Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Περίπου 13.000 τόνοι απορριμμάτων «πνίγουν» τον Πύργο





«Αν δεν υπάρξει άμεσα λύση στο μέγα πρόβλημα της συσσώρευσης περίπου 13.000 τόνων απορριμμάτων που «πνίγουν» τον Πύργο, θα πρέπει όλοι οι κάτοικοι να πάρουμε σκηνές και να φύγουμε από την πόλη, όπως κάναμε στους σεισμούς του 1993».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Πύργο και στις 47 κοινότητες, ο δήμαρχος της πόλης Γαβρίλης Λιατσής.

Απαντώντας στο ερώτημα, ποια λύση μπορεί να δοθεί, ο δήμαρχος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από την Πολιτεία ώστε να υπάρξει ένα οριστικό τέλος.

Όπως σημειώνει ο Γαβρίλης Λιατσής, η μεταφορά των απορριμμάτων πρέπει να γίνει με διαφάνεια, νομιμότητα και σεβασμό στο Περιβάλλουν. Σε διαφορετική περίπτωση «θα μου βάλουν χειροπέδες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις για την άμεση αποκομιδή μέρους των όγκου των απορριμμάτων, ο Γαβρίλης Λιατσής είπε ότι 1.500 τόνοι απορριμμάτων θα μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Στράτου στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η μεταφορά 2.000 τόνων στο ΧΥΤΑ Φλόκα της Δυτικής Αχαΐας.

Σχετικά με τον ΧΥΤΑ Φλόκα, η μεταφορά ματαιώθηκε προσωρινά, μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που αντιδρούσαν στην απόφαση του δήμου Δυτικής Αχαΐας να υπογράψει συμφωνία με τον δήμο Πύργου.

Αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα δεν αποκλείεται να ληφθεί εκ νέου απόφαση στην Δυτική Αχαΐα για τα απορρίμματα του Πύργου.

Μία ακόμη προσωρινή λύση, σύμφωνα πάντα με τον Γαβρίλη Λιατσή, αποτελεί η υλοποίηση της απόφασης του αρμόδιου αντιπερειφερειάρχη για χρήση του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ, στην περιοχή Βυτιναίικα, για την απόθεση δεματοποιημένων απορριμμάτων.

Όμως για να ξεκινήσει η διαδικασία της δεματοποίησης και της μεταφοράς απορριμμάτων, θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα ημέρες.

Όπως προσθέτει ο Γαβρίλης Λιατσής, αυτές οι προσωρινές λύσεις, όχι μόνο δεν επιλύουν το πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα προκαλούν οικονομική αιμορραγία στο δήμο Πύργου αφού η μεταφορά έχει οικονομικό κόστος που μπορεί να φθάσει τα 120 ευρώ τον τόνο, παρ ότι -όπως προσθέτει- ο δήμος έχει ενισχυθεί οικονομικά.

Πρέπει να βρεθεί οριστική λύση επιμένει ο Γαβρίλης Λιατσής, διότι δεν μπορεί ο δήμος να κηρύσσεται συνεχώς σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και προσθέτει ότι μέχρι σήμερα αυτή η διαδικασία έχει εφαρμοστεί 14 φορές.

Στο πλαίσιο λοιπόν των πιέσεων που θέλουν να ασκήσουν, τόσο ο δήμος όσο και οι φορείς, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποκλεισθεί το λιμάνι του Κατακόλου. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στον τουρισμό της περιοχής μια τέτοια κινητοποίηση, αφού την επισκέπτονται χιλιάδες επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, ο Γαβρίλης Λιατσής τόνισε ότι μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο δημιουργούν και οι εικόνες με τους λόφους των απορριμμάτων που βλέπουν και φωτογραφίζουν οι επισκέπτες, στην διαδρομή από το Κατάκολο μέχρι και την Αρχαία Ολυμπία.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της προστασίας των κατοίκων ενδέχεται να μην ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη Δευτέρα, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι ψεκασμοί των σωρευμένων απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης, αφού η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών.

'Αλλωστε η έκθεση του καθηγητή Υγιεινής και Διευθυντή του Εργαστηρίου Υγιεινής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, Μιχάλη Λεοτσινίδη, που συντάχθηκε έπειτα από αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας, προειδοποιεί για τους κινδύνους που απειλούν την υγεία των περίπου 50.000 κατοίκων του δήμου.

Στο μεταξύ απαντώντας ο Γαβρίλης Λιατσής στο ερώτημα γιατί ο Πύργος έφθασε σε αυτό το σημείο, είπε πως όταν οι άλλοι δύο νομοί της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή η Αχαΐα και η Αιτωλοακαρνανία έφτιαχναν ΧΥΤΑ, ο Πύργος επέλεξε την κατασκευή εργοστασίου στην περιοχή Τριανταφυλλιά με την παράλληλη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Όμως το έργο δεν έχει γίνει ακόμα, ενώ δεν είχε προβλεφθεί λύση για το χρονικό διάστημα που μεσολαβούσε μέχρι την κατασκευή του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ.

Όταν λοιπόν έκλεισαν οι ΧΑΔΑ, που χρησιμοποιούνταν ως προσωρινή λύση, ο δήμος Πύργου για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα δεματοποιούσε τα απορρίμματα και τα μετέφερε στη θέση Ποτόκι, που βρίσκεται κοντά στον Αλφείο ποταμό. Όμως υπήρξε κορεσμός του χώρου και αντιδράσεις από τους κατοίκους, με αποτέλεσμα να σταματήσει η απόθεση απορριμμάτων.
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEB