Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Με... απουσίες Δημάρχων η σύσκεψη για τους ΧΑΔΑ Κεν. Μακεδονίας


Ευρεία σύσκεψη, με... κάποιους από τους Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, 
προκειμένου να συζητηθούν τα χρόνια προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικότερα το πρόβλημα των σαράντα εννέα μη αποκατεστημένων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) και των προστίμων που επιβλήθηκαν με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για αυτούς. 

Στην απόφαση 2/12/2014 - υπόθεση C-378/13 - του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρονται εξήντα τέσσερις Χ.Α.Δ.Α. από τους οποίους μόνον οι δέκα πέντε έχουν εν τω μεταξύ αποκατασταθεί και για τους υπόλοιπους σαράντα εννέα από 2-6-2015 θα επιβάλλεται ανά εξάμηνο πρόστιμο 40.000 € έως αυτοί, αποδεδειγμένα, αποκατασταθούν!

Οι παρόντες αλλά και οι... απόντες Δήμαρχοι

Ειδικότερα, στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, Αριστοτέλη Γιώργος Ζούμπας, Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, Βισαλτίας Αγνή Δουβίτσα, Έδεσσας Δημήτριος Γιάννου, Ηρακλείας Κλεάνθης Κοτσαχιαχίδης, Νάουσας Νικόλαος Κουτσογιάννης, Ν. Προποντίδας Εμμανουήλ Καρράς, Πέλλας Γρηγόριος Στάμκος, Σιθωνίας Ιωάννης Τζίτζιος, Σιντικής Φώτιος Δομουχτσίδης, ενώ δεν προσήλθαν στη σύσκεψη, παρότι προσκλήθηκαν, οι Δήμαρχοι Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, Λαγκαδά Ιωάννης Καραγιάννης, Ν. Ζίχνης Ανδρέας Δαϊρατζής, Σκύδρας Αικατερίνη Ιγνατιάδου και Χαλκηδόνας Ιωάννης Τσουκνίδας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κώστας Πουλάκης και Ευάγγελος Καπετάνιος, ο εκπρόσωπος του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, Δημήτρης Πολιτόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Ε.Τ.Π.Α.) και Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Ευγενίας Φωτονιάτα, Ελευθέριος Παπαβασιλόπουλος και ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης Νικήτας Φραγκισκάκης.

Συμμετείχαν επίσης, ειδικοί επιστημονικοί σύμβουλοι και συνεργάτες, καθώς και ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Οι παρόντες Δήμαρχοι παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων τους και τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησαν οι αποκαταστάσεις των Χ.Α.Δ.Α. τους και σε ποια φάση εξέλιξης βρίσκονται τα έργα αποκατάστασης των Χ.Α.Δ.Α.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Κώστας Πουλάκης, τόνισε ότι, η Χώρα δεν αντέχει και δεν πρέπει να πληρώνει πρόστιμα λόγω της αδιαφορίας, της ανεπάρκειας, και όποιων άλλων λόγων που διαιώνισαν την απαράδεκτη και ατελέσφορη επί δεκαετίες κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Με τη σειρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ευάγγελος Καπετάνιος, διευκρίνισε ότι, η σημερινή σύσκεψη δεν έγινε για να συζητηθεί μόνον το πρόβλημα της απαράδεκτης κατάστασης των μη αποκατεστημένων Χ.Α.Δ.Α. της Κεντρικής Μακεδονίας, ούτε και για να συζητηθούν για μια ακόμη φορά τα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά για να δρομολογηθούν και μάλιστα άμεσα λύσεις. «Λύσεις τόσο βραχυπρόθεσμες με την επίσπευση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την ταχεία αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α, όσο και μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες», όπως τόνισε ο κ. Καπετάνιος.

Τι αποφασίσθηκε

Κατά τη σύσκεψη κατέληξαν στα εξής:

Α. ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ

Με δεδομένη την έντονα προβληματική διαμορφωμένη κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία, όπου σαράντα εννέα Χ.Α.Δ.Α. εδώ και χρόνια δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί, να γίνουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση όλες οι απαραίτητες νόμιμες ενέργειες, ώστε να επισπευσθεί η αποκατάστασή τους, ώστε να λυθεί αυτό το απαράδεκτο περιβαλλοντικό πρόβλημα και να αποφευχθεί η πληρωμή προστίμων εφεξής.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να γρηγορήσουν και εργασθούν κατά την αρμοδιότητά τους ώστε να εξασφαλισθεί η επιτυχία αυτού του σχεδίου εντός του τρέχοντος έτους διότι τα τρέχοντα έργα αποκαταστάσεων όλων των Χ.Α.Δ.Α. (49), που είναι ενταγμένα σε Κοινοτικά Προγράμματα εάν δεν ολοκληρωθούν εντός του έτους θα πρέπει να εκτελεσθούν από Εθνικούς πόρους!

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του σχεδίου και να επεμβαίνει εντός των πλαισίων των αρμοδιοτήτων του για την ταχεία επιτυχία του.

Β. ΜΕΣΟΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

1. Να μελετηθεί αρμοδίως κάθε περίπτωση έργου εν εξελίξει, να αναλυθούν τα προβλήματα, να εντοπισθούν και να αναλυθούν πλήρως οι πιθανές αιτίες πιθανής καθυστέρησης ώστε να εξετασθούν και να αποδοθούν εν συνεχεία οι ευθύνες αρμοδίως. Η διαδικασία να είναι συνεχής και με αυτοψίες αν και όπου απαιτείται. Να ενημερώνονται τακτικά (τουλάχιστον μηνιαία) τα συναρμόδια Υπουργεία και η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

2. Οι δήμοι να σχεδιάσουν τη διαχείριση των απορριμμάτων τους αμφισβητώντας τις μέχρι σήμερα λογικές της μεγιστοποίησης της επεξεργασίας συμμείκτων απορριμμάτων και προς την κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης με πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση με τη μέγιστη διαλογή στην πηγή και προδιαλογή βιοαποβλήτων, ανάκτηση υλικών και ελαχιστοποίηση της διάθεσης, με ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

3. Οι δήμοι να προβούν άμεσα στο σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, καθώς και ενθάρρυνση σχετικών συλλογικών πρωτοβουλιών (κατοίκων, κινημάτων, συλλόγων κ.λπ.). Ομοίως και για την επαναχρησιμοποίηση των ανακτηθέντων υλικών.

4. Οι δήμοι να συντάσσουν τακτικά (μηνιαία) τεκμηριωμένη έκθεση προόδου επί όλων των ανωτέρω προς τις προϊστάμενες αρμόδιες αρχές και στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων) και ΥΠ.Α.Π.ΕΝ.

http://www.epoli.gr/