Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Εκτός ελέγχου μικροσωματίδια και τοξικοί ρύποι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη



Ιδιαίτερα απογοητευτικά είναι και φέτος τα στοιχεία από τις μετρήσεις της ρύπανση του αέρα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα που πέρασε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις εξειδικευμένες μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Και φέτος καταγράφηκαν στις δύο πόλεις ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων και άλλων αέριων τοξικών ρύπων, που ξεπέρασαν τα όρια επιφυλακής και κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Οι καταγραφές προβληματίζουν τους επιστήμονες δεδομένου ότι στην Αθήνα ο χειμώνας ήταν ψυχρότερος κατά 1-2° C περίπου, σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και ταυτόχρονα αρκετά πιο υγρός με τουλάχιστον 30% περισσότερη βροχή.

Αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη η καύση βιομάζας και ξύλου συνεχίζει να οδηγεί σε αυξημένες συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων κατά τη χειμερινή περίοδο, ειδικότερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, οι τιμές της χειμερινής περιόδου 2014-15 παρουσιάζονται αυξημένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο 2013-14. Παρά το γεγονός ότι η τελική τιμή του πετρελαίου κατέβηκε στα επίπεδα του 2011, η καύση ξύλου και βιομάζας ως πρώτης ύλης για θέρμανση συνεχίστηκε.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα των μετρήσεων καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα παρουσιάσει το ECOCITY, σε συνεργασία με τους δύο Φορείς, την Πέμπτη 7 Μαΐου το μεσημέρι (12.00), σε ειδική εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί στο Κτήριο Κωστής Παλαμάς του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη γωνία των οδών Ακαδημίας και Σίνα, στην Αθήνα.
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEB