Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Γαλλία: Mεγάλη βραδιά αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό

Χρέος Δημοκρατίας

Συζήτηση με θέμα «Μπορεί το χρέος να νικήσει τη δημοκρατία;» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη (20 Μαΐου) στις εφτάμιση το απόγευμα στον κινηματογράφο Bel air στη γαλλική πόλη Μυλούζ, με την παρουσία δύο μελών της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς: τον Στέλιο Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ) και τον Πατρίκ Λε Υαρίκ, διευθυντή της κυριακάτικης Ουμανιτέ.


Tη συζήτηση θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Ο γύρος του χρέους σε 80 λεπτά», που αναπαράγει πιστά το ομώνυμο σόου του γάλλου κωμικού,Κριστόφ Αλεβέκ. Πρόκειται για ένα θέαμα, το οποίο παρουσιάζει με χιουμοριστικό αλλά και εκπαιδευτικό τρόπο, το πρόβλημα του χρέους. Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση έχει αναλάβει η συντακτική ομάδα της διαδικτυακής εφημερίδας « Alterpresse 68 » και το « Λαϊκό Συμβούλιο 68 για την απόσβεση του δημοσίου χρέους » (Conseil Populaire 68 pour l’abolition desdettes publiques).

H βραδιά στήριξης προς τον ελληνικό λαό έχει στόχο να προωθήσει την υλοποίηση του οικονομικού και κοινωνικού προγράμματος που υιοθετήθηκε κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 2015 και την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων αλληλεγγύης. Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης που θα λάβει χώρα, πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, θα μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συμβάλουν στην ανάπτυξη των δράσεων της « Συλλογικότητας 68 » (Collectif 68) για τη στήριξη του ελληνικού λαού.



Το « Λαϊκό Συμβούλιο 68 για την απόσβεση του δημόσιου χρέους» έχει λανσάρειπρόσφατα ένα κείμενο, με το οποίο καλεί προς αμφισβήτηση των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων. Με την έκκληση αυτή, ζητά μια πράξη «εξέγερσης»: «Ήρθε η ώρα να επιλέξετε τους ανθρώπους, αντί για την οικονομία!» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η έκκληση μπορεί να υπογραφεί ηλεκτρονικά εδώ:

Το Κάλεσμα

«Υπόψιν των τοπικά εκλεγμένων:

Με τον μηχανισμό του δημόσιου χρέους, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα απαιτεί - και παίρνει - την πληρωμή λύτρων πάντα ισχυρότερων σε βάρος εκείνων που βρίσκονται από κάτω και αναγκάζονται να πληρώσουν. Αυτό συνεπάγεται καταστάσεις σοβαρές έως και άθλιες, όπως αυτές που έχουμε δει στην Ελλάδα.



Είναι καιρός να πούμε ΣΤΟΠ! και να αντισταθούμε. Ως εκλεγμένοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, βρίσκεστε, λιγότερο ή περισσότερο, εκτεθειμένοι στα τελεσίγραφα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ως εκ τούτου:


Σας ζητούμε να ανταποκριθείτε σταματώντας να πληρώνετε μέρος (ή το σύνολο) των τόκων (ή ποσοστό) του δημόσιου χρέους στην κοινότητά σας. Αποφασίζοντας ένα τέτοιο μορατόριουμ, δε βοηθάτε απλώς στην υλοποίηση ενός οικονομικού συστήματος που σας διευκολύνει να ικανοποιήσετε τις πλέον επείγουσες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες. Μπορείτε, επίσης, με τον τρόπο αυτό, να παράσχετε βοήθεια προς τον ελληνικό λαό μέσα από μια πλατφόρμα, που έχει ήδη συστήσει η ομάδα της περιοχής του Άνω Ρήνου (βλέπε L'Alterpresse68). Ακόμη και συμβολική, μια τέτοια έμπρακτη αλληλεγγύη θα αποκαταστήσει την ελπίδα και το θάρρος σε όλους τους πολίτες, εδώ και εκεί, ώστε να πετύχουν τον έλεγχο του δημόσιου χρέους και τη χαλάρωση της στρόφιγγας χρηματοδότησης.
Σας ζητούμε επίσης, να αμφισβητήσετε τους αιρετούς αξιωματούχους και τους εθνικούς πολιτικούς, ώστε να υιοθετήσουν,και αυτοί σε εθνικό επίπεδο την ίδια προσέγγιση.



Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό είναι μια πράξη εξέγερσης που σας ζητάμε. Αλλά πέρα ​​από αγανάκτηση, δεν είναι επείγον να δράσουμε με τη στόχο το πραγματικό πρόβλημα; Ήρθε η ώρα να επιλέξετε ανάμεσα στα συμφέροντα του λαού και την οικονομία!»



Παράλληλα, η «Συλλογικότητα 68» έχει δημοσιεύσει ένα μανιφέστο στήριξης στον ελληνικό λαό εδώ:

Το Μανιφέστο

«Με την ψήφο του στις 25 Ιανουαρίου 2015, ο ελληνικός λαός εξέφρασε την επιλογή του να βάλει τέρμα στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και που του επιβάλλονται εδώ και αρκετά χρόνια από την Τρόικα (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) που προστατεύει πρωτίστως τα συμφέροντα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι πολιτικές αυτές είναι καταστροφικές και η Ελλάδα βιώνει μια ανθρωπιστική κρίση.

Ωστόσο, η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σήμερα πιέσεις από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών που θέλουν να αποφύγουν την εφαρμογή του προγράμματος για το οποίο η νέα ελληνική κυβέρνηση εξελέγη δημοκρατικά. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί να λάβουν υπόψη τους την επιλογή των συμπολιτών τους: το «όχι» στο δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Συνθήκη στη Γαλλία το 2005, η οποία στη συνέχεια επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο, αποτελεί ένα από τα πολλά προφανή παραδείγματα που δεν πρέπει να επαναληφθούν. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για τις πολιτικές που θα επιτρέψουν τελικά στην Ελλάδα να βγει από την οικονομική και κοινωνική κρίση, στην οποία έχει βυθιστεί μετά από πέντε χρόνια λιτότητας, έτσι ώστε να γίνει σεβαστή η επιλογή του ελληνικού λαού, και να χτίσουμε τα θεμέλια για μια άλλη Ευρώπη: αλληλέγγυα, οικολογική, δίκαιη και δημοκρατική.



Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη λογική του ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική επιλογή έναντι των ευρωπαϊκών συνθηκών», όπως δήλωσε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος έκανε την επιλογή να στηρίξει τις τράπεζες επιβάλλοντας την πληρωμή του χρέους το οποίο, στην πραγματικότητα, έχει εκτιναχθεί κατά τα τελευταία χρόνια της λιτότητας, από 103% του ΑΕΠ το 2007 σε 176,3% το 2014. Είναι η επιλογή του κυρίαρχου λαού και πρέπει να γίνει σεβαστή και να αναγνωριστεί! Είναι θέμα αξιοπρέπειας! Στο πλαίσιο αυτό, ο αγώνας της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμά της αποτλεί επίσης θέμα σεβασμού της δημοκρατίας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεχόμενη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να έχει ως δυσάρεστη συνέπεια την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην εξουσία και να ανοίξει την πόρτα για ακροδεξιές κυβερνήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Υπάρχει μια σύγκλιση των πολιτικών στην Ευρώπη που οδηγούν στη λιτότητα. Στη Γαλλία, επίσης, παγώνουν οι συντάξεις, δεν αυξάνεται ο αριθμός των μιθωτών και των δημοσίων υπαλλήλων, το εργατικό προσωπικό μειώνεται παντού. Μπορεί ο βαθμός της λιτότητας να διαφέρει από χώρα σε χώρα, αλλά όλοι είμαστε στην ίδια μοίρα. Οι Έλληνες που ψήφισαν την αλλαγή, έχουν ανάγκη από την έκφραση πολλαπλών μορφών αλληλεγγύης: πολιτική στήριξη της επιλογής τους, φυσικά, αλλά και πρακτική δράση για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Εμείς συνδράμουμε στη στήριξη αυτή, με την κινητοποίηση ενάντια στην πολιτική λιτότητας εδώ στην περιοχή μας.



Εμείς, οι ενώσεις, τα συνδικάτα και τα πολιτικά κόμματα ζητούμε από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να συμβάλουν ενεργά στην κινητοποίηση υπέρ του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης που αγωνίζεται σ’ένα μπρα ντε φερ με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Καλούμε όλους να συμμετάσχουν σε δράσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ειδικότερα:
Ενημερώνουμε για την οικονομική, πολιτική, κοινωνική, δημοκρατική και ανθρωπιστική πραγματικότητα στην Ελλάδα σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ιδιαίτερα τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να να συμμετέχουν.
Καταγγέλλουμε τις εκστρατείες στα μέσα ενημέρωσης που παρουσιάζουν τον ελληνικό λαό ως εκμεταλλευτές της αλληλεγγύης και ως τεμπέληδες και τη συνεχή δυσφήμιση του ΣΥΡΙΖΑ και της προοδευτικής κυβέρνησής του.
Καλούμε τις τοπικές οργανώσεις να συμβάλουν με συγκεκριμένες δράσεις στη στήριξη του ελληνικού λαού τονίζοντας τις αναλογίες με την κατάσταση, εδώ και εκεί, που έχουν σαν αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος και τις απαιτήσεις των τραπεζών.
Συμμετέχουμε στη συλλογή αμοιβαίων κεφαλαίων για τη στήριξη κοινωνικών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στήριξη πρωτοβουλιών στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.
Δημιουργούμε μια σχέση αλληλεγγύης και αδελφοποίησης με εθελοντικές υπηρεσίες υγείας και συμμετέχουμε στη συλλογή και αποστολή δωρεάν ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων σε μια χώρα όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποφέρει από την πείνα και δεν είναι σε θέση να έχει ιατρική ασφάλιση.
Υλοποιούμε κάθε δράση στήριξης που αποφασίζει η συλλογικότητα.

Οι οργανώσεις και τα άτομα που αποτελούν μέλη της λίστας στήριξης της «Συλλογικότητας 68» προς τον ελληνικό λαό είναι προφανώς ελεύθερα να υποστηρίξουν ή όχι κάθε προτεινόμενη πρωτοβουλία. Με σεβασμό στην επιλογή του καθενός από τα μέλη της αλλά και επίγνωση της ανάγκης για δικτύωση, η συλλογικότητα θα επιδιώξει να στηρίξει εθνικές ή διεθνείς πρωτοβουλίες που επιδιώκουν τους ίδιους στόχους. Η «Συλλογικότητα 68» θα εξασφαλίσει με τις δράσεις στήριξης της την κάλυψη των πιο σημαντικών αναγκών του ελληνικού πληθυσμού, μεταξύ άλλων μέσω της άμεσης επαφής με τις τοπικές οργανώσεις.

Με τις ενέργειές μας, θέλουμε να βοηθήσουμε στο να δημιουργηθεί η ελπίδα μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών, καθώς και όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αγωνίζονται ενάντια στη λιτότητα και υπέρ της δημοκρατίας, προκειμένου να αποδείξουν ότι άλλες επιλογές οικονομικές, κοινωνικές, οικολογικές, είναι εφικτές.

Mυλούζ, 22 Απριλίου, 2015

Υπογράφουσες οργανώσεις και πολίτες: L’Alterpresse68, A Contre-Courant, Alternatifs 68, Alternative libertaire, Attac68, CP68, EELV Mulhouse 3 Frontières, IPDC, CGT (UD et USR), Ligue des Droits de l’Homme, PCF68, Parti de Gauche 68. Jean-François Barjonet, André Barnoin, Noëlle Casanova, Nicolas Chevalier-Roch, Bernard et Geneviève Enggasser, Alain Fremiot, Jean-Jacques Greiner, Claude Holler, Michel Muller, Sylviane Muré, Daniel Muringer, Aline Parmentier, Nadia Peter, Christophe Pouysegur, Jean-Marie Rocklin, Christian Rubechi, Bernard Schaeffer, Djamila Sonzogni, Hubert Strauel, Jean-Marie Stoerkel, Roger Winterhalter.

Συμμετοχή στη λίστα στήριξης του ελληνικού λαού ηλεκτρονικώς:postmaster@lalterpresse.info, είτε ταχυδρομικώς: Alterpresse 68 BP 12123 68060 Mulhouse Cedex 2.

Περισσότερες πρακτικές πληροφορίες στο site: http://lalterpresse.info/?p=648»
tvxs