Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Στοιχεία από το ποινολόγιο: Συστηματικό το μπούλινγκ κατά Γιακουμάκη, ατιμώρητοι οι δράστες




Στο πόρισμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη περιλαμβάνεται και το ποινολόγιο και το βιβλίο συμβάντων της σχολής καθώς και καταθέσεις φοιτητών. Από αυτά προκύπτει το συστηματικό μπούλινγκ σε βάρος του 20χρονου φοιτητή αλλά και η ατιμωρησία των δραστών.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, που δημοσιεύει και τα σχετικά στοιχεία από το πόρισμα, στο βιβλίο συμβάντων έχουν καταγραφεί περιστατικά τραμπουκισμού με θύμα των Βαγγέλη Γιακουμάκη για τα οποία ωστόσο κανείς δεν είχε τιμωρηθεί. Επίσης από τις καταθέσεις προκύπτει ότι η Διεύθυνση της Σχολής γνώριζε αλλά δεν παρενέβαινε για να δώσει τέλος στο μπούλινγκ.

Τα περιστατικά εκφοβισμού, όπως προκύπτει από την έρευνα, δεν σταμάτησαν ποτέ και μάλιστα κάποια από αυτά είναι πρόσφατα. Η έρευνα εστιάζεται στην 25η Ιανουαρίου, ημέρα για την οποία πολλοί διαφορετικοί σπουδαστές είχαν ακούσει για τραμπουκισμούς εις βάρος του 20χρονου Γιακουμάκη. «Την ημέρα αυτή είχα ακούσει ότι θα τον δένανε σε καρέκλα και θα τον κλειδώνανε στην ντουλάπα», αναφέρουν οι καταθέσεις. Ενδεικτικό είναι και το απόσπασμα από τον φύλακα της σχολής ο οποίος γράφει στο βιβλίο ότι ενώ ο Βαγγέλης έλειπε στην Κρήτη για την Καθαρά Δευτέρα, συμφοιτητές του έσπασαν το κρεβάτι του. «Όταν πήγα για δεύτερη φορά στις 03.10 τα ξημερώματα να ελέγξω τι συμβαίνει είδα τον … (αναφέρει όνομα σπουδαστή) με κόκκινα χέρια και εμφανώς αναστατωμένο». Οταν ο Βαγγέλης γύρισε την επόμενη μέρα στα Γιάννενα έψαχνε, σύμφωνα με τους μάρτυρες, να βρει τάβλες για να φτιάξει το κρεβάτι του και να μπορέσει να κοιμηθεί.

Σε κατάθεσή του φίλος του Βαγγέλη λέει ότι «ο αρχηγός της παρέας των Κρητικών εμφανιζόταν ως ο εκπρόσωπος των πατριωτών του στα θέματα που προκύπτουν στη σχολή και σχετίζονται με το διευθυντή».Όπως αναφέρεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, θύματα μπούλινγκ από την ίδια παρέα φοιτητών πήγαν να πέσουν και άλλα παιδιά -στο πόρισμα αναφέρονται δύο- τα οποία αντιστάθηκαν από την αρχή, απομακρύνθηκαν και γλίτωσαν. «Απείλησε τον … (αναφέρεται όνομα σπουδαστή) ότι αν ξανακάνει παρατήρηση για τη φασαρία στο δωμάτιο θα τον κρεμάσει από το παράθυρο», λέει στην κατάθεσή του φοιτητής.

Ερωτηθείς ένας από τους φοιτητές από τον ανακριτικό υπάλληλο γιατί πιστεύει ότι η Διεύθυνση της Σχολής δεν έβαζε ένα τέλος στα περιστατικά αυτά, απαντά: «Εμείς ό,τι μαθαίναμε τα λέγαμε. Είχαμε πει ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Θεωρώ ότι μπορεί να υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις». Αρμόδια στελέχη τονίζουν, πάντως, ότι κανένας πολιτικός δεν τηλεφώνησε στη Διεύθυνση για θέμα που σχετίζεται με την υπόθεση Γιακουμάκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο είναι οι πολιτικοί που είχαν επικοινωνήσει με τον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής για διευθέτηση άλλων θεμάτων.
tvxs