιάζοντας κατά κόρρον την σύννομη διαχείριση υγρών αποβλήτων στις εργασίες της στην Ολυμπιάδα.Η εταιρεία δεν δεν έλαβε μέτρα για την αποτροπή διαφυγής όξινων απορροών στο περιβάλλον και συγκεκριμένα στο ρέμα Μαυρόλακκα ένα ρέμα που βρίσκεται πάνω από την Ολυμπιάδα και καταλήγει στην θάλασσα. Να αναφέρουμε ότι οι παραβιάσεις αυτές έχουν να κάνουν με την μη ορθή παρακολούθηση της ποιότητας των υγρών αποβλήτων και των επιφανειακών υδάτων από την εταιρεία στις εργασίες που κάνει στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας από το τέλμα μεταλλευτικών αποβλήτων (το παλιό τέλμα της TVX) όπου παράγει και εμπορεύευεται αρσενοπυρίτες που περιέχουν 22gr χρυσού ανα τόνο.

Σύμφωνα με δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος αλλά και βάσει των αναλύσεων της ίδιας της εταιρείας διαπιστώθηκαν σοβαρές υπερβάσεις βαρέων μετάλλων στο ρέμα του Μαυρόλακκα (αποδέκτης των υγρών αποβλήτων) και στη θάλασσα του Στρατωνίου που συνιστά κομμάτι του κόλπου της Ιερισσού. Πρόκειται για βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος κ.α. ιδιαίτερα τοξικά για τον άνθρωπο και όλα τα έμβια όντα.



Όπως αναφέρει η έκθεση για τη Μονάδα κατεργασίας νερών μεταλλείου Στρατωνίου:


Οι τιμές του pH στα δείγματα της ΕΥΕΠ από το σημείο διάθεσης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων στη θάλασσα υπερέβαιναν το ανώτατο όριο της (31) σχετικής Απόφασης Νομάρχη, σε αντίθεση με τον όρο δ.2.200 της (35) σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο μέσος όρος του pH ήταν 9,26, με ανώτατο όριο το 8,5. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον όρο δ.2.200 της (35) σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ και την εγκεκριμένη ΜΠΕ, «η τιμή του pH στην έξοδο της μονάδας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη του 8,5 έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική καταβύθιση των εν διαλύσει βαρέων και λοιπών μετάλλων στις αποδεκτές συγκεντρώσεις. Ωστόσο, πριν την τελική διάθεση θα πρέπει να εξισορροπείται το pH των νερών, ώστε να βρίσκεται εντός ορίων και οπωσδήποτε άνω του 7...».


Οι τιμές των παραμέτρων COD και BOD5 στα δείγματα της ΕΥΕΠ, υπερέβαιναν το ανώτατο όριο της (31) σχετικής Απόφασης Νομάρχη, σε αντίθεση με τον όρο β2.β της (35) σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μέσοι όροι αυτών ήταν 168 και 37 mg/l, με ανώτατα όρια τα 35 και 7 mg/l αντίστοιχα.


Οι τιμές του ολικού μολύβδου (Pb) σε δύο περιπτώσεις και του διαλελυμένου μολύβδου ως ετήσια μέση συγκέντρωση (ΕΜΣ) στα δείγματα της ΕΥΕΠ υπερέβαιναν τα ανώτατα όρια της (31) σχετικής Απόφασης Νομάρχη και της (32) σχετικής ΚΥΑ, σε αντίθεση με τον όρο β2.β της (35) σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ. Συγκεκριμένα με όριο τα 500 μg/l ολικού μολύβδου μετρήθηκαν 690 και 1100 μg/l και με όριο τα 7,2 μg/l διαλελυμένου μολύβδου υπολογίστηκε ΕΜΣ 89 μg/l.


Οι μετρήσεις του ολικού ψευδαργύρου (Zn) στα δείγματα της ΕΥΕΠ, υπερέβαιναν το ανώτατο όριο της (31) σχετικής Απόφασης Νομάρχη, σε αντίθεση με τον όρο β2.β της (35) σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο μέσος όρος αυτών ήταν 183 μg/l, με ανώτατο όριο τα 100 μg/l.

“Εδώ και χρόνια καταγγέλλουμε παρανομίες και αυθαιρεσίες της Ελληνικός Χρυσός. Εδώ και χρόνια υπήρχε συγκάλυψη και εκ των υστέρων “νομιμοποίηση” κάποιων παρανομιών” τονίζει από την πλευρά του "το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού" στην ανακοίνωσή του για την έκθεση. Παράλληλα υπενθυμίζει πως η εταιρεία επικαλείται, σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία, την απόλυτη τήρηση της νομιμότητας,επικαλείται επίσης τις απορριπτικές αποφάσεις του ΣτΕ, γεγονός όμως που δε σημαίνει απολύτως τίποτα για το αν η εταιρεία τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους ή όχι.

“Μπορεί η εταιρεία να χρησιμοποιεί τα σωματεία των εργαζομένων για την προστασία της, προβάλλοντάς τους ως “θεματοφύλακες της νομιμότητας” και “προστάτες του περιβάλλοντος”, όμως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κάθε άλλο παρά τηρείται η νομιμότητα, ακολουθούνται οι κανόνες ασφαλείας και τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.” δηλώνει ακόμη το Συντονιστικό διερωτώμενο “Για ποια νομιμότητα μιλάει η Ελληνικός Χρυσός; Η υποχρέωση της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων εξαιρείται από την τήρηση της νομιμότητας;”

“Η λίστα των μη σύννομων ενεργειών της Ελληνικός Χρυσός είναι εξαιρετικά εκτεταμένη και θα ακολουθήσει δημοσιοποίηση και άλλων αποσπασμάτων. Ένα μικρό δείγμα παρανομιών και παραβιάσεων των περιβαλλοντικών όρων, αποτελεί η διαχείριση των υγρών αποβλήτων” καταλήγει στην ανακοίνωσή του το "Συντονιστικό ενάντια στην εξόρυξη χρυσού".

Σταυρούλα Πουλημένη  http://www.alterthess.gr/