Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Με διπλή γλώσσα ο δήμαρχος Κατερίνης συμμετέχει στο «κίνημα της κατσαρόλας της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ.

                                                                                            
 του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου
 πρώην δημοτικού σύμβουλου Κατερίνης

Και το λέμε αυτό γιατί κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας και απαντώντας στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κα. Σκούφα αποδέχτηκε την πρότασή της για την βοήθεια όλων στην Εθνική προσπάθεια της διαπραγμάτευσης που δίνει η κυβέρνηση, στην εθνική συστράτευση για την δυναμική ανάπτυξη της χώρας.
Στη συνέχεια όμως και στην ενημέρωση του προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τα πραχθέντα στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Πόρτο Καράς Χαλκιδικής , υποστήριξε την απόφαση της πλειοψηφίας των συνέδρων της ΚΕΔΕ να μην υπακούσουν στον νόμο και να μην καταθέσουν τα διαθέσιμα των Δήμων στην Τράπεζα Ελλάδος, μέχρις ότου υπάρξει παραπέρα συζήτηση και αποδειχθεί ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη επιπέδου εθνικής σωτηρίας οπότε και θα τα διαθέσουν.

Ανεξάρτητα των επί μέρους προτάσεων τις οποίες κατέθεσε και μάλλον μειοψήφησε, στην ουσία ακολούθησε την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ της οποίας συμμετέχει στο Δ.Σ. αρνούμενος την κατάθεση των διαθεσίμων του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδας, στερώντας έτσι την κυβέρνηση από τα αναγκαία διαθέσιμα εν όψει της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται με τους θεσμούς και στα πλαίσια της εφαρμογής από αυτούς της οικονομικής ασφυξίας προς τη πατρίδα μας.

Να θυμίσουμε ότι στην αρχή η ΚΕΔΕ ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να ενημερωθεί για την κρισιμότητα και μετά να αποφασίσει την εφαρμογή του νόμου. Αφού συνάντησαν τον κ. Τσίπρα οι με Περιφερειάρχες αποδέχθηκαν την εφαρμογή του νόμου ή δε ΚΕΔΕ παρέπεμψε την απόφαση στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Και εκεί αντί να συνταχθούν με την εθνική προσπάθεια της κυβέρνησης, αποτελώντας τον πολιορκητικό κριό των μνημονιακών κυβερνήσεων και της Τρόικας είπαν όχι, ας το συζητήσουμε εν καιρώ και όταν αντιληφθούμε την κρισιμότητα τότε θα, θα.

Και αυτή την απόφαση την ψήφισε και ο κ. Χιονίδης. Ουσιαστικά συντάχτηκε με το κίνημα της κατσαρόλας με την εσωτερική Τρόικα που προσπαθεί με κάθε τρόπο να βάλλει εμπόδια στην κυβέρνηση, μιας και στην πλειοψηφία τους είναι υποστηρικτές των κομμάτων των μνημονιακών κυβερνήσεων και υπακούουν στις κομματικές τους επιλογές.

Κατ αρχάς θα πρέπει αυτοί οι δήμαρχοι να εξηγήσουν στους δημότες αλλά και ελεγκτές τους γιατί επιλέγουν να καταθέτουν τα χρήματά τους σε Τράπεζες με χαμηλότερο επιτόκιο και μάλιστα ιδιωτικές. Αν νομίζουν ότι έτσι θα διασφαλίσουν τα χρήματά τους αν το κράτος χρεοκοπήσει είναι βαθιά γελασμένοι. Αν δεν αντιλαμβάνονται ότι η οικονομική ασφυξία που επιβάλλουν οι δανειστές αποτελεί όπλο πίεσης στην διαπραγμάτευση με στόχο την πλήρη υποταγή μας στους δανειστές , το βλέπουν καθημερινά οι πολίτες. Αν δεν τους έπεισε ούτε και αυτή η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αναρωτιέται κάποιος τι θα τους πείσει.

Οι διάφορες δικαιολογίες τους είναι προσχηματικές και στην ουσία ασκούν στενά κομματική και αντικυβερνητική πολιτική. Είναι οι ίδιοι που υποστήριξαν στην πράξη όλα τα μέτρα των μνημονιακών κυβερνήσεων κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να παραβούν το νόμο ( μείωση εσόδων κατά 60%, κατάργηση της αυτοτέλειας, αποδοχή της διαθεσιμότητας κλπ ) ενώ οι ίδιοι «έδωσαν» τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνόμους για απόλυση.

Αυτοί λοιπόν που τα δέχτηκαν τότε όλα σήμερα αντιδρούν σε ένα προσωρινό μέτρο έκτακτης ανάγκης αφού έτσι και αλλιώς δεν θα δεσμεύσει τις τρέχουσες οικονομικές τους ανάγκες αλλά μόνο αυτά που δεν θα χρησιμοποιηθούν άμεσα και με όρο να τους επιστραφούν τα χρήματα το πολύ εντός δύο ημερών από την αναζήτηση.

Και κάτι ακόμα. Ο κ. Χιονίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί εξαίρεσε τα λιμνάζοντα που αφορούν κάποιους προνομιακούς δήμους από την υποχρεωτική τους κατάθεση στην Τράπεζα Ελλάδος σαν μια ένδειξη ευνοιοκρατίας σε συγκεκριμένους μεγάλους δήμους. Η εξαίρεση όμως ήρθε σαν αποδοχή αιτήματος του Δ.Σ. ΚΕΔΕ στο οποίο και είναι μέλος ο κ. Χιονίδης. Δεν το γνώριζε, δεν το απεδέχθη ή πετά λάσπη στον ανεμιστήρα;

Το κίνημα της κατσαρόλας και της ανυπακοής εκ μέρους της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ επιβάλλει να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση σε μέτρα διαφάνειας, δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ελέγχου, περιορισμού των αρμοδιοτήτων του δημάρχου, ουσιαστική αναβάθμιση το δημοτικού συμβουλίου και συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε κάθε όργανο και φορέα και εξασφάλιση της ουσιαστικής συμμετοχής των δημοτών.

Γιατί εδώ κατάργησαν τους νόμους, την επιτροπή διαβούλευσης, δεν εκλέγουν τον συμπαραστάτη του δημότη, αξιοποιούν στο έπακρο το ρουσφέτι μέσα από δίμηνα και πεντάμηνα και το πέρασμα κάθε αιτήματος των δημοτών από τους αντιδημάρχους για εκλογική πελατεία, διοικούν εν κρυπτώ και κατά το δοκούν τις Α.Ε. χωρίς καν συμμετοχή της αντιπολίτευσης διαχειριζόμενοι μεγάλα κεφάλαια σε μερικές από αυτές, αρνούνται στην ουσία τον έλεγχο, απομακρύνουν τους δημότες από τα κοινά και την ίδια στιγμή αποφασίζουν ότι θα εφαρμόσουν τον νόμο αν πειστούν για την κρισιμότητα της κατάστασης.

Κίνημα κατσαρόλας μεν , ευκαιρία για δημοκρατικές αλλαγές δε.




Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος



πρώην δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης